Eet jij regelmatig vis?
Hoe vaak per week eet jij vis? Bij is het antwoord alvast : te weinig. Ik probeer minstens een keer per week verse vis op ons menu te zetten maar dat mag gerust een beetje meer zijn. En als je dan vis eet, welke vis eet je dan? Of wacht, ik kan het raden denk ik… Want de meeste mensen grijpen terug naar de klassiekers. De vissoorten die het vaakst op tafel staan zijn steevast zalm en kabeljauw (geen rekening houdend met fish sticks). Maar er is nog véél meer vis in de zee. Meer nog, er is nog véél meer hele lekkere vis beschikbaar in de winkels!
Wist je trouwens dat er ook voor vis een seizoenskalender bestaat? Want hoewel je heel vis vis het hele jaar door kan kopen heeft iedere soort wel zijn topmaanden. Een uitgebreide viskalender kan je bijvoorbeeld hier terugvinden. En het is dankzij die viskalender dat ik terecht kwam bij de rode pon aka knorhaan. Want dat lekkere visje is op zijn best van oktober tot april.
Rode poon is een Noordzeevis en valt onder de noemer “bijvangst”. Dat zijn vissoorten waarop niet specifiek gevist wordt, maar die wel opgehaald worden bij de vangst van andere soorten. #lekkervanbijons. Rode poon heeft stevig visvlees en een diepe smaak die een beetje aan garnalen doet denken. Je kan deze stevige vis op heel wat manieren bereiden: in de pan, in een gewone oven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes,… Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue (lees: Ja ik droom van lenteweer). Vandaag combineer ik dit lekkere visje met een fris kruidige risotto.Â
Rode poon met peterselierisotto
voor 4 personen
1 ui
2 teentjes look
2 stengels selder
2 el olijfolie
300 g risottorijst
175 ml wijn
1 l kippenbouillon
600 g rode poon filet
1 el boter + extra
1 bussel peterselie
Zeste van 1/2 citroen
Peper en zout
- Snipper ui en look fijn
- Snij de selder in fijne blokjes
- Stoof de selderblokjes, ui en look in olijfolie
- Voeg de rijst toe en roerbak tot de korrels glazig zijn
- Giet de wijn en een scheutje kippenbouillon bij de rijst en roer tot deze bijna volledig opgenomen zijn
- Voeg dan weer wat toe en ga zo door tot de rijst gaar is, ongeveer 20 minuten
- Kruid de rode poon filets met peper en zout
- Verhit een klontje boter in een antiaanbakpan en bak de filets krokant op het vel
- Draai om en bak nog een minuutje, tot de vis gaar is
- Hak de peterselie fiin
- Doe de peterselie samen met een klontje boter bij de risotto
- Schep om en kruid met peper en zout
- Werk de risotto af met een beetje zeste van citroen
- Leg er een stukje rode poon bij en serveer
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!