Kleurrijke vegan spreads

Kleurrijke vegan spreads

Vegan

Meer en meer mensen zijn bewust bezig met wat ze eten. We willen weten van waar de ingrediënten die we kopen afkomstig zijn, gaan op zoek naar bio producten of gaan winkelen bij de boer. Anderen gaan nog een stapje verder. Ze worden vegetariër, en stoppen dus met het eten van vlees, of kiezen voor veganisme.

Veganisten zien in het geheel af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke afkomst. Ze eten dus geen vlees en geen vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.

Iets voor mij? Dat niet. Ik geniet te veel van te veel verschillende soorten eten. Ik eet graag en goed stuk vlees, geniet van vis en kan ook oprecht gelukkig worden van een groenteschotel of lekkere salade. Maar ik vind veganisme wel heel erg interessant én ontzettend leuk om mee te experimenteren. Want ja hoor, je kan met de grote variatie aan natuurlijke producten ook héél veel lekkers klaarmaken.

Met groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen kan je alle kanten uit, van fastfood tot raw food. Denk maar aan een heerlijke smoothies, een salade van courgetti met geroosterde groenten, granaatappelsap, bananenpannenkoeken, pasta’s, hummus, dips en spreads in alle mogelijke kleuren en smaken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kleurrijke vegan spreads

Deze spreads zijn het perfecte voorbeeld van hoe makkelijk en lekker veganistisch eten kan zijn. Ze zijn heerlijk op je boterham en heel erg lekker bij een salade, maar ook perfect als dip voor groenten of tortillachips.

Kurkuma cashewcream (4 personen)

200 gr ongeroosterde cashewnoten
50 ml vers citroensap
1/2 tl zout
1/8 tl cayenne
1 duim verse kurkuma of 1/2 tl kurkumapoeder
150 ml water (dat mag meer zijn, afhankelijk van hoe dik je de spread wil)
klein teentje look of mespunt lookpoeder

  • test
  • Week de cashewnoten minstens 4 uur, bij voorkeur zelfs een nacht.
  • Spoel ze en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in een blender of foodprocessor.
  • Blend tot je een egaal geheel krijgt. Wil je het mengsel iets minder stevig, dan kan je altijd wat extra water toevoegen.
  • Proef en kruid bij naar smaak met extra zout, citroen of cayenne

 

veganspreadscollage

 

Beetroot cashewcream (4 personen)

200 gr ongeroosterde cashewnoten
1 eetlepels olijfolie
30 ml vers citroensap
2 eetlepels tahin
100 gr voorgekookte rode biet
grote snuif zout

  • test
  • Week de cashewnoten minstens 4 uur, bij voorkeur zelfs een nacht.
  • Spoel ze en doe ze samen met de rest van de ingrediënten in een blender of foodprocessor.
  • Blend ze tot je een egaal geheel krijgt. Wil je het mengsel iets minder stevig, dan kan je altijd wat extra water toevoegen.
  • Proef en kruid bij naar smaak met extra zout, citroen of tahin.

Tip: Beetroot cashewcream is heerlijk op een dikke snede zuurdesembrood in combinatie met de plantaardige walnotenmargarine van Becel voor een extra smeuïg en hartig resultaat.

veganspreads-4

Op een event van Unilever over smaaktrends waar ik op uitgenodigd werd (al meer dan een maand geleden, oeps!) ging het onder andere over veganisme en de trend dat mensen steeds bewuster en gezonder gaan eten. Uiteraard spelen grote merken, zoals Unilever, in op deze lekkere trend. En zo ontstaan nieuwe lekkere producten!

Ik proefde er de nieuwe margarine met walnotenolie van Becel en moet zeggen… echt lekker! Heb jij gezonde goesting in vegan? Dat kan! De plantaardige margarines (Je hebt er ook nog eentje met avocado- en limoenolie!) van Becel voorzien je brood en spread van een lichte, frisse toets. Ze zijn een lekker en gezond alternatief voor boter op basis van plantaardige oliën.

Zoals je kon lezen zijn de bereidingen van deze vegan spreads eaaaasy,
gewoon je blender bovenhalen en mixen maar die ingrediënten!

x

Amylia

—————————————————————————————–

Receptjes van de knappe vega mama @plantbased_elisabeth
Haar blog staat vol lekkere vega inspiratie!

25 Comments On This Topic
  1. Dyonne Bakker
    on Aug 8th at 7:43 pm

    Wat een leuk veganistisch recept. Ik ben zelf geen veganist of vegetariër, omdat ik ook echt van een goed stuk vlees hou en allerlei andere producten :)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:38 pm

      Hi Dyonne! Idem ditto, ik ben een genieter… en geniet dus zeker ook van veggie en vegan recepten!

