Vegetarische balletjes in tomatensaus

Vegetarische balletjes in tomatensaus

Natuurlijk was ik superblij dat Elvea mij, na een leuke en spannende vuurdoop vorig jaar, nogmaals uitnodigde om voor hen een gerechtje klaar te maken op het podium van Antwerpen Proeft. Vorig jaar luidde de missie: maak een haalbaar gerechtje met onze gele tomaten. Het soepje van gele tomaten met zeebaars  werd een van mijn persoonlijke favorieten en werd al heel vaak klaargemaakt en gesmaakt, ook door jullie!

Dit jaar was de opdracht nét iets specifieker en moest ik er toch ook extra goed over nadenken: “Maak een origineel kindvriendelijk gerecht met Disney Pasta en tomaten passata.” 

Benieuwd hoe het verlopen? Je lees het hier!

Vegetarische balletjes in tomatensaus met Disney Pasta

Als ik denk aan pasta, tomatensaus en kinderen denk ik automatisch aan balletjes in tomatensaus. De lieveling van velen denk ik, en niet alleen van de kleinsten aan tafel. Als ik dan denk aan wat veel kinderen minder graag of gewoon vaak een beetje te weinig eten zijn het groenten. Last bus not least hoor ik ook heel wat jonge ouders klagen over het gebrek aan tijd. Et voila, met die drie dingen in gedachten ging ik aan de slag en deze lekkere veggie balletjes in tomatensaus zijn het resultaat!  

Als basis gebruikte ik witte bonen en wortelen. Bonen omdat ze smaakvol zijn, maar toch ook niet té sterk van smaak. Maar vooral omdat peulvruchten ontzettend voedzaam zijn. Ze zijn rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen. Vorig jaar was niet voor niets het jaar van de peulvrucht! Wortelen zijn natuurlijk ook gezond, maar daarbovenop geven ze de balletjes een lekkere zoete smaak en een leuk kleurtje.

Balletjes voor 4 personen

400 g gekookte witte bonen (1 blik)
300 g geraspte wortelen (ongeveer 3 grote wortelen)
½ ui
1 teen look
1 ei
50 g panko
1 tl oregano
peper en zout
Arachideolie

  • Rasp de wortelen
  • Snipper de ui en look fijn
    Pureer de bonen samen met het ei met behulp van je foodprocessor, gebruik hiervoor de hakmolen
  • Meng alle ingrediënten voor de balletjes goed door elkaar
  • Rol identiele balletjes van het bonenmengsel
  • Verhit een beetje arachideolie in een grote pan
  • Bak de balletjes goudbruin in de olie

Deze balletjes zijn zeker en vast kindvriendelijk. Maar natuurlijk niet alleen lekker voor de allerkleinsten. Het is een voedzaam vegetarisch gerecht dan jong en oud zal smaken!

Tomatensaus

Ik gebruikte voor de gelegenheid de Passata Rustica, een lekkere passata met kruidentuiltje (690g). Het enige wat je dan nog hoeft te doen is een uitje stoven, de passata een tiental minuutjes laten sudderen en afkruiden naar keuze. Superhandig, toch?

TIP: Vegetarische balletjes als aperitiefhapje

Ook leuk is het om de balletjes als aperitief te serveren. Serveer daarvoor de warme balletjes in een leuke kom met een lekker sausje. Of serveer ze met de Pomo e Legumi van Elvea! Het is een concentraat van lekkere Italiaanse tomaten verrijkt met verse groenten (wortel, selder, ui en peterselie) en olijfolie. En… je kan het kant en klaar als dip gebruiken. Voor deze vegetarische balletjes bijvoorbeeld!

 

elvea-balletjes-1

1 Comment On This Topic

  1. […] Vegetarische balletjes in tomatensaus […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>