Foccacia met appel en gruyère

Foccacia met appel en gruyère

Net zoals heel veel mensen eet ik wel eens graag een appeltje. ‘Voor de dorst’, ‘to keep the doctor away’, maar ook gewoon als tussendoortje of als ingrediënt voor zowel zoete als hartige bereidingen. Appelmoes, appelcake, tarte tatin, sapjes, gestoofde appels, appeltjes in een salade en nu dus ook een foccacia met appel en gruyère. Benieuwd hoe ik daar nu weer op gekomen ben? Hah, let me tell you!

Met een appeltje van Zuid-Tirol naar Zuid-Tirol?

Enkele weken geleden kreeg ik een leuk proef-pakketje van Marlène, allemaal lekkere appeltjes afkomstig uit Zuid-Tirol! Bij dit proef pakketje kwam ook een heuse appel-wedstrijd: “Maak een origineel gerecht met een van onze lekkere appels en win een reis naar Zuid-Tirol voor 4 personen. En dus ging ik aan het denken, want een origineel recept met appelen… het is niet zo’n simpele opdracht als het lijkt. Jup, de inspiratie was even ver zoeken. Ik ging dus maar wat googlen over Zuid-Tirol. De conclusie van mijn zoektocht: WAAAAAAAAAAAAUW, wat is het daar mooi…!

collage

De natuur is er echt adembenemend. ideaal om tot rust te komen, even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte, te kajakken, grote wandelingen te maken en… te picknicken natuurlijk! Et voila… dankzij die gedachte kwam ik ook bij dit lekkere recept! Want bij een geslaagde picknick hoort een echte picknickmand (en die heb ik!) helemaal gevuld met lekkers om te delen. Een flesje wijn, heerlijke dips, rijkelijk belegde sandwiches, fris fruit, een kleurrijke salade ennnnnnnnn een stukje foccacia met een appeltje uit de bergen en gruyère!

Duimen jullie dus allemaal mee? want wie weet kan ik dus binnenkort ook écht gaan picknicken in Zuid-Tirol (en dan maken we daar natuurlijk ook een té gek vlogje van!).

Foccacia met appel en gruyère

Foccacia met niet zo maar een appel, ik gebruikte de Fuji appel. Deze appel is friszuur van smaak en heeft een stevig maar toch ook sappig vruchtvlees, helemaal mijn ding! De Fuji is heerlijk om lekker uit de hand te eten, maar ook geschikt voor in fruitsalades, bakken, vullen en stoven. Good to know: Kies je dus voor aan andere appel let er dan vooral op dat je kiest voor een appel moet een stevige structuur!

Voor 4 à 6 personen

10 g verse gist
350 ml lauw water
500 g tarwebloem
15 g suiker
15 g zout
25 ml olijfolie + extra
1 fuji appel
60 g gruyère
1 el verse rozemarijn, fijngehakt
Grof zeezout

  • test
  • Los de gist op in het lauwe water
  • Meng in een kom de bloem met het zout en de suiker
  • Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet er de opgeloste gist en de olijfolie in
  • Kneed tot een glad en stevig deeg, ongeveer 5 minuten
  • Dek het deeg af met een keukenhanddoek en laat minstens 30 minuten rijzen
  • Snij ondertussen de appel in fijne plakjes.
    Tip: Mooie identieke plakjes krijg je makkelijk met een mandoline
  • Verwarm de oven op 200°C
  • Kneed het deeg nog eens krachtig door
  • Bestrijk een bakplaat met een beetje olijfolie en duw het deeg zachtjes uit over de bakplaat
  • Duw met je vinger putjes in het deeg
  • Bestrooi het deeg met de helft van de rozemarijn
  • Schik de appelplakjes op de foccacia
  • Besprenkel met olijfolie en werk af met de overgebleven rozemarijn
  • Bak de focaccia 20 à 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven
  • Haal de focaccia uit de oven en verdeel er de kaas over
  • Plaats 2 minuuten terug in de hete oven
  • Laat de foccacia afkoelen op een rooster
  • Werk af met grof zeezout
  • Optioneel: Stop deze foccacia samen met enkele tapas, lekkere dips, een extra appeltje en een flesje rosé in je picknickmand. Neem een dekentje mee om gezellig op te gaan zitten en trek er op uit!

 

Geniet er van!

x

Amylia

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

———————-

 

21 Comments On This Topic
  1. ohladybake
    on Apr 24th at 12:39 pm

    leuk gerechtje en ja ik duim mee…
    zou ook meteen kunnen vertrekken :-)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:31 pm

      Superlief, ik duim ook!

      Reply
  2. Fleur
    on Apr 24th at 4:50 pm

    Heerlijk om deze zomer eens te maken voor een picknick of BBQ

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:31 pm

      yes, zeker doen!

      Reply
  3. Melissa
    on Apr 24th at 5:03 pm

    Wat een aparte combi. Het lijkt mij wel erg lekker

    Reply
  4. Tessa
    on Apr 24th at 6:59 pm

    Dit zijn lekkere appels! Leuk dat je ze in een focaccia hebt verwerkt.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:31 pm

      Thanks Tessa, effectief heel lekkere appels!

      Reply
  5. Cassandra
    on Apr 24th at 8:08 pm

    Ohhh heerlijk voor mijn zomerse verjaardag in augustus!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:31 pm

      OHHH, Ik verjaar ook in augustus 😉

      Reply
  6. Manon
    on Apr 24th at 8:14 pm

    Dat ziet er wel prachtig uit! Ga ik zeker eens proberen.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:31 pm

      Super, keep me posted!

      Reply
  7. Joanne
    on Apr 24th at 8:45 pm

    Oh ben ik zo gek op foccacia! Ben benieuwd hoe deze versie zal smaken!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:30 pm

      Dan zit er maar één ding op… uittesten 😉

      Reply
  8. Jamey
    on Apr 24th at 9:30 pm

    Wauw dat klinkt echt zo heerlijk en niet eens zo heel moeilijk!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:30 pm

      Yes, helemaal de bedoeling van Cookamealtjes 😉

      Reply
  9. nicole orriens
    on Apr 25th at 8:38 am

    Ik vind het helemaal knap dat je in staat bent om zelf een recept te bedenken! Goed gedaan zeg!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 25th at 9:30 pm

      Bedankt Nicole

      Reply
  10. Lemoine Lotte
    on Apr 27th at 11:07 am

    Ik ga deze maken voor men brunch van morgen :-)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 27th at 3:28 pm

      Oh super Lotte! Hopelijk valt ie in de smaak!

      Reply
  11. Marion Stam
    on May 2nd at 3:36 pm

    Goede tip om deze forcaccia mee te nemen tijdens een picknick

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 2nd at 8:32 pm

      Bedankt! Nu maar hopen dat ik dat kan uittesten in Italië 😉

      Reply

Leave a Reply to nicole orriens Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>