Christa’s gehaktschotel

Christa’s gehaktschotel

Vandaag geen gerechtje dat ik zelf heb uitgevonden maar een gerechtje van een lezeres van De Zondag. Ik geniet er steeds meer van om aan de slag te gaan met de recepten die in de ‘Zondagse Kost’-mailbox terechtkomen. Van de smakelijke gerechten, de uiteenlopende persoonlijkheden en de leuke verhalen. Want heel vaak sturen mensen mij veel meer dan enkel een recept…

Het verhaal van Christa

Christa vertelde mij in haar enthousiaste mail(s) hoe ze met veel liefde voor haar mama van 86 jaar zorgt. Sinds haar papa er niet meer is maakt ze ook elke dag lekker eten voor haar klaar. Indrukwekkend en helemaal niet vanzelfsprekend wat Christa doet.

Ik moest natuurlijk meteen denken aan de hartverscheurende pano-reportage ‘Undercover in de zorgfabriek‘. Aan mensen die misschien wel minder geluk hebben dan de mama van Christa. Nu ga ik mij niet uitspreken over zorgcentra. Want hoewel het 200% zeker is dat er heel wat moet veranderen en kan verbeteren weet ik ook dat er wél goede zorgcentra bestaan en vooral ook mensen die in deze sector werken vaak heel erg hun best doen. Verder ga ik ook niet zeggen dat ‘iedereen zou moeten doen wat Christa voor haar mama doet’. Want ik weet dat dat voor de meeste mensen en gezinnen gewoon niet realistisch is. (En dan kijk ik bijvoorbeeld ook even naar mijzelf.)

Maar waar ik wel een warme oproep voor wil doen is om de mensen die je graag ziet niet te vergeten. Een bezoekje – wie weet wel op zondag – een gezellige babbel en een dikke knuffel… 

Christa’s gehaktschotel (4 personen)

6 aardappelen
6 tomaten
2 uien
1 rode paprika
olijfolie
Enkele takjes basilicum
½ tl paprikapoeder
½ tl oregano
½ tl tijm
peper en zout
500 g gemengd gehakt (varken-rund)
100 g kruidenkaas
200 g gemalen kaas

  • test
  • Verwarm de oven op 180°C
  • Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes (+- 0,5 cm)
  • Stoom (of kook) de aardappelen tot ze halfgaar zijn
  • Snipper de ui en snij de tomaat en paprika in kleine blokjes
  • Stoof de ui glazig in een beetje olijfolie
  • Voeg de blokjes tomaat en paprika toe
  • Strooi de kruiden over de groenten en laat ze 10 minuten pruttelen op een zacht vuur
  • Proef en kruid bij met peper en zout
  • Bak het gehakt rul
  • Beboter een ovenschotel en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes
  • Schep het gehakt over de aardappelen
  • Verdeel de kruidenkaas over het gehakt
  • Schep hier de groenten bovenop
  • Eindig met een laag aardappelschijfjes
  • Werk af met de gemalen kaas
  • Zet in de oven en laat ongeveer 30 minuten garen
  • Prik met een mes in de aardappelen om te zien of ze gaar zijn en serveer

 

Tip van Christa: Ter afwisseling kan je dit recept perfect bereiden met zalm uit blik of tonijn uit blik. 

 

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

 

23 Comments On This Topic
  1. Merel
    on Oct 31st at 10:58 am

    Ziet er heerlijk uit! Meestal eten we zoiets met pasta, maar met aardappel lijkt me eigenlijk ook erg lekker. Ga het eens proberen :)

    Reply
  2. Natalie Vanheers
    on Oct 31st at 11:01 am

    Ziet er heerlijk uit en volgens mij is die de dag erna nog beter haha!

    Reply
  3. Jamey
    on Oct 31st at 11:19 am

    Hmmm dat ziet er echt heerlijk uit zeg. En zo te lezen is het niet eens heel lastig!

    Reply
    • Christa Vansteenkiste
      on Oct 31st at 6:48 pm

      Nee, is inderdaad niet lastig! Ik maak graag eenvoudige , goedkope en gezonde gerechten! De tomatensaus maak ik soms in dubbele portie en dan vries ik de helft in ! Zo ben je dan eens gemakkelijk want de helft is daarmee al gemaakt!
      Geniet ervan!

      Reply
  4. Britte
    on Oct 31st at 11:29 am

    Ovenschotels, altijd handig om van tevoren te maken en makkelijk te bewaren. Toegevoegd aan m’n recepten! 😀

    Reply
  5. Charlotte
    on Oct 31st at 11:30 am

    Ik ben dol op gehaktschotels! Deze klinkt ook erg lekker. Binnenkort maar eens proberen.

