Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Sommige gerechtjes maak ik enkel klaar als de man van huis is. Deze ‘melanzane alla parmigiana’ bijvoorbeeld, daar kan ik hem absoluut niet mee plezieren. (zie: geen grote aubergine-fan) Zonde, want het was zoooooo lekker! Maar dus maakte ik dit heerlijke veggie gerechtje vorige week voor mezelf.

En terwijl ik er enkele foto’s van op mijn instagram stories plaatsten keken jullie met z’n heel velen mee… Het zag er blijkbaar erg lekker uit want de berichtjes met vraag naar het recept bleven maar komen. En dus bij deze, want belofte maakt schuld, post ik met heel veel plezier het recept voor deze overheerlijke ‘melanzane alla parmigiana’.

Funny fact: Terwijl ik het recept zat uit te typen kreeg ik spontaan terug zin in deze heerlijke Italiaanse schotel. Bij deze staan er terug aubergines op mijn winkellijstje. 

Melanzane alla parmigiana – Aubergines met kaas

Ter info: Voor de gelegenheid volgde ik een authentiek Italiaans recept uit ‘Napels en de Amalfikust’ (zie onderaan). Een snellere versie maak je met passata ipv verse tomatensaus. Zelf laat ik vaak ook de boter achterwege. Soms maak ik het met, maar soms ook zonder mozzarella. En vaak gaan de aubergines de grillplaat op. Je kan dit recept dus naar smaak aanpassen, maar nu dus the original one, recht uit Italië…

Voor 6 personen
4 – 5 aubergines
500 g san marzano tomaten
100 g geraspte parmezaanse kaas
100 g mozzarella
2 eieren, losgeklopt
20 g boter
Peper en zout
10tal basilicumblaadjes
olijfolie

 

melanzanecollage

  • test
  • Snij de aubergines in plakken van ongeveer 5mm dik
  • Leg de aubergine in een kom of schotel en bestrooi ze met zout, zet er iets zwaar op en zet opzij
  • Ontvel de tomaten.
    Hoe doe je dat? Breng een pannetje water aan de kook. Snij met een mesje een X in de schil van elke tomaat. Leg de tomaten in het kokende water, tot de schil gaat krullen. (Ongeveer 1 min) Spoel ze onder de koude kraan. Je kan het vel nu heel makkelijk verwijderen.
  • Halveer de tomaten, ontpit ze en snij in blokjes
  • Kruid de tomaten met peper en zout en laat samen met de helft van de basilicumblaadjes ongeveer 20 minuten sudderen op een gematigd vuurtje
  • Mix fijn
  • Verwarm je oven op 180°C
  • Spoel de aubergines af en dep droog met keukenpapier
  • Verhit olijfolie in een pan en bak de aubergineplakjes aan beide kanten goudbruin
  • Laat uitlekken op keukenpapier
  • Bestrijk de bodem van een ovenschotel (ongeveer 32×26 cm) met enkele eetlepels tomatensaus
  • Schik er een laag aubergine op
  • Bestrooi ze met parmezaanse kaas, leg daarop een beetje mozzarella en basilicum en eindig met 1 el losgeklopt ei
  • Begin weer van voren af aan, met de saus, aubergines, Parmezaanse kaas, mozzarella, basilicum, 1 el losgeklopt ei, tot de aubergines opgewerkt zijn.
  • Eindig met tomatensaus, klontjes boter en parmezaanse kaas.
  • Verwarm het gerecht 30 minuten in de voorverwarmde oven en zet direct op tafel

 

Mmmmmmmmmm, enkel al de geur van deze heerlijke schotel is onweerstaanbaar. Ik maakte het klaar volgens een authentiek Italiaans recept dat ik terugvond in het boek ‘Napels en de Amalfikust’.

Napels en de Amalfikust

De makers van dé Italiaanse kookbijbel, De Zilveren Lepel (zie ‘Ons kookboek’ – kookboek van den boerinnenbond –  maar dan Italiaans) nemen je in hun nieuwe kookboek mee op een overheerlijke gastronomische reis naar Napels en de Amalfikust.

