Thaise curry met scampi

Thaise curry met scampi

Het is niet altijd zo makkelijk om met vrienden af te spreken. Zowel wij als onze vrienden zijn bezige bijen en hebben dus vaak een drukke planning. Maar wanneer het dan toch lukt om een avondje in onze agenda’s te blokkeren kan ik daar dan ook dubbel en dik van genieten. Zo werden we even geleden uitgenodigd bij Evelien en Jan.

Evelien is een ongelooflijke vriendin die ik leerde kennen op het werk (zie: véél meer dan een collega). Zij en haar man zijn een vrolijk topteam met 2 schattige kinderen. Het is dan ook geweldig om bij hen op bezoek te mogen gaan. Daarbovenop kan Jan ook nog eens fantastisch goed koken.  En dat was jullie ook opgevallen… Ik postte een foto van zijn Thaise curry op instagram en werd bedolven onder de vele likes en vragen naar het recept.  Speciaal op vraag van jullie typte hij zijn recept uit.

Trouwens… Ik beloofde Jan een tijdje geleden dat als hij ooit zijn eigen zaak zou openen ik die mee zou promoten. DUS lieve volgers: Als hij ooit zijn eigen zaak opent gaan we daar met z’n allen (meermaals) uit eten, toch?

Thaise curry met scampi (4 personen)

Voor je er aan begint… het recept lijkt op het eerste zicht heel veel werk. Maar eigenlijk valt dat best mee! Het meeste tijd kruipt in het snijden van je groenten. Heb je gasten? Dan kan je de groenten gewoon vooraf snijden en is de curry in een mum van tijd klaar!

32 grote scampi
150g sluimerwten
200g sojascheuten
75g gember
1 stengel citroengras
1 teen look
1 grote ui
2 wortelen
1/2 Chinese kool
1 bot koriander
50g groene currypasta
500g kokosmelk
250g noedels (ei)
4 el geroosterd sesamzaad
Sojasaus
Sesamolie
Oestersaus
Vissaus
Arachideolie (om te bakken, smaakt veel neutraler als olijfolie en kan tegen grote hitte)

  • test
  • Pel de scampi en verwijder het darmkanaal
  • Snij de groenten: de wortelen in schijfjes, ui in staafjes, sluimerwten in 2, Chinese kool in niet al te kleine stukken (wordt snel plat) en vervolgens de gember en look in kleine stukjes
  • Plet het citroengras met de onderkant van een pot
  • Hak de koriander fijn
    Tip: gebruik ook de stelen, hier zit het meeste smaak in
  • Neem een wokpan en laat ze heel heet worden op het vuur.
  • Doe een klein beetje arachideolie in de pan.
  • Begin met de ui en citroengras te stoven
  • Voeg na enkele minuten de look, wortelen, sluimererwten en gember toe.
  • Stoof goed aan en voeg de kool toe. (het vuur mag de ganse tijd hoog blijven staan)
  • Voeg 2 el sojasaus toe en enkele druppels oestersaus en laat inkoken
  • Voeg nu de currypasta toe en laat even meebakken tot de curry heerlijk begint te geuren
  • Blus met de kokosmelk
  • Nu kan je de curry op punt zetten. Voeg meer curry toe voor extra pit, sojasaus, vissaus en oestersaus voor meer body en zout
  • Kleur de scampi aan in hete grote pan, gebruik hiervoor opnieuw sesamolie.
  • Blussen met een klein beetje sojasaus
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op het pakje
  • Giet ze af en laat goed uitlekken
  • Meng ze met 2 el oestersaus, de helft van de koriander en het sesamzaad
  • Voeg de sojascheuten toe aan de curry, roer even goed door
  • Voeg de scampi toe
  • Serveer met de noedels apart

 

Ps: Dit is niet het eerste recept dat ik van Jan kreeg! Heb je zijn recept voor glutenvrije brownietaart al getest? Ook een echte topper!

6 Comments On This Topic
  1. Chelsea
    on Sep 8th at 6:23 pm

    Proef je de kokos van de kokosmelk hard? Ik ben namelijk geen kokos fan maar wil het toch graag maken! Ziet er overheerlijk uit! Mijn maag begint al te knorren…

    x Chelsea

    Reply
    • Cook Amyl
      on Sep 8th at 7:45 pm

      Goh, ik vind dat dat heel goed meevalt. Als je het nu écht niet lust zou ik het misschien niet aanraden. Maar mijn schoonzus is ook niet zot van kokos en heb ze hier niet horen klagen 😉

      Reply
  2. Willy Vereenooghe
    on Jan 16th at 8:04 pm

    Bij Thaise curry met scampi lees ik : “Heb je gasten? Dan kan je die gewoon vooraf snijden”. Mijn vraag is : met welk mes snij ik die gasten? Grapje. Proficiat met je blog en bedankt voor de recepten

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 18th at 5:09 pm

      hahaha, oei oei dat is inderdaad voor interpretatie vatbaar!
      Voorzichtig aansnijden wel hé! 😉

      Reply
  3. Wendy
    on Mar 17th at 10:26 pm

    Het ziet er inderdaad heel lekker uit!

    Zou het veel aan de smaak veranderen als je de oestersaus weglaat? Dat heb ik immers niet in huis :).

    En zou het ook met rode currypasta kunnen?

    Reply
    • Cook Amyl
      on Mar 19th at 11:09 pm

      Hoi Wendy, sorry voor de late reactie! Moet lukken… goed proeven en bijkruiden indien nodig!;-)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>