Waar is het licht?
Hoewel ik echt kan genieten van een cozy night… (Je-weet-wel, met een zachte pyjama onder een dekentje een beetje lezen, tv kijken of gewoon zalig knuffelen) zijn de herfst en de winter echt niet mijn favoriete seizoenen. En dat heeft eigenlijk een welbepaalde reden.
Het is niet de koude, noch de regen of de sneeuw. Het is het licht. Tijdens de herfst en de winter vertrek ik ‘s ochtends in het donker met de fiets naar het werk. Ik spring de trein op en kom aan als het net licht is (nu nog…). En wanneer mijn trein van Brussel weer aankomt in Berchem is het al terug donker. En die ‘korte dagen’ vind ik dus helemaal niet leuk. Ik geniet van licht (en uiteraard nog meer van een streepje zon) en ik heb het licht ook echt nodig. Zo is het nu en de komende maanden alles behalve makkelijk om food foto’s te maken. Ik fotografeer namelijk altijd in natuurlijk licht… en dat is moeilijk deze dagen! Tijdens de weekend wordt er hier dus extra hard gewerkt/gekookt/gefotografeerd.
Extra veel koken tijdens de weekends heeft natuurlijk ook voordelen. Zoals ‘Meal prepping’ voor het begin van de week. Daarnaast is ‘te veel eten in huis’ ook een extra goede reden om vrienden uit te nodigen om zo samen te genieten van nieuwe cookamealtjes.
Deze herfstschotel met pompoen was (samen met nog 3 of 4 andere gerechten) de aanleiding van een super gezellige zondagavond met de liefste vrienden. En hij werd gesmaakt! Ik hoop dat deze herfstschotel ook voor jullie een reden mag zijn om jullie liefsten rond te tafel te verzamelen en samen te proeven van de herfst op je bord.
Herfstschotel
Voor 4 personen
1 kleine pompoen (+- 1 kg)
1 tl gedroogde tijm
2 sjalotten
2 teentjes look
300 g gehakt
400 g tomatenblokjes (1 blik)
300 g penne
125 g mozzarella
Olijfolie
Peper en zout
- Verwarm je oven op 200°C
- Snijd de pompoen in vieren en lepel er de zaden uit
- Verwijder de schil en snij het vruchtvlees in kleine blokjes
- Verdeel de pompoenblokjes over een met bakpapier beklede bakplaat
- Kneus en pel de look en leg hem tussen de pompoenblokjes
- Kruid met tijm en besprenkel met olijfolie
- Rooster 30 min in de voorverwarmde oven
- Kook de penne al dente in gezouten water
- Snipper de ui en stoof deze glazig in een beetje olijfolie
- Voeg het gehakt toe en bak rul
- Haal de pompoen uit de oven en verlaag de temperatuur tot 180°C
- Doe ¾ van de pompoenblokjes samen met de tomatenblokjes in een keukenmachine en pureer tot een gladde massa
Tip van een lezer: is de massa nog iets te dik? Voeg dan evt een beetje kookvocht van de pasta toe. - Meng de pompoenblokjes en de pompoen-tomatensaus onder het gehakt
- Voeg de penne toe en schep om
- Breng op smaak met peper en zout
- Schep alles in een ovenschaal
- Snij de mozzarella in blokjes en verdeel over de herfstschotel
- Bak de herfstschotel ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!
————————————————————————————–
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje is er eentje van Marleen (50) uit Veurne. Ik maakte het klaar in het kader van #zondagsekost. Want speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik vanaf nu elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch?
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.
Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Ik wordt heel blij van dit recept en het fijne voor mij als vegetariër is dat ik de gehakt kan vervangen door vegagehakt 🙂
Hey Patricia, zo leuk om te lezen! Als je er iets meer mozzarella aan zou toevoegen is het ook zeker een vullende maaltijd!
