Vol au vent met frietjes

Vol au vent met frietjes

Vol-au-vent is een van de eerste gerechten die ik, met trial en error, leerde klaarmaken toen ik pas ging samenwonen. Ik weet nog goed dat ik tientallen recepten naast elkaar op tafel had liggen en zo zelf aan het experimenteren ging tot ik de perfecte vol-au-vent had klaargemaakt. En sindsdien is verse vol-au-vent met frietjes een van de favorieten in huis!

Helemaal niet moeilijk te bereiden. Maar vergis je niet, in een goede vol au vent kruipt best wel wat werk. Iets meer werk of niet, deze Vlaamse klassieker is zeker en vast de moeite om helemaal zelf klaar te maken! Meer nog, je zal hem vanaf nu altijd zelf willen maken.

En voor de echte foodies… Waarom zou je ook niet een keer zelf het kuipje van bladerdeeg maken?

Vol-au-vent met frietjes

Het koekje:

2 vellen bladerdeeg
1 eierdooier

  • test
  • Klop de dooier los met een klein beetje water.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Steek per gebakje een zestal ringen uit het vel bladerdeeg. Je kan hiervoor een grote dresseerring gebruiken. Steek uit vier van elke zes lapjes een rondje met behulp van een kleinere dresseerring.
  • Bouw elk kuipje op: onderaan een ronde lap, daarboven vier ringen van bladerdeeg, en bovenaan opnieuw een ronde lap.
  • Lijm alle onderdelen aan mekaar met de dooier.
  • Strijk ook een beetje eigeel over de bovenkant van het gebakje, zodat het glanzend uit de oven komt.
  • Bak de kuipjes in de oven tot ze luchtig en goudbruin zijn. (15 à 20 minuten)

 

De vulling

1 kip (tip: gebruik een braadkip ipv een soepkip, deze bevatten minder vet)
1l water
1 blokje kippenbouillon
1 prei
1 kleine wortel
1 stengel selder
1 ui
Pezo
250 g gehakt (gemengd of kippengehakt)
1 citroen
peterselie

Voor de saus:
75 g bloem
75 g boter
¼ l melk
¾ l kookvocht

  • test
  • Doe 1 l water in een grote kookpot
  • Leg hierin: kip, prei, selder, wortel en ui (groenten in enkele grote stukken gesneden)
  • Voeg de bouillon toe en kruid goed met peper en zout
  • Zet het deksel op de pot en laat ongeveer 45 minuten doorkoken
  • Rol ondertussen balletjes ter grootte van een knikker van het gehakt
  • Rol de balletjes door de bloem
  • Snij de champignons in schijfjes, pers er een halve citroen over uit en zet opzij. De citroen zal ervoor zorgen dat de champignons hun mooie witte kleur behouden en geeft extra smaak aan de saus
  • Haal de kip en de groenten uit het kookvocht
    Giet het kookvocht niet weg, je hebt ¾ l nodig voor je saus. De rest is een heerlijke basis voor soep!
  • Kook de balletjes enkele minuten in het kookvocht
  • Ontbeen de kip en snij in stukken
  • Maak nu een roux van boter en bloem (zie bechamelsaus)
  • Doe er het kookvocht en de melk bij en roer goed door met een garde
  • Voeg de champignons, de balletjes en de kip toe aan de saus
  • Serveer met heerlijke frietjes en een lekkere salade

 

McCain, frietjes van bij ons!

Ik hoef jullie er waarschijnlijk niet bij te vertellen dat deze lekkere bereiding extra lekker is met een vers frietje er bij? Ik probeer steeds te kiezen voor frietjes van Belgische aardappelen. Met plezier snij ik regelmatig e zelf, maar ik kan ook genieten van een goede diepvriesfriet… En tot mijn grote verbazing kan je dus ook diepvriesfrietjes kopen die helemaal Belgisch zijn!

Sinds dit jaar worden alle frietjes van McCain in België geproduceerd. De frietjes-fabriek staat in Leuze-en-Hainaut. En deze vestiging is volgens McCain ook meteen de grootste fabriek wereldwijd van aardappelspecialiteiten.

