Bloemkoolsteak met linzen en harissahummus

Bloemkoolsteak met linzen en harissahummus

Een goed gevuld pakketje Bonduelle peulvruchten uit blik en een bezoekje van een van mijn beste vriendinnen op de planning. (Als de mannen van huis zijn…) Meer was er niet nodig om een avondje heerlijk te experimenteren in de keuken. Ik koos voor cannellinibonen, witte bonen, om een lekkere hummus van te maken en voor linzen. Hoezo je hebt zelden linzen gegeten?

Linzen: onbekend maakt onbemind?

Linzen zijn multifunctionele peulvruchten. Je kan linzen echt in heel wat gerechten gebruiken, denk aan salades, dips, soep, pasta, stoofpotjes, vleesvervangers, … Toch zijn linzen in onze keuken nog niet heel populair. Maar er zijn redenen genoeg om er wél mee aan de slag te gaan.

Het zijn eigenlijk kleine kleurrijke enegergiebommetjes. De van smaak nootachtige peulvruchten zijn een bron van ijzer, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. Het zijn bovendien die voedingsvezels die je langer een verzadigd gevoel zullen geven. Met andere woorden: je zal achteraf niet zo snel weer honger hebben.

Je kan linzen gedroogd kopen, dan moet je ze weken en koken voor gebruik (linzen hoef je, anders dan bijvoorbeeld kikkererwten, niet te weken) en je kan linzen natuurlijk ook in blik kopen. De voordelen van linzen in blik zijn simpel: ze zijn even lekker en gezond én ze zijn zo goed als klaar! Je hoeft ze enkel even te spoelen en afhankelijk van je recept kort te verwarmen. (Door ze mee te koken gaan er heel wat vitaminen verloren, zonde!) Bovendien hebben de linzen uit blik van Bonduelle nog steeds die bite die ik zo lekker vind!

collagebonduelle
Leuk om te weten: die lekkere bite is een van de dingen waar Bonduelle hard aan gewerkt heeft, op de nieuwe blikken zie je nu een paarse “extra bite”-ster! Meer weten over het peulvruchten-gamma van Bonduelle? Klik hier.

Bloemkoolsteak met linzen en harissahummus

Voor 4 personen

1 grote bloemkool
3 el olijfolie + extra
310 g cannelinibonen (Bonduelle – blik)
2 el harissa **
1 teen look
400 g linzen *
3 el citroensap
3 el kappertjes
2 el fijngehakte peterselie
4 el pijnboompitten
Peper en zout

* Indien je toch gedroogde linzen wil gebruiken kook dan 200g linzen.
** Harissa is een pittige rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Verkrijgbaar in zowat elke supermarkt.

  • test
  • Verwarm je oven op 220°C
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool
  • Snij 4 plakken van ongeveer 2,5 cm dik uit het midden van de bloemkool
  • Verdeel de rest van de bloemkool in roosjes #nowaste
  • Schik de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie
  • Kruid met peper en zout
  • Bak de bloemkool nu 30 minuten in de voorverwarmde oven, draai de stukken na ongeveer de helft van de bereidingstijd even om
  • Doe de cannelini bonen, harissa, look, olijfolie en het citroensap samen in je food processor / hakmolen / staafmixer
  • Blend tot een gladde hummus
  • Proef en kruid bij met peper en zout
  • Verwarm de linzen kort in een pannetje
  • Voeg 1 el citroensap, kappertjes en verse peterselie toe en schep om
  • Verdeel de harissa hummus over 4 borden of kommen
  • Schik op elk bord enkele lepels linzen en een bloemkoolsteak
  • Werk af met een streepje olijfolie, (geroosterde) pijnboompitten en verse peterselie

 

bloemkoolclose-2

 

Geniet je ook van extra veel groenten? Maar heb je, net zoals ik, geen zin om vis of vlees helemaal uit je eetpatroon te schrappen? Word flexitariër! Wat voor een beest dat is en hoe je het kan worden? Lees het hier

 

X

Amylia

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

———————-

Artikel in samenwerking met Bonduelle – www.bonduelle.be

5 Comments On This Topic

  1. […] Bloemkoolsteak met linzen en harissahummus […]

    Reply
  2. Eline
    on Apr 16th at 9:15 am

    Ziet er echt culinair uit, benenorm benieuwd naar bloemkoolsteaks!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Apr 16th at 12:53 pm

      Hoi Eline. Leuk compliment… ennnn het ziet er misschien culinair uit maar het is zo simpel klaar te maken!

      Reply
  3. Mieke | mieksmind
    on May 1st at 9:48 pm

    ziet er goed uit! ik had laatst ook een lekker gerecht met bloemkool, tomaat en spekjes! linzen eet ik eigenlijk nooit

    Reply

Leave a Reply to Mieke | mieksmind Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>