Pull apart bread

Pull apart bread

Gruyère AOP

Even geleden werd ik, onder begeleiding van de bekende kaasraffineur Frederic Van Tricht, een avondje ondergedompeld in de heerlijke wereld van kaas uit Zwitserland. Tijdens een lekkere degustatie leerde ik wat meer over de kenmerkende smaak van de verschillende kazen, over het kwaliteitslabel dat ze krijgen en over het vaak nog ambachtelijke productieproces. Geweldig!

Wist je bijvoorbeeld dat “kaasboer” een beschermde benaming is? Je mag jezelf enkel een kaasboer noemen als je voor je ambachtelijke kaas enkel melk gebruikt van eigen koeien.

 

collage-kaas

 

Over de Gruyère AOP die ik in dit recept gebruikte leerde ik ook heel wat bij. Deze populaire harde kaas wordt al vele honderden jaren gemaakt in de omgeving van het stadje Gruyères in het kanton Freiburg. Gruyère AOP komt dus altijd uit Zwitserland en is een van de 10 Kazen uit Zwitserland met het AOP kwaliteitslabel. (Appelation d’origine protegée) Dit label is voorbehouden voor traditionele producten van regionale afkomst. Conclusie: je mag je kaas dus niet zo maar tot Gruyère dopen!

Een tip voor wanneer je Gruyère koopt: let op de korst. Hoe geler de korst hoe beter. Dat toont dat de kaas in de zomermaanden geproduceerd is. Waarom dat beter is? De koeien hebben dan buiten kunnen grazen en zo kunnen genieten van vers gras en bloemen als maaltijd. Je proeft het verschil!

 

Pull apart bread aka Plukbrood

Dit recept moet je zeker en vast eens uitproberen. Dit plukbrood is zo simpel en oh zo lekker. Ideaal als aperitief, maar ook echt zalig na een mooie herfstwandeling. Het is ook gewoon heel gezellig om te eten. Het is echt een gerecht om te delen, je plukt dus gezellig met je tafelgenoten stukjes uit dit heerlijke warme brood gevuld met kaas en kruiden. Doe ik je ondertussen al watertanden? Goed zo, want hier volgt het recept!

Ingrediënten

Een klein wit ongesneden (zuurdesem)brood
150 g Gruyère (meer mag altijd)*
50 g kruidenboter, gesmolten **
Handvol verse peterselie

 

pull-apart-kaas

 

Bereidingswijze

 • test
 • Verwarm je oven op 180
 • Snij met een broodmes een kruispatroon in het brood. Laat ongeveer 1 à 1,5 cm tussen de sneden. Let op er goed op dat je het brood niet helemaal door snijdt. (Dan heb je een “fall apart bread”)
 • Verdeel de boter en de kaas tussen de sneden in het brood
 • Pak het brood nu in in zilverpapier en plaats het 15 min in de voorverwarmde oven
 • Haal het brood na 15 minuten voorzichtig uit het zilverpapier
 • Plaats nog 5 minuten terug in de oven zodat de kaas helemaal gesmolten is en het brood lekker krokant wordt
 • Werk af met fijngehakte verse peterselie

 

Met dit recept kan je eindeloos variëren. Probeer eens een pull apart bread met
– ananas, ham en kaas
– pancetta en kaas
– spinazie, artichok en kaas
– …

 

* Gebruik geraspte of een blok waar je stukjes af gaat snijden. Ook met andere kazen kan je experimenteren

** Zelf maken? Snipper 2 teentjes look en snij een handvol peterselie en of andere groene kruiden fijn. Meng dit met 50g gesmolten boter en 2 el olijfolie

Tip voor de feestdagen:
gebruik een (grote) pistolet en verdeel zo meerdere
kleine pull apart breads over de tafel

 

brood

 

Getest en goedgekeurd door mijn lieve vriendin Naomi
(die al lang véél meer is dan een collega!) en haar top-Koen.

So happy with a friend like you! 

1 Comment On This Topic

 1. […] Olijfolie aperodip 2. Pull apart bread 3. Veggie balletjes 4. Gele tomatensoep met […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>