Thaise Kippenballetjes

Thaise Kippenballetjes

Enkele clichés over “mannen naar de winkel sturen”

 

Voor ik verder ga met mijn verhaal toch even benadrukken dat dit de eerste en enige keer is in bijna 12 jaar dat Dimitri (mijn man dus) zo’n hilarische stoot uithaalde. Hij doet steeds de ‘grote inkopen’ en doet dat tip top! Maar dus, die ene keer….

Meestal gaat hij naar Makro voor grotere inkopen (drank, wasproduct, kuisproducten, wc papier,…). En meestal check ik online ook gauw even de folder voor eventuele interessante promoties en die komen bij op het winkellijstje. In dit geval dus kip.

kip

Top, een kilootje kip dat is goed voor enkele maaltijden. Ik heb meestal ook kip in de diepvriezer, altijd handig voor een snelle pasta.  “Schatje neem je ook kip mee, die staat in promotie. Het gaat wel te veel zijn voor ons, maar dat is niet erg ik vries dat dan wel in”.

Thuisgekomen begin ik rustig aan het eten en zie ik alle boodschappen van op het lijstje staan. Behalve kip. Ik ging er dus van uit dat de promotie uitverkocht was, jammer.  ‘s Avonds bij het eten toch even checken…

“Was er geen kip meer?”
“Ah natuurlijk wel, een groot pak… 5 kilo!”
“En euh… Waar heb je die dan gelegd?”
“Ik heb ze al in de diepvriezer gestoken. Jij ging die toch invriezen…”

Eerst en vooral was ik een beetje verbaasd…. 5 kilo? Dat is wel heel veel kip. Maar goed, de kleinere verpakkingen waren blijkbaar uitverkocht. Nog groter was mijn verbazing toen ik de diepvriezer open deed. Daar zat inderdaad 5 kilo kip… In de oorspronkelijke verpakking  ingevroren. Met andere woorden: één blok kip. Een héle grote blok kip.

Ik heb nog geprobeerd om de filets los te snijden maar dat was een verloren zaak. Het was als snijden in een grote blok ijs. Er zat maar een ding op: de kip laten ontdooien, zo snel mogelijk verwerken en ze in porties terug invriezen. Ter info: Ontdooien en rauw terug invriezen is geen goed idee, maar vanaf je de kip hebt klaargemaakt kan het geen kwaad.

Ik kan je zeggen… Na 12 maaltijden (zie: 4 verschillende stoofpotjes) te hebben klaargemaakt kon ik geen kipfilet meer zien. We hebben dan ‘s avonds steak met frietjes gegeten. Hahahha.

Eind goed al goed:Ik maakte enkele nieuwe heerlijke kipgerechtjes klaar (waaronder dus deze)
en zo’n ingevroren porties zijn ontzettend handig op een onverwacht drukke avond!
Ik kan het iedereen aanraden 😉

 balletjes

 

Thaise kippenballetjes

Deze Thaise kippenballetjes zijn een van mijn nieuwe favorieten. Wauw wat is dit lekker en simpel te bereiden! Heerlijk met een portie rijst of noodles.

Goed voor 4 personen

Kippenballetjes
500 g kippengehakt
2 uien
Handvol koriander
1 el vissaus
1 el rode currypasta
60 g paneermeel
1 ei
Peper en zout

Saus:
1 el sesamolie
1 blik (+- 400 ml) kokosmelk
1 el rode currypasta
2 el pindakaas
1 el bruine suiker
Peper en zout
Snuifje rode pepervlokken

  • test
  • Verwarm de oven op 180°C
  • Meng alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar
  • Rol balletjes van de kippengehaktmengeling
  • Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Laat 30 min garen in de voorverwarmde oven
  • Maak ondertussen de saus: verwarm de sesamolie in een sauspan
  • Voeg de currypasta toe en laat even sudderen tot de curry heerlijk begint te geuren (1 a 2 min)
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe
  • Doe de balletjes in de saus
  • Garneer met koriander en/of verse peterselie

Serveer met rijst of puree.

thaisekippenballetjes

Leuke tip: Geef deze kippenballetjes eens bij het aperitief. Rol de balletjes iets kleiner en serveer ze op een mooi schaaltje met wat saus er over. Een paar kleine vorkjes of tandenstokers en je gasten zullen genieten!

——————————————————–

Bedankt Pinterest en Jo Cooks voor de inspiratie!
Prachtig bordje: Serax

8 Comments On This Topic
  1. Katrien
    on Feb 27th at 12:02 pm

    Klinkt superlekker en grappig verhaaltje ook ;).

    Reply
    • Cook Amyl
      on Feb 27th at 10:24 pm

      Eens testen he Katrien 😉

      Reply
  2. Hendrik Verhamme
    on Feb 28th at 8:01 pm

    Voor het gehakt’ heb je dit met de boender hakmole of mixer gedaan
    ik heb geen gehaktmolen en vrees dat ik kipkapmoes ga bekomen

    tips

    Reply
    • Cook Amyl
      on Feb 28th at 8:06 pm

      Hey! Ik heb de filets in de hakmolen gedaan… Maar je kan natuurlijk gewoon ook bij de slager kippengehakt kopen!

      Reply
      • Hendrik Verhamme
        on Feb 28th at 8:49 pm

        Super
        onze slager is niet zo een kippengehakt fan

        Reply
        • Cook Amyl
          on Feb 28th at 8:56 pm

          Haha, oei! Ik heb zelf de kippenfilets in de hakmolen fijn gemaakt… je kan de kipfilet ook heel fijn hakken met een mes, gaat alleen wat intensiever zijn 😉 En anders… Op naar een andere slager? 😉

          Reply
  3. Anke
    on Jan 29th at 1:24 pm

    Gelukkig is kip inderdaad veelzijdig en kan je er wel wat variaties mee maken.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jan 29th at 1:26 pm

      Haha inderdaad! Achteraf echt wel een hee grappig verhaal… maar op het moment zelf was het even zuchten!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>