Tajine van lamsvlees en gedroogde pruimen

Tajine van lamsvlees en gedroogde pruimen

Food brings people together

En dat is echt zo…. Dat merk ik onder andere elke dag thuis. Wanneer Dimitri en ik gezellig praten over plannen en ideeën bij het ontbijt, of napraten over onze dag bij het avondeten. De heerlijkste momenten van de dag. Dat merk ik als we uit eten gaan met vrienden, want dat is een ideale gelegenheid om nog eens bij te praten. Ik merk het ook wanneer ik praat met onze lieve huishoudhulp Ouafae. Want hoewel we elkaar helemaal niet goed kennen, delen we wel de passie voor lekker eten. En daardoor hebben we altijd iets leuks (en lekker) om over te praten. Ook op vakantie vind ik het heerlijk om lokale adresjes uit te testen, en helemaal op te gaan in de lokale cultuur en eetgewoontes. (al heb ik in Cambodia wel vriendelijk bedankt voor de gefrituurde tarantula).

Om die reden (en nog vele andere) geniet ik er ontzettend van om nieuwe smaken te ontdekken, nieuwe gerechten en ingrediënten te proeven en uiteraard ook om thuis zelf eens uitheems te koken. En dat is precies wat we vandaag gaan doen. We duiken dankzij deze lekkere Tajine van lamsvlees de wereld in van de heerlijk kruidige Marokkaanse keuken…. Laat het smaken! 

food

 

En voor wie zich afvraagt waar ik die mooie tajines en dat prachtige authentieke thee servies vandaan haalde? Dat bracht mijn lieve vrienden Hannane mee van uit Marokko! (En dus nogmaals: food brings people together!)

Tajine van lamsvlees en gedroogde pruimen

voor 4 personen:

50 ml olijfolie + extra
500 g lamsschouder
1 bloemkool
8 grote wortelen
handvol cashewnoten
150 g gedroogde pruimen
1 el Ras El Hanout
1 el kurkuma
1 tl paprikapoeder
Peper en zout
100 ml water

Extra: tajine (kan eventueel ook klaargemaakt worden in een stoofpot)

  • test
  • Snij het vlees in stukken
  • Verhit de olie in je tajine en schroei het vlees langs alle kanten aan
  • Kruid met Ras El Hanout, peper en zout
  • Zet het vuur laag en plaats het deksel op de tajine
  • Schil de wortelen en snij ze in staafjes
  • Doe de staafjes in een kom, meng ze met 2 el olijfolie en 1 el kurkuma
  • Schik de wortelen over het vlees
  • Snij de bloemkool in roosjes en schik deze bovenop de wortelen
  • Voeg het water toe en sluit de tajine
  • Laat ongeveer 30 minuten zachtjes garen, tot de groenten bijna gaar zijn
  • Voeg de cashewnoten en gedroogde pruimen toe en laat nog 10 minuten garen

 

Heerlijk met couscous!

Besaha! (Marokkaans voor eet smakelijk)

x

Amylia

 

#zondagsekost

Dit lekkere gerechtje is er eentje van Katrien uit Wijnegem. Zij stuurde een leuk mailtje naar de #zondagsekost mailbox. Katrien: “Mijn kinderen gingen steeds naar een geweldige Marokkaanse onthaalmoeder en weten daardoor nog steeds de specifieke smaken enorm te appreciëren. Deze Tajine leerde ik dankzij haar maken, iedereen is er gek op!” #foodbringspeopletogether

Schermafbeelding 2018-01-09 om 08.27.41

Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.

Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>