    Reply
  6. nicole orriens
    on Oct 31st at 11:42 am

    Het klinkt lekker, maar ik maak me dan altijd zorgen dat het supervet is door het gehakt. Of valt dat wel mee?

    Reply
    • Christa Vansteenkiste
      on Oct 31st at 6:34 pm

      Heb je liever geen gehakt dan neem je pure americain in de plaats!
      En nog een tip: kom je niet graag de deur uit op een koude winterdag, ik heb altijd ingevroren hamburgers in huis ( voor in geval ) deze bestaan ook met pure americain, wat droog om zo te bakken maar ideaal om mijn tomaat ovenschotel te maken!
      Geniet ervan!

      Reply
    • Christa Vansteenkiste
      on Oct 31st at 6:41 pm

      Heb je liever geen gehakt dan neem je pure americain in de plaats!
      En nog een tip: kom je niet graag de deur uit op een koude winterdag, ik heb altijd ingevroren hamburgers in huis ( voor in geval ) deze bestaan ook met pure americain, wat droog om zo te bakken maar ideaal om mijn tomaat ovenschotel te maken want de Boursin cuisine zorgt ervoor dat het vlees niet te droog wordt! Gewoon bakken en fijn prakken, daarna verwerken in de schotel zoals beschreven! Zeer lekker !
      Wil je de schotel wat pittiger dan doe je er een vers pepertje of wat look bij , je kan heel veel variëren hoor!
      Geniet ervan!

      Reply
  7. mieke | mieksmind
    on Oct 31st at 12:06 pm

    lekker warme maaltijd zo voor de koude dagen, ik zal het niet zo snel maken want ik vermijd zo veel mogelijk aardappelen

    Reply
    • Christa Vansteenkiste
      on Oct 31st at 6:51 pm

      Vergeet niet dat aardappels vochtafdrijvend zijn en heel veel vitamine C bevatten! Enkel de saus dat men op aardappels doet is niet zo goed voor de lijn !

      Reply
  8. Marie-Lise (reislustig.be)
    on Oct 31st at 12:26 pm

    oh, dat lijkt een variant op mijn absolute favoriete eten: hachis parmentier. Vraag ik altijd opnieuw voor mijn verjaardag thuis ;-). Misschien dit jaar eens deze variant…

    Reply
  9. Manon
    on Oct 31st at 1:40 pm

    Niet heel moeilijk om te maken. Ziet er lekker uit voor deze kouden dagen

    Reply
  10. Chantal
    on Oct 31st at 2:31 pm

    Wat lekke zeg! Ik ben gek op ovenschotels. Deze ga ik zeker uitproberen.

    Reply
  11. Bouchra
    on Oct 31st at 3:39 pm

    Dit vind ik altijd zo lekker. Ik heb wel altijd rundergehakt want ik eet geen varkensvlees. Bedankt voor de inspiratie.

    Reply
    • Christa Vansteenkiste
      on Oct 31st at 6:46 pm

      Met rundergehakt zal je zeker scoren want ook ik maak de schotel dikwijls met rundergehakt!
      Geniet ervan!

      Reply
  12. Susan
    on Oct 31st at 11:55 pm

    Oh lekker zeg. Water loopt me in de mond, da’s niet goed om 23u ‘s avonds haha… Na een babyshower met heel veel eten. Wauw. Maar goed ideetje voor morgen; ga nu even gehakt uit de vriezer halen. Joe!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Nov 1st at 10:57 am

      Hey Susan, geweldige reactie! Laat me maar weten of het gesmaakt heeft 😉

      Reply
  13. Caroline
    on Nov 1st at 11:13 am

    Ziet er lekker uit! Ik denk dat ik hem eens ga proberen, maar dan met vega gehakt. En respect voor Christa, dat ze zo voor haar moeder zorgt.

    Reply
  14. Ellen
    on Nov 2nd at 10:00 am

    Dit lijkt een makkelijk receptje dat ik op kot ook nog kan maken!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Nov 2nd at 12:05 pm

      Ben ik zelfs zeker van Ellen!

      Reply
  15. Silkeblogs
    on Nov 2nd at 3:44 pm

    Lijkt me echt ongelooflijk lekker! Wat een mooi verhaal van Christa, ook!

    Reply
  16. Eke
    on Nov 5th at 4:20 pm

    Ik had nog geen idee wat ik zou moeten eten vanavond, maar nu heb ik inspiratie! Dankjewel!

    Reply

Leave a Reply to Cook Amyl Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>