Klinkt lekker en simpel! Zeker als vrienden langs komen, wil je toch niet te lang in de keuken staan
Klinkt heerlijk! Ik ben geen keukenprinses maar zal dit zeker een keer proberen te maken.
doen! Heel erg lekker!
Wat een heerlijke schotel om te zien zeg. Het fijne aan een ovenschotel is dat je even werk hebt, maar daarna kun je fijn achterover leunen tot het klaar is.
dit lijkt me echt heerlijk! Ik baal zo dat onze oven kadoek is 🙁
ooooh oei! is het een inbouwoven? Ik ga er nog een op tweedehands zetten 😉
Ik herken het probleem volledig ! Food foto’s maken is echt een kleine ramp in de herfst/winter! 🙂
Die pompoenschotel ziet er anders wel super lekker uit, die komt zeker een van de weken op de menu hier!
Blij dat ik niet de enige sukkelaar ben 😉
Oh dit klinkt lekker! Ik ben dol op pompoen en mozzarella dus ga dit zeker een keer proberen!
Dag Amelia, ik heb je deze week via onze blijkbaar gezamenlijke werkgever ontdekt, zag dit receptje, en het stond vanavond op het menu! Helemaal super!!!
Ik denk dat ik een volgende keer een dubbele portie van de saus maak, zodat het ook voor doordeweeks een gemakkelijk/snel gerechtje wordt. Benieuwd wat er hier nog zoal zal verschijnen! Keep up the good work
De spellingcontrole heeft er Amelia ipv Amylia van gemaakt, waarvoor mijn excuses!
Hoi Wendy! Héél héél héél leuk dat je via Dixit op mijn blog bent komen kijken, en natuurlijk nog leuker dat je al een cookamealtje hebt klaargemaakt! Hopelijk mag ik je in de toekomst nog vaker inspireren! Liefs, AmYlia 😉
Oei wat ziet dat er heerlijk uit, krijg er meteen trek van! Pompoen is inderdaad wel echt lekker herfstig en pasta vind ik altijd lekker 🙂
Zeker eens testen dan 😉
op de een of andere manier heb ik echt een afschuw van ovenschotels. Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat deze er niet verkeerd uit ziet!
Echt? Oh zo zonde. bekijk dit als een pasta met een krokant korstje, geen ovenschotel 😉
Met wat voor pompoen moet dit? Fles of zo’n donker oranje ronde?
Hoi Anja, dat kan je eigenlijk kiezen! Qua structuur verschillen de pompoenen niet zo veel, de flespompoen heeft wel minder pitten en is een tikkeltje zoeter van smaak.
Heerlijk gerecht deze herfstschotel! Het was het eerste gerecht van CookAMeal dat ik uitgeprobeerd heb. Van ieder gezinslid mag dit nog op tafel komen. Het is voor het eerst dat de eensgezindheid eens die richting uitgaat.
Heel makkelijk te maken. Ik ga volgende keer de pompoen (hokkaido gebruikt) wel in kleinere stukjes snijden. Ik weet niet of het aan de gekozen pompoensoort ligt, maar het geheel was te droog voor de blender om te kunnen mengen/hakselen. De messen bleven in het onderste gedeelte draaien, maar heel de laag daarboven bleef daar hangen, veilig weg van de messen. Ik heb er wat kookvocht van de pasta aan toegevoegd en toen kwam heel de massa in beweging en lukte het blenden wel.
Het volgend gerecht dat ik ga klaarmaken is “Stoofpotje met kip en paprika”.
Hoi Wim, zo leuk om te lezen dat dit cookamealtje in de smaak viel! Slimme suggestie om eventueel een beetje kookvocht toe te voegen, dat vul ik aan in mijn blogpost! Tot gauw! x Amylia
Klinkt lekker. Hier zijn ze niet zo van de pompoen maar ik denk dat ik deze ovenschotel zeker eens ga maken.
ziet er mega lekker uit, ik houd hem in mijn achterhoofd.
Dit is echt een geweldig lekker recept 🙂 Comfort food waarbij ik me minder schuldig voel