Chili con carne

Chili con carne

Een lekker, licht pikant gerecht uit de Mexicaanse keuken. Zalig wanneer dit op de menu staat. Meestal maak ik een portie voor twee dagen. De ene dag eten we dan chili con carne met wraps de volgende dag met rijst… of andersom. Bovenop een toefje zure room, een beetje koriander en soms zelfs wat verse guacamole. Heerlijk.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 ui
2 teentjes knoflook
1 (grote) rode paprika
1 rode chilipeper
Ongeveer 500g bruine bonen
tip: Gebruik, als je er op tijd aan denkt, gedroogde bruine bonen. Iets meer werk dan bonen
uit blik maar ik vind ze wel lekkerder afsmaken! Gedroogde bonen moet je minstens 8u laten
weken en ongeveer een uurtje laten gaarkoken voor je ze aan je chili kan toevoegen. Bij bonen
uit blik volstaat even spoelen met koud water.
1 dikke wortel
500g rundergehakt
tip: niet zo gek van zuiver rundergehakt? Gebruik dan gemegd gehakt varken-rund
500g tomatenpulp
Blikje geconcentreerde tomaten
olijfolie
Scheutje (2 a 3 el, naar smaak) balsamicoazijn
Kruiden: chilipoeder, paprikapoeder, komijn, kaneel,peper & zout
Voor de afwerking: zure room en verse koriander

Je zal zien, dit gerecht klaarmaken is een makkie!

  • test
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Schil de wortel en snij hem in blokjes.
  • Was de rode paprika, halveer de vrucht en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in blokjes
  • tip: Schil je paprika, de schil is moeilijk verteerbaar
  • Snij de chilipeper in 2 en verwijder de zaadlijsten, tenzij je van heel pikant houdt natuurlijk. Hak de chilipeper in kleine stukjes
  • Zet een grote braadpan op een matig vuur
  • Stoof de gesnipperde ui en de knoflook in een beetje olijfolie
  • Voeg na enkele minuten de andere groenten toe
  • Stoof de groenten ongeveer 7 minuten (tot ze zacht zijn), roer geregeld
  • Bak het gehakt rul in een warme braadpan
  • Kruid je vlees met peper, zout, paprikapoeder en een snuifje komijn
  • Voeg je gehakt bij je groenten
  • Schenk de tomatenpulp bij de mengeling, roer er ook het tomatenconcentraat door
  • Voeg de bonen toe
  • Tijd om te kruiden. Goed proeven is hier de boodschap! Begin met de balsamicozijn. Vervolgens een snuifje komijn, kaneel en zout. Mag het wat pittiger? Voeg dan extra peper en chilipoeder toe.
  • Zet het vuur nu zacht en laat de chili con carne ongeveer een uurtje pruttelen
  • Serveer met een lepel zure room en verse koriander

IMG_1631

Leuk! Toen Evelien voor de eerste keer mijn chili con carne proefde zei ze dat het de lekkerste was die ze ooit gegeten had. Een groot compliment, zeker als je weet dat haar man een getalenteerde kok is een 3sterren restaurant is! Puntje voor Cookameal :-)

2 Comments On This Topic
  1. An-Sofie
    on May 15th at 8:57 am

    Hey Amylia, Dit weekend voor het eerst chili con carne gemaakt, volgens uw recept! Mijn vriendinnen vonden het heerlijk! (En mijn lief blijkbaar ook want die heeft ‘s anderendaags met veel plezier de restjes opgegeten :) ) Merci!

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 16th at 8:45 pm

      Hoi An-Sofie! Dat lees ik graag! Heel erg bedankt! Mmmm ga ik snel ok nog eens klaarmaken!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>