Kalfsfricassee

Kalfsfricassee

Dit recept kreeg ik van een oud-collega. Nu ik er over nadenk is het ook wel een beetje dankzij hem dat ik wat uitgebreider ging koken.. Ik werkte toen in het centrum van Antwerpen. Tijdens de middag gingen we vaak snel even naar de supermarkt, de beenhouwer, de chinese straat,… Hij leerde me nieuwe producten kennen en gaf me heel wat kooktips. Dit recept komt uit een mailtje dat ik ooit van hem kreeg. Ik hoop dat hij Cookameal leest en nu stiekem ook wel een beetje trots is dat zijn recept op de website pronkt.

Kalfsfricassee is een klassieker. Een heerlijk stoofpotje dat heel makkelijk klaar te maken is. Bereid het bij voorkeur de dag voordien, nog lekkerder!

Voor 4 personen

600 g kalfsricassee
300 g gemengd gehakt varken-kalf
400 ml kalfsfond
250 g champignons
1 citroen
3 tl mosterd
Tijm
Laurierblad
Peper & zout
Boter

  • test
  • Snij de champignons in vieren, of als je dat liever hebt in schijfjes
  • Kruid de kalfsfricassee met peper en zout
  • Braad het aan met wat boter in een warme braadpan
  • Giet de kalfsfond in een stoofpot, liefst een gietijzeren, en zet op een zacht vuurtje
  • Wanneer het vlees rondom aangebakken is voeg je dit toe aan de kalsfond
  • Rol balletjes van het gehakt, bak ze kort aan in de braadpan
  • Doe de balletjes mee in de stoofpot
  • Herhaal dit met de champignons, voeg indien nodig een beetje extra boter toe aan de pan
  • Blus de braadpan met water zodat de bakresten oplossen (= deglaceren) en voeg dit ook toen aan de stoofpot, het vlees moet volledig onder staan
  • Voeg laurier en tijm toe aan de pot
  • Voeg het sap van 1/2 citroen en 2 el mosterd toe
  • Zet het deksel op de stoofpot en laat 2u zachtjes sudderen
  • (Als je de saus te lopend vindt kan je ze steeds nog een beetje aandikken met een beetje maizena)

 

In de mail van Ronald, mijn oud-collega stond: “opdienen met een gekookt aardappeltje en boontjes” en dus deed ik dat ook!

 

Kalfsricassee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>