Chili con carne

Chili con carne

Je hoeft geen kenner te zijn van de Mexicaanse keuken om dit gerecht te kennen. Chili con carne is een wereld bekend en erg populair gerecht. Chili en vlees, lekker en (licht)pikant, simpel en hartverwarmend, heerlijk makkelijk te bereiden… écht comfortfood! 

Zelf maak ik meestal een portie voor twee dagen. (Ja hoor, ook ik kan er wel eens van genieten om na een lange werkdag gewoon maar lekker vers eten te moeten opwarmen.) De ene dag eten we dan chili con carne met tortilla wraps en de volgende dag met rijst… of andersom natuurlijk. Bovenop een toefje zure room, afwerken met een beetje koriander en soms zelfs wat verse guacamole. Heerlijk.

Oh tussen de ingrediënten lijst zie je kaneel staan. En kaneel lijkt misschien wat vreemd in dit recept… Maar deze specerij is een vaak gebruikte smaakmaker in de Mexicaanse keuken. Twijfel je? Probeer gewoon eens met een klein snuifje. Proef en kruid eventueel nog een beetje bij… you’ll love it!

Chili con carne

4 personen:

1 ui
2 teentjes knoflook
1 (grote) rode paprika
1 rode chilipeper
Ongeveer 500g bruine bonen
1 dikke wortel
500g rundergehakt (of varken-rund)
500g tomatenpulp
1 blikje geconcentreerde tomaten (70g)
3 el olijfolie
1 à 2 el balsamicoazijn (naar smaak)
½ el chilipoeder
½ el paprikapoeder
½ tl komijn
Snuifje kaneel
Peper en zout

  • test
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Schil de wortel en snij hem in blokjes.
  • Snij de (eventueel geschilde) paprika in blokjes
  • Snij de chilipeper in 2 en verwijder de zaadlijsten
  • Hak de chilipeper in kleine stukjes
  • Zet een grote braadpan op een matig vuur en stoof hierin de gesnipperde ui en de knoflook in een beetje olijfolie
  • Voeg na enkele minuten de andere groenten toe
  • Stoof de groenten ongeveer 7 minuten (tot ze zacht zijn), roer geregeld
  • Bak het gehakt rul in een warme braadpan
  • Kruid je vlees met peper, zout, paprikapoeder en een snuifje komijn
  • Voeg het gehakt bij je groenten
  • Schenk de tomatenpulp bij de mengeling, roer er ook het tomatenconcentraat door
  • Voeg de bonen toe
  • Tijd om te kruiden. Goed proeven is hier de boodschap! Begin met de balsamicozijn. Vervolgens een snuifje komijn, kaneel en zout. Mag het wat pittiger? Voeg dan extra peper en chilipoeder toe.
  • Zet het vuur nu zacht en laat de chili con carne ongeveer een uurtje pruttelen
  • Serveer met rijst of tortillawraps

 

Smakelijk!

x

Amylia

 

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

 

19 Comments On This Topic
  1. An-Sofie
    on May 15th at 8:57 am

    Hey Amylia, Dit weekend voor het eerst chili con carne gemaakt, volgens uw recept! Mijn vriendinnen vonden het heerlijk! (En mijn lief blijkbaar ook want die heeft ‘s anderendaags met veel plezier de restjes opgegeten :) ) Merci!

    Reply
    • Cook Amyl
      on May 16th at 8:45 pm

      Hoi An-Sofie! Dat lees ik graag! Heel erg bedankt! Mmmm ga ik snel ok nog eens klaarmaken!

      Reply
  2. jony
    on Jan 23rd at 9:00 pm

    hoi Amylia

    ik doe er ook altijd nog een blik ananasstukjes in eigen nat bij Mmm..
    en er dan gewoon zwart brood bij scheuren. lekker buiten bij een vuurkorf met de nodige pintjes natuurlijk 😉 .

    grts Jonny

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:10 pm

      hey Jonny! Toch een échte genieter jij hé! Nog nooit gedaan die ananas, misschien toch eens proberen dan!

      Reply
  3. Elien
    on Jan 23rd at 9:52 pm

    Ziet er kei goed uit!
    Ga dit receptje zeker maken.
    Dat van die kaneel wist ik zelfs niet, ga ik ook proberen!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:09 pm

      Oh bedankt Elien, doet me plezier!

      Reply
  4. Fleur
    on Jan 24th at 12:22 am

    Goed idee! Het is echt weer daarvoor en ik heb het ook al een tijdje niet meer gemaakt

    Reply
  5. Mellanie
    on Jan 24th at 1:32 am

    Ah, krijg direct trek!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:07 pm

      Missie geslaagd 😉 Ik hoop dat je het recept eens zal testen!

      Reply
  6. Heleen Schrijvershof
    on Jan 24th at 11:18 am

    Super lekker! Ik houd altijd onwijs van dit soort gerechten

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:07 pm

      idem ditto, simpel lekker… love it!

      Reply
  7. Eva
    on Jan 24th at 11:54 am

    Oehh het is er wel echt weer voor he.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:05 pm

      Zeker en vast!

      Reply
  8. Marion
    on Jan 24th at 3:21 pm

    Heerlijk. Ik doe er altijd nog een in stukjes gesneden prei in en een klein blikje ananas stukjes.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 24th at 4:03 pm

      Oh dat van die ananas stuurde nog iemand mij door, misschien toch maar eens proberen dan!

      Reply
  9. Susan
    on Jan 24th at 9:45 pm

    Oooh, zoveel zin in! Helaas lust de man het niet en moet ik een beetje oppassen i.v.m. borstvoeding, maar zo lekker!

    Reply
  10. Eke
    on Jan 25th at 9:42 pm

    Ik vind Chili con Carne zooooo lekker! Helaas houden mijn man en zoon er niet van, dus eten we het bijna nooit. Maar hey, ik ga het toch maar weer eens maken, dan eten zij maar wat anders!

    Reply
  11. Patricia Schmitz-Heres
    on Feb 6th at 8:25 pm

    Ik krijg er spontaan trek van! Jammer alleen dat mijn vrouw geen bruine bonen lust. En voor mij alleen ga ik het niet maken…

    Reply
    • Cook Amyl
      on Feb 8th at 12:14 pm

      hey! Wat je kan doen is alles maken zonder de bruine bonen. En op het einde de portie in twee splitsen en maar aan 1/2 bruine bonen toevoegen… zo is iedereen blij 😉

      Reply

Leave a Reply to Marion Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>