Verse pasta

Verse pasta

Vaak krijg ik de vraag “Wat maak je het liefst klaar?”. Moeilijke vraag… Maar als ik dan toch iets moet kiezen staat verse pasta op nummer 1. Het deeg kneden, de pasta maken, snijden en vormen… Super! En, het is makkelijker dan je denkt!

Ci facciamo un piatto di pasta! (Laten we een bord pasta maken!)

Voor 4 personen

400 g bloem, plus wat extra om je werkblad te bestuiven (Probeer italiaanse ’00’ bloem te gebruiken =  Heel fijn tarwebloem, verkrijgbaar in zowat elke supermarkt)
4 eieren
snufje zout

Tip: Kneed je bloem op een schoon/proper oppervlak. Probeer een marmeren werkblad te vermijden, de koude ondergrond maakt het kneden van de pasta moeilijker.

  • test
  • Zeef de bloem in een bergje op het werkblad, maak een kuiltje in het midden. Niet te diep, het werkblad mag niet te zien zijn
  • Breek de eieren in het kuiltje en klop ze los met een vork
  • Meng de eieren en de bloem beetje bij beetje (nog steeds met de vork) door elkaar, tot de eieren niet meer vloeibaar zijn
  • Kneed nu het deeg. !Minstens 10 minuten!
    Tip: Als het deeg te droog lijkt voeg dan een heel klein beetje warm water toe
  • Wanneer is het deeg klaar? Druk het deeg in met je vingertop, als het terugspringt heeft het de gewenste textuur bereikt
  • Wikkel het pastadeeg nu in huishoudfolie en laat minstens 20 min rusten op kamertemperatuur (of tot 24u in de koelkast)
  • Nu is het deeg klaar om te worden gerold. Dit kan in de pastamachine of met een deegrol.

         pasta2 pasta3

Pasta snijden

  • test
  • Rol het pasta deeg uit tot de gewenste dikte (en vergeet je werkblad niet te bestuiven met bloem voor je daaraan begint!)
  • Snij de vellen deeg in een hanteerbare lengte
  • Gebruik je een pastamachine, kies dan het gewenste hulpstuk en haal de vellen door de machine
  • Snij je de de pasta met de hand, ga dan als volgt te werk: bestuif de pastavellen licht met bloem en rol ze losjes op. Snijd dan met een scherp mes het deeg in de gewenste stukken. Bv +- 1 cm voor Fettuchine

 

Pasta koken

Verse pasta koken is een beetje veeleisender dan gedroogde pasta koken. Als je de pasta kookt binnen een uur dat hij gemaakt is hoeft hij niet langer dan 2 minuten te koken. Kook je hem enkele uren of een dag later dan is de pasta deels gedroogd en zal het eerder 5 minuten kosten.

Zelfgemaakte pasta is 3 keer genieten! Genieten van de voorbereidingen, genieten van het eten en genieten van de blik van je tafelgenoten wanneer je hen zegt dat je de pasta zelf gemaakt hebt!

1 Comment On This Topic

  1. […] Verse pasta (of 500 g gedroogde tagliatelle) […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>