Aubergines
Een van mijn collega’s heeft een tuin en vooral een moestuin om u tegen te zeggen. Ik hoor ze maar al te graag vertellen over haar ‘knappe kippen’, haar uurtjes in de tuin en al het moois en lekkers dat er te vinden is. Laatst waren we aan de praat geraakt over aubergines. Ik had er twee in mijn koelkast, zij een hele hoop in haar tuin. ‘Ik bak ze gewoon, geen idee hoe ik ze anders moet bereiden”, zei ze. Uiteraard toonde ik ze alvast enkele toppers die je al kan vinden op cookameal zoals deze panini van aubergine, salade van gegrilde aubergine en geroosterde aubergine (Ottolenghi).
Maar aangezien ik dus nog twee exemplaren thuis had liggen ging ik die avond nog aan de slag! Het werd deze zalige baba genoush, die ik daags nadien uiteraard mee naar het werk nam om te laten proeven! Ik ben er zeker van… de aubergines zullen niet meer enkel gebakken worden, hehe!
Baba ganoush
Baba ganoush is een gerechtje dat afkomstig is uit het Midden-Oosten. Een heerlijke dip gemaakt op basis van aubergines. Geweldig als hapje met een stukje brood of krokante krackers. Maar ook lekker bij bijvoorbeeld een salade.
De dip bevat 2 ingrediënten die je misschien minder bekend in de oren klinken. Ik weet het, je koopt liefst niet te veel ingrediënten die je niet kent… omdat je dat niet weet waarvoor je ze kan gebruiken en ze dan maar wat in de kast staan. Ik help je even op weg!
Tahini aka sesampasta: Verkrijgbaar in de meeste grote supermarken, maar ik koop liefst de authentieke bij een arabisch winkeltje hier om de hoek. Tahini gebruik je niet alleen in deze baba ganoush, ook hummus kan niet zonder deze bijzondere smaakmaker. Ook bij falafel of in een dressing komt tahini van pas!
Sumak: Dit groffe poeder wordt gemaakt van gemalen gedroogde besjes van de sumakplant. De smaak is fris-zurig en aromatisch. Door de frisse citroen-achtige smaak past het bij ontzéttend veel gerechten. Denk maar aan de combinatie met verse tomaten en/of mozzarella, (gegrild) vlees, vis en salades. Helemaal geweldig is het als afwerking van dips en dressing… en zo komen we weer bij het recept vandaag: baba ganoush!
Je kan Sumak kopen bij de betere kruidenier, of online bij mijn favoriet the Flavor shop
of deze supermooie verpakking van Nadia & Merijns SOUQ via Arab foodlovers,
dé specialist voor Arabische ingrediënten.
Dip voor 4 personen
1 grote aubergine
2 el olijfolie
2 el Griekse yoghurt
2 el tahini
1 teentje look
1 tl limoensap
1 tl cayennepeper
0,5 tl sumac
Peper en zout
Garnering: geroosterde pijnboompitten, olijfolie, sumac en verse peterselie – ook lekker met granaatappelpitjes!
- Verwarm je oven op 180° C
- Halveer de aubergine in de lengte en snij met een scherp mes een ruitpatroon in het vruchtvlees tot bijna op de schil
- Bestrijk het vruchtvlees met een beetje olijfolie
- Rooster de aubergines, met het ruitpatroon naar boven, ongeveer 30 min in de oven tot het vruchtvlees zacht is
- Laat iets afkoelen en schep het vruchtvlees dan in je keukenmachine
- Voeg ook Griekse yoghurt, look, limoensap, tahini en kruiden toe
- Mix tot een gladde dip
- Proef en kruid eventueel bij
Tip: voor een romiger resultaat voeg een beetje extra yoghurt toe - Garneer de baba ganoush voor het serveren met geroosterde pijnboompitten, olijfolie, sumac en verse peterselie
Geniet er van!
x
Amylia
1 Reactie