Yes, dit Canadese familiebedrijf (dat aardappelspecialiteiten verkoopt in maar liefst 160 verschillende landen!) kiest voor hét land van de friet. En dat is niet meer dan terecht natuurlijk! Wat vinden jullie?

frietjesmccain

Ik ging nog een stapje verder en kocht dus niet gewoon Belgische frietjes van McCain (want dat zijn ze allemaal), maar koos voor de frietjes ‘op z’n Belgisch‘, op basis van Bintje. En dat is niet voor niets een van de meest populaire aardappelsoorten! #lekkervanbijons

Wie heeft er ondertussen zin gekregen
in dit op en top Belgische gerecht? 

x

Amylia

Ps: Test je dit heerlijke gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal, @cookameal of amylia@cookameal.be. 
Je doet mij er héél veel plezier mee!

19 Comments On This Topic
  1. Addy Dödner
    on Feb 20th at 8:31 pm

    Amylia

    Zal heerlijk zijn,maar ik doe er altijd wat lopende room bij (pakje van 250ml) maakt de smaak heel smeuig en ook ewat paprika..voor de afsmaak 😉
    = experiment van mezelf 😉
    grotjes Addy

    Reply
    • Cook Amyl
      on Feb 20th at 8:38 pm

      Oh leuk! Vol au vent a la Addy! Kan niet slecht zijn!

      Reply
  2. TypischKim
    on Jul 24th at 12:31 pm

    Hmm, klinkt goed hoor!

    Reply
  3. Sofie
    on Jul 24th at 9:32 pm

    Oeh heerlijk! Vind dit persoonlijk een van de lekkerste gerechten met frietjes.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 25th at 9:12 am

      Hey Sofie, mmmmm ik ook! Een topgerechtje!

      Reply
  4. Krystle/Batboy
    on Jul 24th at 10:13 pm

    Wat ziet dat er heerlijk uit!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 25th at 9:08 am

      hi Krystle, is ook echt lekker… zeker eens proberen 😉

      Reply
  5. Chantal
    on Jul 24th at 10:34 pm

    Dit ziet er heerlijk uit! Een keertje de moeite waard om te proberen lijkt mij zo.

    Reply
  6. nicole orriens
    on Jul 25th at 6:52 am

    Ik! Het ziet er erg lekker uit zeg. Ik kende deze combinatie met patat ook nog niet. Ik heb meestal patat van een huismerk.

    Reply
  7. Maargy
    on Jul 25th at 8:04 am

    oh lekker! Ik gebruik enkel wel de kant en klare bladerdeeg kuipjes 😉 De gehaktballetjes kook ik niet maar braad ik eventjes aan. En dan frietjes op z’n Belgisch, gemaakt in België door McCain zeg! Dat wist ik niet, leuk!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 25th at 9:11 am

      Maargy, Ik gebruik ook vaakn de kant en klare hoor… Maar zelf gemaakt zijn ze wel nog lekkerder! En ik vond het ook echt wel leuk dat McCain volledig Belgisch is gegaan, #lekkervanbijons!

      Reply
  8. Esmée
    on Jul 25th at 8:56 am

    Oeh, dit ziet er echt heerlijk uit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het als Nederlander niet ken, maar het lijkt een beetje op ragout haha. x

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 25th at 9:10 am

      Hoi Esmée, eens proberen te maken zou ik zeggen. ZO lekker!

      Reply
  9. Sherry
    on Jul 25th at 10:24 am

    Wat heerlijk zeg. Ik ga dit uitproberen. Ik ben dol op frietjes. Ik kende vol au vent nog niet, heb het nog nooit gegeten. Ik krijg er wel zin in. Als je van een scherm kon eten….

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 25th at 10:40 am

      hey! wat leuk dat het receptje in de smaak valt! En ik ben ook erg blij met de leuke reacties op de foto! Niet zo makkelijk om te fotograferen :-)

      Reply
  10. Marieke
    on Jul 25th at 10:54 pm

    oeee…dit ziet er lekker uit zeg! Zeker de moeite waard om eens te proberen….

    Reply
  11. Judith Jasper
    on Jul 26th at 12:25 am

    dat klinkt super lekker, klinkt idd een beetje als ragout, en daar ben ik dol op!

    Reply
  12. Sanne
    on Jul 26th at 7:32 pm

    mmm dat zijn lekkere frietjes, vooral die vol-au-vent, ideaal om eens op een zondag middag te maken 😉

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 26th at 8:40 pm

      Hoi Sanne, ik zou zeggen… DOEN!

      Reply

Leave a Reply to Esmée Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>