Tartiflette met Reblochon

Tartiflette met Reblochon

Tartiflette is een gerecht dat bij heel wat skie- en snowboard fanaten een belletje zal doen rinkelen. Want naast als een echte pro parallel de berg af glijden en nadien stevig après-skiën is tartiflette traditioneel bij een winterse vakantie in de bergen, zéker als in Frankrijk bent (zie: In Zwitserland staat er vaker raclette op het menu). Het is een stevig gerecht met room, kaas, wijn en spek… Maar hé na een dagje op de latten is dat een verdiende verwennerij. Maar ook voor wie zich dit seizoen niet in sneewgebieden waagt is tartiflette een toppertje op koude dagen!

Wist je dat…

De tartiflette géén “Franse klassieker” is?  Dit populaire gerecht is ontstaan is dankzij een marketingstunt, ter promotie van de Reblochon de Savoie -kaas. Een erkend Frans streekproduct trouwens, mét AOP-Label. AOP is een label dat staat voor ‘Appellation d’Origine Protégée’. Het label beschermt authentieke streekproducten tegen namaak.

In de jaren ’80 zochten de Reblochon-kaasboeren een manier om hun product bekender te maken bij het grote publiek… en dan deden ze door een gerecht te creëren met als onmisbaar ingrediënt hun lekkere kaas. De tartiflette werd geboren en werd op slag enorm populair! Een geslaagde stunt dus waar nu nog héél veel mensen van smullen!

Tartiflette met Reblochon

Voor 4 personen

1 kg aardappelen
2 uien
300 gr gerookte spek blokjes
200 ml room
50 ml witte wijn
1 Reblochon
Peper en zout
Boter

  • test
  • Verwarm je oven voor op 180°C
  • Schil de aardappelen en kook ze halfgaar in gezouten water
  • Snij de aardappelen in schijfjes van ongeveer 2 mm dik
  • Snipper de uien
  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de ui glazig
  • Voeg het spek toe en bak even mee
  • Schik de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal
  • Kruid met peper en zout
  • Verdeel de spekblokjes en de ui over de aardappelschijfjes
  • Meng de room met de witte wijn en giet dit over je schotel
  • Snij de Reblochon in plakken en bedek er de schotel mee
  • Zet de tartiflette 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • Serveer met een frisse salade

 

tartiflette-1

#zondagsekost

Dit lekkere gerechtje is er eentje van Marleen uit Hansbeke Ik maakte het klaar in het kader van #zondagsekost. Speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch? En wat ik helemaal geweldig vond om te lezen is dat dit een van de favoriete gerechten is van de zonen van Marleen. Ze wonen niet meer thuis maar komen geregeld op zondag eten… en tijdens de wintermaanden is deze tartiflette de favoriet! Foods brings people together, wat een leuke traditie!

Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.

Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!

 

Smakelijk!

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

4 Comments On This Topic
  1. Enigma
    on Feb 5th at 7:34 pm

    Ziet er heerlijk uit !

    Reply
  2. Ciska
    on Feb 6th at 8:15 am

    Ik ken het gerecht niet. Het lijkt en klinkt heel lekker! Een om te onthouden.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Feb 8th at 12:15 pm

      Of eentje om te maken? (van onthouden kan je niet proeven hé, hihi)

      Reply
  3. nicole orriens
    on Feb 6th at 9:47 am

    Ik krijg er gewoon helemaal zin in. Dit lijkt me echt heerlijk. En ook goed te doen!

    Reply

Leave a Reply to Enigma Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>