Vrijdag visdag: Fish&Chips

Vrijdag visdag: Fish&Chips

Vrijdag visdag

Het is een oude Christelijke gewoonte; vrijdag visdag. Vrijdag was namelijk de ‘vastendag’, en dan was steeds de bedoeling om je een dag te onthouden van een luxueuze maaltijd met vlees. Als vervanger werd er dan vis op tafel gezet. Want hoewel nu vis vaak duurder is dan vlees was dat vroeger helemaal niet het geval. Vis was goedkoop, en dus geen luxe. En zo werd vrijdag ‘visdag’. Vrijdag was bij ons thuis spaghettidag. Vrijdag was namelijk de dag dat ik steevast kookte, en dat was toen (zie op mijn 16 jaar) een van de enige dingen die ik echt goed kon klaarmaken.

En hoe zit dat bij jou? Eet jij al van kleins af aan vis op vrijdag?

Een ding is zeker, er zijn heel wat redenen om vrijdag visdag terug op te vissen! Let’s have a look!

  • test
  • Vis is gezond! Zo zit er bijvoorbeeld omega-3-visvetzuren in vette vis. Paling, haring, zalm, sardines en makreel bevatten veel omega-3-visvetzuren. En die omega-3 is goed voor je brains!
  • Vis is beter voor het milieu. Jaaaaa, dat klink misschien gek? Ik eg het even uit… Over het algemeen geldt: rood vlees, zoals varkensvlees, lamsvlees en rundvlees, heeft de hoogste milieudruk, gevolgd door gevogelte zoals kip, en daarna vis. Let op: Kabeljauw bijvoorbeeld is scoort op dat vlak bijvoorbeeld minder goed dan kip
  • Vis is lekker, en zo veelzijdig! Je kan er zo veel heerlijke gerechten mee bereiden! (Mijn favorietje is momenteel deze zalm met korstje van esdoornsiroop!)

 

Fish&Chips

In een nieuwe campagne wil ook Iglo ‘vrijdag visdag’ in de kijker zetten. En dat doen ze door elke week een leuk gerechtje te gaan opvissen bij een kok of blogger. Ik kreeg thuis een pakketje toegestuurd met daarin de ‘Extra Crispy Filets’. Twee lekkere krokante visfilets die je enkel nog hoeft af te werken. Ik maakte er Fish&chips mee, want in combinatie met heerlijk gekruide krokante potato wedges en een spicy sausje zijn deze krokante visfiltes nog veel lekkerder.

Voor 4 personen:

4 Crispy Fish Filets

Potato wedges:
600 g vastkokende aardappelen
Olijfolie
Grof zeetzout
3 el olijfolie
1 tl paprikapoeder
1/2 tl lookpoeder

Dipsaus:
125 ml Griekse Yoghurt (1 potje)
1 el Sriracha chili saus
¼ tl lookpoeder
Peper en zout

  • test
  • Verwarm je oven op 220°C
  • Was de aardappelen en snij ze in wedges (zie: partjes)
  • Kook de wedges 5 minuten in gezouten water
  • Neem een mengkom om de kruidenmix voor je wedges voor te bereiden
  • Meng de verschillende kruiden en voeg de aardappelpartjes toe
  • Voeg 3 el olijfolie toe en schep alles goed om, zodat alle wegdes bedekt zijn met een laagje kruiden en olie
  • Verdeel de wedges over een met bakpapier beklede bakplaat
  • Leg ook de Super Crispy Filets op de bakplaat (of neem een tweede als dat nodig is)
  • Schuif voor ongeveer 20 minuten in je voorverwarmde oven, tot de aardappelen krokant geroosterd zijn en de vis lekker krokant is
  • Maak ondertussen de dipsaus: meng alle ingrediënten, proef en kruid bij met peper en zout
  • Serveer en geniet!

 

Kapitein Iglo maakte er zelfs een leuke video van…

 

Schermafbeelding 2017-06-29 om 17.57.07

Wat denk je… Vrijdag visdag? 

 

x

Amylia

Ps: Test je dit heerlijke gerecht of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal, @cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!

15 Comments On This Topic
  1. Ellen
    on Jun 29th at 7:02 pm

    Bij ons is het vrijdag frietjesdag. Vis eet ik maar af en toe want als student laat mijn budget dat helaas niet altijd toe.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 29th at 11:02 pm

      Oh maar vis hoeft niet altijd duur te zijn hé. Dee van Iglo valt reuze mee, bij Lidl verkopen ze ook verse vis die lekker is, … beetje creativiteit en je kan als student zeker ook vis eten. Is trouwens goed voor de brains 😉

      Reply
  2. Maryke
    on Jun 29th at 10:11 pm

    Wij eten niet perse op vrijdag vis. We eten eigenlijk te weinig vis, terwijl ik het wel erg lekker vind. Je inspireert me om morgen toch eens vis klaar te maken :-)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 29th at 11:03 pm

      Benieuwd! Geef me een seintje als je morgen vis eet hé 😉

      Reply
  3. Judith Jasper
    on Jun 29th at 10:28 pm

    mmmm fish en chips!! Ik maak het veel te weinig, de meiden zijn er dol op!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 29th at 11:03 pm

      en zoooo makkelijk hé!

      Reply
  4. MC Kleuver
    on Jun 30th at 8:51 am

    Een kibbeling op zijn tijd gaat er zeker in. En af en toe staan er vissticks op tafel. Tot daar gaat mijn visvreugde.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 30th at 6:49 pm

      Oooh niets anders? Die zalm die ik laatst postte is anders ook een leuke om te proberen?

      Reply
  5. nicole orriens
    on Jun 30th at 9:00 am

    Ik ken de gewoonte van vrijdag visdag alleen uit verhalen. Maar ik vind het iets leuks hebben, zo’n traditie. Bij ons is vrijdag pizzadag. Op zaterdag eten we vaak vis: zalm.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 30th at 6:49 pm

      Oh voila, leuk toch zo’n vaste gewoontes! En maak je dan zelf pizza’s?

      Reply
  6. Sofie
    on Jun 30th at 11:02 am

    Vis eten we niet zo vaak. Gewoon omdat ik er niet zo dol op ben en we vaak aardappelen vlees groente eten. Soms eten we wel mosselen en friet, dus dat is ook soort van fish & chips.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 30th at 6:50 pm

      haha true! Misschien toch nog eens proberen 😉 Deze fish & chips zijn echt lekker, of een pastatje met scampi? Inspiratie genoeg op m’n blog hehe!

      Reply
  7. Sanne
    on Jun 30th at 4:04 pm

    Die video is gewoon te leuk. En zo een gemakkelijk receptje. Dankjewel om het te delen. Ik weet wat ik vanavond ga eten, vissticks 😀

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jun 30th at 6:51 pm

      haha bedankt! Een eer om naast de enige echte kapitein Iglo te staan!

      Reply
  8. esther perfors
    on Jun 30th at 11:25 pm

    Wij hebben geen eet-tradities, eten niet iets op vaste dagen maar vind het wel een bepaalde charme hebben. Misschien toch maar eens in het leven roepen hier 😉

    Reply

Leave a Reply to Sanne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>