Je krijgt er niet enkel honger van, maar de mooie foto’s van de verschillende streken doen je ook wegdromen van een rondreis langs Napels, Caserta, Salerno en de Amalfikust, Avellino en Benevento. Om te genieten van de schattige dorpen, de prachtige landschappen, de mooie kustlijn én natuurlijk de ongelooflijke Italiaanse keuken.

Momenteel staat er geen reisje op de planning… dus ga ik nog maar enkele andere gerechten uit dit kookboek uittesten. De pizelle fritte (minipizza’s), timpano imbottito di scammaro (een soort pastataart met zeevruchten) en torta caprese alle noci (notentaart uit Capri) staan alvast hoog genoteerd op mijn ‘to cook’-lijstje.

napels

Dit geweldige kookboek is een must voor Italië liefhebbers!

De Zilveren Lepel – Napels en de Amalfikust
prijs: 35 euro
Uitgeverij Spectrum
Meer info? Klik hier

Smakelijk!

Amylia

14 Comments On This Topic
  1. Jody
    on Aug 3rd at 10:16 pm

    Haha! Hier in huis ook helaas geen aubergineliefhebbers.. 😉 maar dat kookboek is wel geweldig inderdaad!

    Reply
  2. Sanne
    on Aug 3rd at 11:04 pm

    oh ik ben juist dol op aubergines. Het ziet er super lekker uit. Dankjewel om het receptje te delen.

    Reply
  3. nicole orriens
    on Aug 4th at 7:52 am

    Lekker lijkt me dit. Ik wilde een keer wat maken met aubergines en was nog op zoek naar een goed recept. Fijn dat het ook nog eens vegetarisch is!

    Reply
  4. Fleur
    on Aug 4th at 12:17 pm

    Lekker! Maar ik zou het ook alleen kunnen maken als ik een dagje alleen thuis ben. Man en kinderen zijn ook geen aubergine liefhebbers

    Reply
  5. Armande
    on Aug 4th at 3:45 pm

    Het ziet er geweldig uit. Dan zou dan ook iets voor mij alleen zijn want bij manlief zie ik de lange tanden al van verre aankomen als ik met aubergines aan kom zetten…

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 7th at 7:10 pm

      Hahaha herkenbaar!

      Reply
  6. Jill
    on Aug 6th at 1:39 pm

    Hier ook geen aubergine liefhebber. Kan je de aubergine veranderen naar courgette? Het ziet er namelijk wel heerlijk uit!

    Reply
  7. Natalie
    on Aug 6th at 3:12 pm

    Ik ben helaas niet zo’n fan van aubergines (hou niet van de wakke textuur of smaak) maar ga dit wel eens proberen met aubergine!

    Reply
  8. Maryke
    on Aug 6th at 8:30 pm

    Wat jammer dat je man dit niet lekker vindt! Gelukkig vindt mijn vriend meestal alles was ik maak lekker. Wij zijn gek op buitenlands eten en ik heel erg op aubergine

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 7th at 7:10 pm

      Super om te lezen, dan moet je dit gerechtje zeker eens testen!

      Reply
  9. Hellen
    on Aug 6th at 9:10 pm

    Oeeh dit ziet er heerlijk uit! Zeker het proberen waard, voorheen vond ik aubergine niet lekker maar na de zwangerschap ineens wel haha

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 7th at 7:09 pm

      Zo grappig! Ik heb al wel vaker gehoord dat je smaken veranderen! Laat gerust weten of het gesmaakt heeft!

      Reply
  10. Kirsten
    on Aug 18th at 11:35 am

    Hey
    Net gegeten van onze host in Pisciotta (Campania). Ze had het voor ons gemaakt als welkom bij ons AirBnB huisje. Dit recept probeer ik volgende week. Want het was delicious in Italië! En mijn dochter vond het superlekker !

    Reply
    • Cook Amyl
      on Aug 19th at 4:41 pm

      heyyyy Kirsten, zo leuk je nog eens te lezen! Ik zag aan de foto’s dat Italië heerlijk was! Tot snel

      Reply

Leave a Reply to nicole orriens Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>