Konijn à la mama

Konijn à la mama

Stoofpotjes zijn een echte must tijdens de wintermaanden. Ze zijn echt ‘comfortfood':  weinig werk, meestal weinig afwas en altijd lekker! Dit stoofpotje van konijn is niet anders. En voor wie een beetje twijfelt aan ‘konijn’… Dat is echt nergens voor nodig.

Het vlees van konijn is enorm zacht van smaak, het doet zelfs een beetje denken aan kip. Oh en je kan het op zo veel lekkere manieren klaarmaken! A la mama, zoals hier onder beschreven maar ook met pruimen , met bier, met paprika, … (Tip voor de liefhebbers: heel veel inspiratie kan je vinden via lekkervanbijons!) Vandaag konijn à la mama (à la Diane, de mama van Johan, lees haar verhaal onder het recept).

Diane: “Een familierecept om duimen en vingers bij af te likken!”

Konijn à la mama

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN

1 konijn
klont boter
3 el bloem (kies voor sausbloem aka vloeibare bloem)
150 ml witte wijn
350 ml kippenbouillon
2 el kweepeer gelei (evt te vervangen door bosbessengelei – Geeft iets donkerdere saus)
30 g bruine suiker
½ tl dragon
2 laurierblaadjes
peper en zout

  • test
  • Laat in een braadpan de boter hazelnootbruin worden
  • Bak alle stukken van het konijn rondom goudbruin
  • Kruid met peper en zout
  • Bestrooi het geheel met de bloem
  • Overgiet met de wijn en kippenbouillon
  • Voeg dragon tijm en laurier toe
  • Laat het geheel opkoken
  • Voeg nu de kweepeer gelei en de suiker toe
  • Zet een deksel schuin op de kookpot zodat er een kleine opening is
  • Laat ongeveer 45 minuten sudderen op een zacht vuur
  • Af en toe even controleren of het konijn mooi onder de saus blijft, indien niet, een beetje water toevoegen.
  • Proef en kruid bij met peper en zout
  • Vind je de saus te lopend? Bind ze eventueel met maïzena
  • Geniet!

 

Hartverwarmend – De Zondag

Een hartverwarmend recept, met een hartverwarmend verhaal. Dit gerecht met konijn is een echt is een familiereceptje, niet eentje uit mijn familie… maar van die van Johan. De mama van Johan serveert het bij feestelijke gelegenheden en leerde het klaarmaken van haar mama. Nu verwent ze er haar man en zonen mee die maar al te graag aanschuiven aan tafel. En terecht, want deze zoete konijnbereiding is een schot in de roos.

Johan stuurde mij superfier een mailtje naar de mailbox van De Zondag, inclusief een foto van zijn mama… Met de bedoeling haar op een mooie zondagochtend te verrassen met een lekkere brunch met de ganse familie én haar gerecht in de zondag. Zo gezegd zo gedaan en als ik het bedankje van Johan mag geloven was zijn mama niet ‘gewoon’ blij. Ze werd al van ‘s ochtends verrast door leuke berichtjes van familie en vrienden. Toen ze zelf een exemplaar kreeg bij de brunch had ze tranen in haar ogen. WAUW, zo’n verhalen doen me ontzettend veel plezier.

Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.

Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!

 

Smakelijk!

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

 

13 Comments On This Topic
  1. Mirjam
    on Jan 16th at 9:09 pm

    Vroeger, toen ik nog geen vegetariër, was heb ik een keer konijn op. Het was best lekker. En dit recept ziet er ook goed uit.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 16th at 10:00 pm

      Bedankt Mirjam!

      Reply
  2. Mascha
    on Jan 16th at 9:13 pm

    Ik eet geen konijn. Vooral omdat ik een konijntje heb gehad, maar ook omdat ik het niet lekker vind.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 16th at 10:00 pm

      Oh jammer! Genoeg staan er heel wat andere lekkere recepten op de blog 😉

      Reply
  3. nicole orriens
    on Jan 17th at 9:52 am

    Een goede uitleg hoe je dit gerecht klaarmaakt! Maar zelf eet ik liever geen konijn moet ik bekennen.

    Reply
  4. Helena
    on Jan 17th at 2:47 pm

    Ik eet geen konijn. Waarschijnlijk vind ik het niet vies, maar het idee dat ik konijn eet…

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 17th at 8:38 pm

      En het idee dat je een koe eet? 😉 Hihi

      Reply
  5. Liyen
    on Jan 17th at 7:07 pm

    Ik vind konijn echt superlekker, maar zelf klaarmaken ervan vind ik wel minder aantrekkelijk. Waar koop je dan eigenlijk konijn? En wat van een konijn is hier in dit gerecht gebruikt?

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 17th at 8:37 pm

      Hey Liyen! In de beenhouwerij of zelfs in de supermark! Ik heb gewoon een volledig versneden konijn gekocht. Maar je kan ook enkel billen kopen ofzo. (Dan ziet het er niet echt een konijn uit)

      Reply
  6. Janet | thatonetime
    on Jan 17th at 9:27 pm

    Op de foto ziet het er heerlijk uit! Ik vind konijn lekker, maar heb het eigenlijk nog nooit zelf klaargemaakt.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 18th at 9:21 pm

      Doen doen doen, simpel en erg lekker!

      Reply
  7. Dhini
    on Jan 17th at 10:16 pm

    Toen ik klein was, at ik ooit konijn. Het is dus heel lang geleden daarna nooit meer want ik zie niet zo vaak komijnvlees in de supermarkt

    Reply
  8. Cynthia | Cynspirerend.nl
    on Jan 21st at 10:13 pm

    Ik heb eigenlijk nog nooit konijn gegeten. Het voelt voor mij een beetje alsof ik Flappie ga opeten, maar dat is waarschijnlijk meer omdat ik het nog nooit gegeten heb. Ik heb dat probleem niet bij een koe of een kip… 😉

    Reply

Leave a Reply to Helena Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>