“Getrokken varken”?
Pulled pork is een manier van varkensvlees braden voor een langere tijd, op een lage temperatuur. Het varkensvlees, dat af en toe best wel taai kan zijn, wordt door deze bereidingswijze heel erg mals en sappig. Na de (laaaaaange) gaartijd kan je het vlees met gemak uit elkaar trekken, vandaar ook de benaming ‘pulled pork’. Je serveert het op een broodje met een lekkere salade en liefst ook verse koolsla erbij.
Heel lekker en vooral ook erg Amerikaans. Want in Amerika, vooral dan in de zuidelijke staten, is dit gerecht een echt paradepaardje. En nu kan ook jij er thuis de show mee stelen!
Ter info: Geen gerechtje dat ik zelf heb uitgedacht. Ik maak mijn pulled pork net zoals Jeroen Meus in zijn programma Dagelijkse Kost… want die doet dat heel goed! Hij gebruikt in zijn recept geen slowcooker, het kan dus ook gewoon in de oven! (zie bereiding)
Pulled Pork
Ingrediënten voor 4 personen
1,5 kg varkensschouder (ontbeend) of varkensgebraad
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel lookpoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel mild paprikapoeder
1 eetlepel chilipoeder
1 koffielepel mosterdzaad
1 tl zout
5 cl appelsap + extra tijdens garing
5 cl whisky + extra tijdens garing !!! Ik gebruik zelf geen whisky maar vervang dit door extra appelsap !!!
+ Broodjes om nadien te beleggen (ciabatta’s of andere broodjes)
Het vlees bereiden
- Zet je slowcooker klaar voor gebruik (OF Verwarm de oven voor tot 150°C)
- Kneus de mosterdzaadjes in de vijzel
- Schep de bruine suiker in een schaal en voeg alle specerijen toe: lookpoeder, komijnpoeder, mild paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, gekneusde mosterdzaadjes en zout
- Maak kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in het vlees
- Rol de varkensschouder in de kruidige mengeling
- Masseer de specerijen rondomrond in het vlees
- Leg het stuk vlees in in je slowcooker (OF in een ovenschaal)
- Strooi het restje van de specerijenmengeling erbovenop
- Schenk het appelsap en de whisky in de schaal (niet op het vlees) en zet het deksel er op (OF dek de ovenschaal af met aluminiumfolie)
- Zet de slowcooker in de hoogtste stand (OF zet het varkensvlees in de oven van 150°C)
- Laat het vlees 4u garen (OF indien je geen slowcooker hebt verwijder je na 2u de alumiumfolie en laar je het vlees zo verder garen.)
Voor de koolsla
1⁄4 witte kool
3 wortels
1⁄2 rode ui
1 appel (bv. Jonagold)
1 limoen
enkele eetlepels mayonaise TIP: Je kan de mayonaise vervangen door yoghurt of platte kaas.
peper
zout
- Snij de witte kool in stukken en rasp de groente fijn.
- Schil de wortelen. Rasp ze samen met het stuk rode ui bij de koolsnippers.
- Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten.
- Roer wat mayonaise door de sla. (Begin bescheiden en voeg meer toe indien nodig)
- Breng de koolsla op smaak met vers limoensap, versgemalen peper en wat zout.
Afwerken en serveren
- Haal het donker stuk vlees uit de oven en laat het een beetje afkoelen.
- Verhoog de oventemperatuur tot 180°C.
- Trek het gare, botermalse vlees in draderige pluksels. Werk met twee vorken, of met de hand.
- Rooster kleine ciabatta’s (of brood naar keuze) in de oven van 180° tot ze warm en zacht-krokant zijn.
- Snij de broodjes overlangs in twee, lepel er een flinke schep van de ‘coleslaw’ op, gevolgd door een portie kruidig ‘pulled pork’.
Meer slowcooker inspiratie?
Probeer dan dit heerlijke kipgerecht met cashewnoten!
————————————————————————–
Mooie bordjes uit de Serax collectie van Pascale Naessens.
Ik ben ook pulled pork! Ik maak het gewoon op een zacht vuurtje in een le creuset pot – lukt ook best! Heerlijk weekendfood 🙂