Aspergetaart

Aspergetaart

Het “witte goud” is weer volop te verkijgen en daar profiteer ik met veel plezier van. Elk jaar probeer ik, naast de overheerlijke klassieke asperges a la flamande, telkens enkele nieuwe combinaties uit. Dit is dus zeker en vast niet de laatste post met dit ingrediënt. 

Deze aspergetaart lijkt een klein beetje op een quiche maar is het toch net niet. Om te beginnen koos ik voor filodeeg. Filodeeg is een dun deeg dat je in grote vellen kan kopen (versafdeling of diepvries). Het deegrecept is afkomstig uit het midden-oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en olie. Het verschil met bladerdeeg? Filodeeg vormt, in tegenstelling tot bladerdeeg, geen laagjes na het bakken. En, leuk nieuws voor wie op zijn lijn let, filodeeg bevat minder vet dan bladerdeeg.

Maar er is nog een verschil. In plaats van heel veel room, zoals in de meeste quiche recepten, gebruikte ik een potje Griekse Yoghurt voor de vulling.  Een perfect lunchgerecht (4p) of diner (2p) in deze veel te korte aspergetijd!

Ingrediënten:

4 grote vellen filodeeg (versafdeling)
500 g witte asperges
3 eieren
100 ml room
1 potje Griekse yoghurt (125g)
Gerookte zalm
Olijfolie
Handvol verse peterselie
Peper en zout

Bakvorm:
Ik gebruikte een langwerpige bakvorm (36 x 13 x 2,5 cm) maar je kan natuurlijk ook een vierkante of een ronde vorm gebruiken

Bereidingswijze

  • test
  • Verwarm de oven op 180°c
  • Snij de houtige onderkant van de asperges
  • Schil met een dunschiller de asperges van het kopje naar beneden
  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook en kook de asperges 5 min
  • Klop de eieren samen met de griekse yoghurt en de room luchtig
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Hak de peterselie fijn en meng onder de vulling
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier
  • Neem een vel filodeeg en bestrijk het met een dun laagje olijfolie
  • Schik in de bakvorm
  • Herhaal dit met de overgebleven vellen en schik ze er overheen
  • Verdeel de gerookte zalm over de bodem van filodeeg
  • Leg de asperges met de kopjes om en om bovenop de gerookte zalm
  • Giet de vulling erover
  • Bak de aspergetaart in ca 35 min goudbruin en gaar

Tip: Dek de bakvorm af in de laatste minuten als de taart te donker wordt.

1 Comment On This Topic

  1. […] Aspergetaart […]

    Reply

Leave a Reply to Cookameal:Asperges met amandelen - Cookameal Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>