      Reply
  2. Ana Rita
    on Aug 8th at 11:28 pm

    Dat ziet er heel lekker uit! Ik vind vegetarische en veganistische gerechten ook echt heerlijk, ben sowieso niet een hele grote vleeseter

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:38 pm

      Thanks, hopelijk vind je de tijd om ze eens uit te testen 😉

      Reply
  3. Marsha
    on Aug 8th at 11:37 pm

    Wat ziet dat er vrolijk maar ook erg lekker uit zeg! :) Ik ben een echte vleeseter, maar dit lijkt me ook wel lekker.

    Reply
  4. Renata
    on Aug 8th at 11:57 pm

    Het ziet er niet slecht uit en de combinatie lijkt ook wel te gaan :)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:37 pm

      Hoi renata, zeker en vast de moeite om eens te testen!

      Reply
  5. Jasmijn Dennink
    on Aug 9th at 12:17 am

    Wauw, die kleurtjes zijn geweldig! Het klinkt ook erg lekker en ik ga het zeker eens proberen. Het staat sowieso al feestelijk als je iets kleurrijks op tafel zit natuurlijk. Thanks!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:37 pm

      Hey Jasmijn! ja hé, kleurtjes om vrolijk van te worden! Succes 😉

      Reply
  6. MamaPlaneet
    on Aug 9th at 7:53 am

    Dat ziet er lekker uit! Je recept komt als geroepen. Ik had het gisterenavond nog met mijn man over veganische recepten.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:36 pm

      Toeval bestaat niet 😉 Ik hoop dat ze je zullen smaken!

      Reply
  7. Marijke
    on Aug 9th at 12:14 pm

    Oh dit klinkt lekker. Eindelijk eens iets zonder kikkererwten. Die lust ik namelijk niet. Deze ga ik onthouden. Cashewnoten gaan er altijd wel in namelijk

    Reply
  8. Merel
    on Aug 9th at 12:55 pm

    Vind het een heel goede ontwikkeling dat mensen bewuster worden van wat ze eten. Al zal ik nooit vegan worden, ik denk dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen echt moet halen uit dierlijke producten. Maar goed dat Becel hierop inspeelt met plantaardige margarines.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:35 pm

      Hey Merel, bedankt voor je reactie. Ik ben zelf ook voorstander van een goede afwisseling!

      Reply
  9. Manon
    on Aug 9th at 2:21 pm

    Ik vind het lekker om een stuk vlees te eten of vis. Ik vind bijna alles wel lekker om te eten. Dit ziet er ook erg goed uit moet ik zeggen!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 9th at 2:35 pm

      hey manon, hah..; zo ben ik dus ook. ik lust zo veel dingen graag dat ik het zonde zou vinden om dingen te laten. daarnaast vind ik bewust eten wel erg belangrijk!

      Reply
  10. Jolanda
    on Aug 9th at 5:11 pm

    Wauw wat ziet dit er vrolijk uit!!!

    Reply
  11. Joanne
    on Aug 9th at 9:27 pm

    Wat ziet dit er ontzettend gezellig uit! Ben heel benieuwd hoe het smaakt :)

    Reply
  12. Karen - Dressing in Labels
    on Aug 9th at 9:49 pm

    Ik val allicht verschrikkelijk in herhaling maar ik ga dit recept weer opslaan. Zeker de versie met rode biet spreekt me echt aan omdat ik deze groente super graag eet!

    Reply
  13. Maargy
    on Aug 10th at 6:23 pm

    Wat origineel en vrolijk zeg! Deze wil ik absoluut een keer maken!

    Reply
  14. Sherry
    on Aug 10th at 7:47 pm

    Wat een heerlijke recept. Origineel is het zeker wel. Het is best moeilijk om variatie te vinden in veganrecepten. Jij bewijst weer dat het niet zo is. Ik ga het een keer uitproberen.

    Reply
  15. Serafina
    on Aug 11th at 9:28 am

    Mmm ziet r goed uit.. Leuk voor als je visite hebt ook denk ik.. X

    Reply
  16. Liset
    on Aug 11th at 2:13 pm

    Dit ziet er heel kleurrijk uit! Die kleurtjes maken het eten een stuk gezelliger!

    Reply
  17. nicole orriens
    on Aug 19th at 7:34 am

    Ik vind die roze spread mooi! Sowieso zien ze er aantrekkelijk uit, met die leuke kleurtjes vind ik.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 19th at 4:37 pm

      Mooi… en lekker!

      Reply

Leave a Reply to Karen - Dressing in Labels Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>