Aspergetaart met gerookte zalm

Aspergetaart met gerookte zalm

Het “witte goud” is weer volop te verkrijgen en daar profiteer ik met veel plezier van. Elk jaar probeer ik, naast de overheerlijke klassieke asperges à la Flamande, telkens enkele nieuwe combinaties uit. Dit is dus zeker en vast niet de laatste post met deze Belgische lekkernij. 

Deze aspergetaart lijkt een klein beetje op een quiche maar is het toch nét niet. Om te beginnen koos ik voor filodeeg. Filodeeg is een dun deeg dat je in grote vellen kan kopen (versafdeling of diepvries). Het originele deegrecept is afkomstig uit het midden-oosten. Filodeeg wordt gemaakt van meel, water en olie. Het verschil met bladerdeeg? Filodeeg vormt, in tegenstelling tot bladerdeeg, geen laagjes na het bakken. En, leuk nieuws voor wie op zijn lijn let, filodeeg bevat heel wat minder vet dan bladerdeeg.

Maar er is nog een verschil. In plaats van heel veel room, zoals in de meeste quiche recepten, gebruikte ik een potje Griekse Yoghurt voor de vulling.

Aspergetaart met gerookte zalm

Een perfect lunchgerecht (4 personen) of licht diner (2 personen) in combinatie met een frisse salade.

Ingrediënten:

4 grote vellen filodeeg (versafdeling)
500 g witte asperges
3 eieren
100 ml room
1 potje Griekse yoghurt (125g)
Gerookte zalm
Olijfolie
Handvol verse peterselie
Peper en zout

Bakvorm:
Ik gebruikte een langwerpige bakvorm (36 x 13 x 2,5 cm) maar je kan natuurlijk ook een vierkante of een ronde vorm gebruiken

Bereidingswijze

  • test
  • Verwarm de oven op 180°c
  • Snij de houtige onderkant van de asperges en schil ze
  • Kook de asperges 5 min in gezouten water
  • Klop de eieren samen met de Griekse yoghurt en de room luchtig
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Hak de peterselie fijn en meng onder de vulling
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier
  • Schik een vel filodeeg in de bakvorm en bestrijk met een dun laagje olijfolie
  • Herhaal dit met de overgebleven vellen
  • Verdeel de gerookte zalm over de bodem van filodeeg
  • Leg de asperges met de kopjes om en om bovenop de gerookte zalm
  • Giet de vulling over de asperges
  • Bak de aspergetaart in ca 35 min goudbruin en gaar

Tip: Dek de bakvorm af in de laatste minuten als de taart te donker wordt.

Dit cookamealtje stond te schitteren in Libelle (5 april 2018)…
En wat is er leuker dan met een Cookamealtje in Libelle.be staan?
Naast Peter Goossens in Libelle staan!

collageasperge

 

Wat is jouw favoriete aspergegerecht?

x

Amylia

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

11 Comments On This Topic

  1. […] Aspergetaart […]

    Reply
  2. nicole orriens
    on Apr 12th at 2:32 pm

    Mjam! Dit lijkt me lekker zeg! En als je eenmaal de voorbereidingen af hebt, hoef je hem alleen nog maar in de oven te zetten.

    Reply
  3. Judith Jasper
    on Apr 12th at 7:17 pm

    Ik ben zo gek op verse asperges. Mijn schoonmoeder maakt ze altijd heerlijk klaar

    Reply
  4. Tania
    on Apr 12th at 7:59 pm

    Ik eet heel graag asperges. Dit gerechtje klinkt zo lekker

    Reply
  5. Karen - Dressing in labels
    on Apr 12th at 9:42 pm

    Zalig, asperges zijn mijn lievelingsgroeten. Ik ben al asperges gaan eten deze week. Denk je dat de taart ook zou lukken zonder zalm want ik eet geen vis?

    Reply
  6. Lindsey Beljaars
    on Apr 13th at 11:37 am

    Oh wauw, dit klinkt top!! Wij zijn thuis dol op asperges dus ik ga je recept direct opslaan!

    Reply
  7. Linda
    on Apr 14th at 11:26 am

    Wat is dit een leuk en vrolijk gerecht om op te dienen zeg! Ik moet het zelf nog leren eten, dus ik hoop dit seizoen een lekker gerecht op mijn bord te vinden :)

    Reply
  8. esther perfors
    on Apr 14th at 10:56 pm

    Oh dit lijkt me echt heel lekker. Eigenlijk eet ik het altijd vrij puur en zonder te veel bijgerechten. Dit spreekt me wel aan!

    Reply
  9. Dhini
    on Apr 15th at 1:55 pm

    Wij zijn dol op Asperges maar ik kook gewoon. Dit lijkt mij erg leuk idee en lekker eruitzien

    Reply
  10. Fleur
    on Apr 19th at 9:00 pm

    ooo heerlijk! ik kan niet wachten om weer asperges te gaan eten! Deze taart is ook een erg goed idee en zit er prachtig uit ook

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 19th at 9:07 pm

      Ze zijn er al hé Fleur, en vandaag is het seizoen officieel gestart

      Reply

Leave a Reply to Lindsey Beljaars Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>