Pasta, risotto & gnocchi
Minstens een keer per week eten we pasta. Altijd verse? Nee hoor, meestal gewoon voorverpakte, gedroogde pasta. Ook lekker… Maar als ik verse pasta serveer is het toch altijd een beetje feest! Er gaat niets boven huisgemaakte pasta. Zo simpel, zo heerlijk en ook zo leuk om te bereiden! Ik kan er echt van genieten. Vertrekken met een berg bloem, enkele eieren en een beetje zout… en eindigen met een geweldige pasta. Spaghetti, lasagne, ravioli, tortellini,… MMMMMmmmmm!
Ben je ook zo gek op pasta? Dan is dit gerecht van Janneke Phillipi iets voor jou. Het is er eentje uit haar nieuwste kookboek: Pasta, risotto & gnocchi. (Meer weten? Klik hier). Ter info: Ik maakte deze portie voor 4 … en we hebben er met zen tweetjes van gesmuld.Â
Tortellini bolognese (4 personen)
vers pastadeeg
200 g bloem (type 00, hele fijne bloem)
2 eieren
1 el olijfolie
2 el water
zout
Kneed in de keukenmachine of met hand van de bloem, de eieren, de olijfolie, het water en een flinke snuf zout een soepel deeg. Laat het deeg verpakt in vershoudfolie 30 minuten in de koelkast rusten.
voor de vulling
100 g ui, wortel en selder (samen)
2 tenen look
1 el olijfolie
225 g gemengd gehakt
1 blikje tomatenpuree (70g)
100 ml rode wijn
1 tl gedroogde oregano
- Maal met een staafmixer met hakmolen de groenten en de knoflook fijn (kan natuurlijk ook gewoon met een scherp mes!)
- Verhit de olijfolie in een koekenpan
- Fruit de fijngehakte groenten 3 minuten zachtjes
- Voeg het gehakt toe en bak het in ongeveer 5 minuten rul
- Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee
- Voeg de wijn en oregano toe, roer tot een gladde saus
- Laat de gehaktsaus een 5tal minuten stoven, tot het vocht bijna helemaal verdampt is
- Rol ondertussen het deeg op een pastamachine tot lappen van +- 1 mm dikte
- Steek met een uitsteker of een glas rondjes uit het deeg
- Schep op elk deegrondje een beetje vulling
- Maak het pastadeeg rond de vulling een beetje vochtig met water
- Voeg het deeg dubbel en druk rond de vulling goed aan (zodat er geen lucht bij de vulling zit)
- Vouw nu de halve maantjes tot een pastahoedje: vouw de punten naar elkaar toe, maak ze ook een beetje nat en knijp ze goed samen
- Leg de tortellini op een met bloem bestoven werkvlak
- Kook de tortellini in gezouten water gaar en laat goed uitlekken
Deze tortellini kan je serveren met een salieboter, bouillon (’tortellini in brodo’)of met een lekkere tomatensaus. Ik koos voor die laatste optie:
tomatensaus (voor +- 500ml)
2 kilo verse rijpe tomaten
4-5 tenen look
5 el olijolie
2 blaadjes laurier
peper en zout
- Snij de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten
- Snij de tomaten vervolgens in stukken
- Pel de knoflook en hak fijn
- Verhit de olijfolie in een ruime pan
- Fruit de knoflook 2 minuten
- Schep de stukken tomaat erdoor en bak 5 minuten zachtjes mee
- Steek de laurierblaadjes ertussen en laat de saus 30 minuten op een zacht vuurtje pruttelen, tot de tomaten helemaal zacht zijn
- Neem de pan van het vuur, verwijder de laurier en pureer de tomaten met een staafmixer
- Breng de saus op smaak met peper en zout
Geniet!
———————————————————————————————-
Special thanks voor mijn knappe en zeer behulpzame model! Ik stel jullie met plezier voor aan Miss Smeg!
Deze knappe retro verschijning voldeed aan alle verwachtingen. De retro jaren 50 lijn van Smeg is functioneel, stijlvol en doet qua look danzkij zijn ronde vormen zeker en vast een beetje denken aan de 50s.
Extra leuk, er bestaat een opzetstuk om pasta te maken. Geweldig! Ik geef toe, deeg kneden doe ik nog steeds het liefst met de hand. Het deeg is dan soepeler en zachter, plus ik hou er (zoals je al eerder kon lezen) echt van om pasta te maken. Maar het opzetstuk bespaarde mij echt heel veel werk! Pastadeeg rollen wordt zo echt wel kinderspel!
Meer info? Check www.smeg.be
Lijkt me een heerlijk receptje!
Kan je ook het deeg gewoon uitrollen om de pasta te maken of heb je echt wel een hulpstuk (of andere pastamachine) nodig hiervoor?
Hey Kelly! Kan perfect, ik maakt vroeger altijd mijn verse pasta gewoon met de hand en met een deegrol in de aanslag! Succes 😉