Bloemkoolpizza met Ganda Ham en artisjok

Bloemkoolpizza met Ganda Ham en artisjok

Ganda Ham, da’s Belgisch!

Ganda Ham is een natuurlijke drooggezouten ham, herkend en erkend als Belgisch traditioneel streekproduct van topkwaliteit. Van welke streek de ham dan afkomstig is? Ah, van Gent natuurlijk! Het recept ontstond in de jaren ’50, in een slagerij in Wetteren. Ondertussen is Ganda Ham een modern bedrijf waar wekelijks zo’n 3.550 Ganda Hammen de deur uitgaan.

Er veranderde waarschijnlijk heel veel in die 60 jaren… maar wat niet veranderde zijn de ingrediënten van dit lekkere product: varkensvlees, zeezout en… tijd! Je leest het goed, Ganda ham bevat dus géén smaak- of kleurstoffen, geen nitraten, gluten, allergenen en geen bewaarmiddelen. Een puur product dus.

collageganda

Meer info over Ganda Ham, het productieproces en de geschiedenis?
www.ganda.be

 

De ham is dan ook heerlijk om puur van te genieten. Perfect bij het aperitief. Je weet wel… een glaasje champagne, wat olijfjes, een stukje brood, enkele sneetjes ham,… Zalig! Maar je kan er ook ontzettend lekkere gerechtjes mee klaarmaken. Als garnituur bij een lekkere soep, in combinatie met kip of zelfs vis, bij een pasta en dus ook als beleg op een huisgemaakte pizza!

Bloemkoolpizza met Ganda Ham en artisjok 

Een pizza met een bijzondere bodem, helemaal gemaakt van bloemkool. Een heel lekkere variant op de klassieke pizzabodem. Maar uiteraard, als je geen bloemkoolfan bent dan maak je deze lekkere pizza ook op een gewone bodem.

Nice to know: Ik postte het recept eerst met een iets andere bereidingswijze. Ik stoomde de bloemkool eerst, zoals je dat in heel veel recepten leest. Maar na wat proberen én dankzij tips van mijn geweldige volgers en lezers kan je die stap overslaan! Bedankt toppers! 

INGREDIËNTEN VOOR 1 PIZZA

(2 personen)

1 bloemkool
1 ei
1 el amandelpoeder
30 g lijnzaad
2 el olijfolie
80 ml tomatensaus
+- 200 g Artisjokharten (conserven)
50 g geraspte Parmezaan + extra
6 plakjes Ganda Ham
Handvol rucola
peper en zout
Olijfolie

  • test
  • Verwarm de oven voor op 180°c
  • Snij de bloemkool in stukjes en doe ze in de keukenmachine
  • Hak de bloemkool heel fijn, tot ‘bloemkoolrijst’
  • Meng de bloemkoolrijst met  het ei, de parmezaan, het amandelpoeder en het lijnzaad tot pizzadeeg, kruid met peper en zout
  • Vorm een dunne pizzavorm op een met bakpapier bekleedde bakplaatTip: Gebruik hiervoor taartvorm als hulpmiddel
  • Druk het mengsel goed aan, bijvoorbeeld met een lepel
  • Bak de bodem in 15 tot 20 minuten goudbruin
  • Haal de bodem uit de oven en verdeel er de tomatensaus over
  • Verdeel de artisjokharten over de bloemkoolpizza
  • Strooi er Parmezaanse kaas op
  • Bak 8 minuten in de oven
  • Garneer de bloemkoolpizza met verse rucola en de plakjes Ganda Ham
  • Besprenkel met olijfolie en serveer

 

Geniet van deze lekkere pizza met lekkere Belgische ham!

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

———————-

#zondagsekost

Inspiratie voor dit receptje vond ik bij #zondagsekost. Speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch? Lezeres Sharon Adler stuurde mij een bloemkoolpizza in… en het is dankzij haar gerecht dat ik aan het experimenteren ging!!

Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!

15 Comments On This Topic
  1. Coco
    on Apr 26th at 9:10 pm

    Oh dat ziet er zo zo zo lekker uit!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 26th at 9:11 pm

      Bedankt!

      Reply
  2. Melissa
    on Apr 27th at 8:42 am

    Dat ziet er lekker uit!! Die ham klinkt ook goed. Ik ben dol op ham

    Reply
  3. nicole orriens
    on Apr 27th at 11:20 am

    Het idee van een bloemkoolpizza spreekt me niet zo aan. Ik ben dan altijd bang dat ik steeds bloemkool proef.

    Reply
  4. charlotte
    on Apr 28th at 1:33 pm

    Dat ziet er echt zalig uit! Bloemkoolpizza is hier bij de kinderen favoriet dus ga deze combinatie zeker een keer maken

    Reply
  5. Joanne
    on Apr 28th at 5:02 pm

    Dat klinkt erg lekker! En ziet er ook heel mooi uit.

    Reply
  6. marjolein
    on Apr 29th at 8:00 am

    lekker en een toffe combi. Op deze manier krijg ik wel vitamines bij m’n kids er in !

    Reply
  7. Eke
    on Apr 29th at 1:14 pm

    Klinkt heerlijk en nog gezond ook! Ik heb een keer eerder een bloemkoolbodempizza gemaakt, maar dat was niet zo goed gelukt. Misschien met jouw recept wel!

    Reply
  8. Maddy - Meer met mama
    on Apr 30th at 9:09 am

    Dit ziet er echt zalig uit zeg! Je hebt het ook mooi weten te fotograferen. Ik zou persoonlijk alleen de artisjok weglaten want daar ben ik niet zo’n fan van.

    Reply
  9. Fleue
    on Apr 30th at 10:43 am

    Ik zie steeds vaker een pizza bodem van bloemkool, maar heb het nog niet geprobeerd. De ham lijkt mij ook heerlijk

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 1st at 2:41 pm

      zeker eens testen!

      Reply
  10. Kimberley
    on Apr 30th at 2:39 pm

    Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik ken die ham niet, maar ik ben erg benieuwd hoe het smaakt in combi met de artisjok.

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 1st at 2:41 pm

      Oh niet? Zeker de moeite om eens te kopen! Héél erg lekkere ham!

      Reply
  11. Lynn Mikolajczak
    on May 3rd at 8:08 am

    Dit recept wil ik echt eens uitproberen.

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 3rd at 8:09 am

      Hoi Lynn! DOEN… en bezorg me een fotootje hé 😉

      Reply

Leave a Reply to Joanne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>