Wist je dat…
De tartiflette gĂ©Ă©n “Franse klassieker” is?  Dit populaire gerecht is ontstaan is dankzij een marketingstunt, ter promotie van de Reblochon de Savoie -kaas. Een erkend Frans streekproduct trouwens, mĂ©t AOP-Label. AOP is een label dat staat voor âAppellation dâOrigine ProtĂ©gĂ©eâ. Het label beschermt authentieke streekproducten tegen namaak.
In de jaren ’80 zochten de Reblochon-kaasboeren een manier om hun product bekender te maken bij het grote publiek… en dan deden ze door een gerecht te creĂ«ren met als onmisbaar ingrediĂ«nt hun lekkere kaas. De tartiflette werd geboren en werd op slag enorm populair! Een geslaagde stunt dus waar nu nog hĂ©Ă©l veel mensen van smullen!
Tartiflette met Reblochon
Voor 4 personen
1 kg aardappelen
2 uien
300 gr gerookte spek blokjes
200 ml room
50 ml witte wijn
1 Reblochon
Peper en zout
Boter
- Verwarm je oven voor op 180°C
- Schil de aardappelen en kook ze halfgaar in gezouten water
- Snij de aardappelen in schijfjes van ongeveer 2 mm dik
- Snipper de uien
- Smelt een klontje boter in een pan en bak de ui glazig
- Voeg het spek toe en bak even mee
- Schik de aardappelschijfjes in een ingevette ovenschaal
- Kruid met peper en zout
- Verdeel de spekblokjes en de ui over de aardappelschijfjes
- Meng de room met de witte wijn en giet dit over je schotel
- Snij de Reblochon in plakken en bedek er de schotel mee
- Zet de tartiflette 30 minuten in de voorverwarmde oven
- Serveer met een frisse salade
#zondagsekost
Dit lekkere gerechtje is er eentje van Marleen uit Hansbeke Ik maakte het klaar in het kader van #zondagsekost. Speciaal voor âDe Zondagâ maak ik elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht Ă©n de lezer) in de krant. Leuk toch? En wat ik helemaal geweldig vond om te lezen is dat dit een van de favoriete gerechten is van de zonen van Marleen. Ze wonen niet meer thuis maar komen geregeld op zondag eten… en tijdens de wintermaanden is deze tartiflette de favoriet! Foods brings people together, wat een leuke traditie!
Inzendingen voor âZondagse kostâ zijn nog steeds hĂ©Ă©l welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.
Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in âDe Zondagâ!
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!
Ziet er heerlijk uit !
Ik ken het gerecht niet. Het lijkt en klinkt heel lekker! Een om te onthouden.
Of eentje om te maken? (van onthouden kan je niet proeven hé, hihi)
Ik krijg er gewoon helemaal zin in. Dit lijkt me echt heerlijk. En ook goed te doen!