Picanha
Echte lievelingskost heb ik niet, er is ook weinig dat ik niet graag eet. (Dat heeft zo zijn voor- en nadelen, ahum.) Een goed stukje vlees bijvoorbeeld, saignant gebakken natuurlijk, daar kan je mij altijd mee plezieren. Dat moeten ze bij ‘Scotch beef & lamb‘ geweten hebben! Deze importeur van Schots vlees bezorgde mij een stevige picanha * (uitgesproken als ‘picanja’) om mee aan de slag te gaan. Ken je dat niet? Dat verbaast me niets… Ik geef toe, ik heb het na ontvangst ook moeten googlen. Ik leg het je even uit!
Picanha is een stuk rundvlees dat heel populair is in Brazilië. Dit lekkere stuk vlees is afkomstig van aan de bil, vlak voor de staart. Een volledige picanha weegt om en bij de kilogram. Het vlees heeft een dikke vetrand die zorgt voor een ongelooflijk mals en sappig stukje vlees. Je kan picanha op heel wat verschillende manieren bereiden maar het populairst is de bereiding als saté of in zijn geheel, telkens met een lekkere saus of marinade.
Brochette
Voor de saté snij je het vlees in dikke plakken en rijg je enkele stukken op een satéstok. Zorg ervoor dat de vetrand langst de buitenkant zit. Grill kort langs beide kanten, dat kan zowel in een grillpan als op de bbq!
Picanha in zijn geheel bereiden
Wanneer je de picanha in zijn geheel bereidt laat je het vet er uiteraard ook aan zitten. Het vet dat smelt zorgt voor een hele lekkere smaak en een extra sappige structuur. Enkele super (w)eetjes wanneer je zelf picanha gaat klaarmaken:
- Zoals steeds leg je je vlees een half uurtje voor bereidingstijd al uit de koelkast. Te koud vlees spant zich op bij het bakken en doet de temperatuur te hard dalen. Een vleesspecialist van slagerij De Laet en Van Haver gaf mij volgend advies: “Leg de picanha 15 à 20 minuten voor bereiding in een oven van 50°C. Het vlees zal niet garen maar al het vet in het vlees zal al zacht worden.”
. - Bak je de picanha in de pan, leg dan de vetrand naar beneden. Het vet smelt en dus bak je het vlees in zijn eigen vet. En dat komt natuurlijk de smaak alleen maar ten goede. Maar ga je de picanha op de bbq bereiden dan moet het net andersom. Als je er over nadenkt is dat heel logisch. Leg je het vet naar beneden, dan loopt het gesmolten vet gewoon je bbq in. Leg je het vet naar boven (en doe je dan liefst ook nog de bbq dicht) dan zal het vet smelten en over je vlees lopen.
Marinade
Ik marineerde de picanha een half uurtje in een lookmarinade:
60 ml olijfolie
4 teentjes look
snuifje zeezout
- Mix alle ingrediënten tot een gladde massa
- Verdeel de volledige marinade over het vlees
Afgewerkt met heerlijk tijmzout (Saltverk)… ONGELOFELIJK LEKKER!
—————————————————————————————————-
Supertip: download gratis ‘Steak & Roast’ app van Scotch beef!
Hoe bereid je de perfecte steak?
Wanneer is je lamsvlees precies gaar genoeg?
Hoe lang moet mijn gebraad juist in de oven?
De handige app van Scotch Beef & Scotch Lamb helpt je van begin tot einde!
Je duid aan welk soort vlees je wil bereiden, hoe je het gebakken wil hebben en gaat aan de slag. Geweldig vind ik ook de ingebouwde kookwekker die je tijdens de bereiding aangeeft wanneer het tijd is voor de volgende stap.
Je leest het, er kan nog maar weinig fout lopen!
Download de app: App store – Google play
—————————————————————————————————-
* Praktische info: Waar kan je picanha kopen?
Vraag ernaar bij je beenhouwer of bestel lekker handig online bij Good Meat.
Ziet er heerlijk uit!
Hallo! Ik heb een picanha gekocht 🙂 je geeft aan dat je het vlees een halfuurtje marineerde. Maar wordt het dan niet koud? Hoe doe je dit dan? Ik ben totaal geen kok, vind het gewoon leuk eens wat te experimenteren in de keuken!
Hoi Nanneke
Bedankt voor je berichtje. Marineren doe je voor het bakken. Dus je vlees zal niet koud zijn 😉
Succes en tot snel
ik ga morgen proberen 25-10-2023 deze Picanha te bereiden , maar wat moet de temperatuur in he t binnenste van het vlees zijn als het klaar is , ik heb een stuk van 500 gram , moet ik het in lappen snijden of in zijn geheel bakken , ik ben weduwnaar dus alleen , ik heb natuurlijk over , hoe moet ik het daarna weer op warmen zo dat het lekker is en blijft.
ps wat is tijmzout
ik hoop dat u mij morgen daar een mail over geeft , ook ik ben totaal geen kok , meestal mislukt alles bij mij .
moet het met tijmzout in gesmeerd worden als het klaar is , is het dan niet te zout ?
mvg Tom Hardorff
mail
musheba@ziggo.nl
ik ga morgen proberen 25-10-2023 deze Picanha te bereiden , maar wat moet de temperatuur in he t binnenste van het vlees zijn als het klaar is , ik heb een stuk van 500 gram , moet ik het in lappen snijden of in zijn geheel bakken , ik ben weduwnaar dus alleen , ik heb natuurlijk over , hoe moet ik het daarna weer op warmen zo dat het lekker is en blijft.
ps wat is tijmzout
ik hoop dat u mij morgen daar een mail over geeft , ook ik ben totaal geen kok , meestal mislukt alles bij mij .
moet het met tijmzout in gesmeerd worden als het klaar is , is het dan niet te zout ?
mvg Tom Hardorff