Picanha bereiden

Picanha bereiden

Echte lievelingskost heb ik niet, er is ook weinig dat ik niet graag eet. (Dat heeft zo zijn voor- en nadelen, ahum.) Een goed stukje vlees bijvoorbeeld, saignant gebakken natuurlijk, daar kan je mij altijd mee plezieren. Dat moeten ze bij ‘Scotch beef & lamb‘ geweten hebben! Deze importeur van Schots vlees bezorgde mij een stevige picanha * (uitgesproken als ‘picanja’) om mee aan de slag te gaan. Ken je dat niet? Dat verbaast me niets… Ik geef toe, ik heb het na ontvangst ook moeten googlen. Ik leg het je even uit!

2000px-Beef_cuts_Brazil.svg copy

Picanha is een stuk rundvlees dat heel populair is in Brazilië. Dit lekkere stuk vlees is afkomstig van aan de bil, vlak voor de staart. Een volledige picanha weegt om en bij de kilogram. Het vlees heeft een dikke vetrand die zorgt voor een ongelooflijk mals en sappig stukje vlees. Je kan picanha op heel wat verschillende manieren bereiden maar het populairst is de bereiding als saté of in zijn geheel, telkens met een lekkere saus of marinade.

Brochette

Voor de saté snij je het vlees in dikke plakken en rijg je enkele stukken op een satéstok. Zorg ervoor dat de vetrand langst de buitenkant zit. Grill kort langs beide kanten, dat kan zowel in een grillpan als op de bbq!

TexasDeBrazil-HiRes-050_1000x400_acf_cropped1

Picanha in zijn geheel bereiden

Wanneer je de picanha in zijn geheel bereidt laat je het vet er uiteraard ook aan zitten. Het vet dat smelt zorgt voor een hele lekkere smaak en een extra sappige structuur. Enkele super (w)eetjes wanneer je zelf picanha gaat klaarmaken:

 • test
 • Zoals steeds leg je je vlees een half uurtje voor bereidingstijd al uit de koelkast. Te koud vlees spant zich op bij het bakken en doet de temperatuur te hard dalen. Een vleesspecialist van slagerij De Laet en Van Haver gaf mij volgend advies: “Leg de picanha 15 à 20 minuten voor bereiding in een oven van 50°C. Het vlees zal niet garen maar al het vet in het vlees zal al zacht worden.
  .
 • Bak je de picanha in de pan, leg dan de vetrand naar beneden. Het vet smelt en dus bak je het vlees in zijn eigen vet. En dat komt natuurlijk de smaak alleen maar ten goede. Maar ga je de picanha op de bbq bereiden dan moet het net andersom. Als je er over nadenkt is dat heel logisch. Leg je het vet naar beneden, dan loopt het gesmolten vet gewoon je bbq in. Leg je het vet naar boven (en doe je dan liefst ook nog de bbq dicht) dan zal het vet smelten en over je vlees lopen.

 

collage

Marinade

Ik marineerde de picanha een half uurtje in een lookmarinade:

60 ml olijfolie
4 teentjes look
snuifje zeezout

 • test
 • Mix alle ingrediënten tot een gladde massa
 • Verdeel de volledige marinade over het vlees


picanha

 

Afgewerkt met heerlijk tijmzout (Saltverk)… ONGELOFELIJK LEKKER!

—————————————————————————————————-

Supertip: download gratis ‘Steak & Roast’ app van Scotch beef!

Hoe bereid je de perfecte steak?
Wanneer is je lamsvlees precies gaar genoeg?
Hoe lang moet mijn gebraad juist in de oven?

De handige app van Scotch Beef & Scotch Lamb helpt je van begin tot einde!
Je duid aan welk soort vlees je wil bereiden, hoe je het gebakken wil hebben en gaat aan de slag. Geweldig vind ik ook de ingebouwde kookwekker die je tijdens de bereiding aangeeft wanneer het tijd is voor de volgende stap.
Je leest het, er kan nog maar weinig fout lopen!

Download de app: App storeGoogle play

 

app
—————————————————————————————————-

 

* Praktische info: Waar kan je picanha kopen?

Vraag ernaar bij je beenhouwer of bestel lekker handig online bij Good Meat.

1 Comment On This Topic
 1. Demi | DE KOOKFABRIEK
  on Jul 27th at 1:23 pm

  Ziet er heerlijk uit!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>