Bijzondere appelplaattaart…
Bijzonder makkelijk te bereiden? ✓
Bijzonder snel klaar? ✓
Met een bijzonder ingrediënt? ✓
En een bijzonder lekker eindresultaat? ✓
Laten we starten met even te kijken naar de ingrediënten, hoe makkelijk de bereiding is merk je zo…
Op het eerste zicht niets heel bijzonders?
Confituur van zoete aardappel
We overlopen even samen: (details van de verschillende producten kan je onderaan terugvinden) Appel, vanille extract, bladerdeeg, citroen, grof zout en confituur van zoete aardappel. Confituur van…? Ja hoor, van zoete aardappel!
De zoete aardappel is ondertussen een welgekend product. Verkrijgbaar in de meeste supermarken en steeds vaker terug te vinden in recepten. Wat de meeste mensen niet weten is dat het geen oranje broertje is van de ‘gewone aardappel’. De zoete aardappel of ‘bataat’ is immers geen aardappel… het is een groente! Een groente met een zoete, kruidige smaak die lekker is in hartige gerechten en dus ook in desserten! Ik geef toe, ik had er nog nooit bij stil gestaan dat je van deze oranjerode knollen ook confituur kan maken. Dit potje ‘Aïcha, crème d’Ipomée‘ * was dus een leuke ontdekking! Qua smaak kan je deze confituur een beetje vergelijken met caramel, best wel bijzonder dus!
Zullen we er aan beginnen dan?
Bijzondere appelplaattaart
1 rol bladerdeeg**, versafdeling
2 kleine rode appelen
2 el citroensap
2 tl vanille extract
1 ei
3 el zoete aardappelconfituur
Garnering: grof zeezout *** (optioneel)
- Verwarm je oven op 220°C
- Halveer de appel en verwijder het klokhuis
- Snij nu in dunne plakjes (ik gebruike hiervoor een mandoline, lekker handig!)
- Doe de plakjes in een mengkom en voeg het citroensap en vanilleextract toe
- Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat
- Prik gaatjes met een vork in de bodem, hou ongeveer een centimeter van de rand vrij (zie foto)
- Verdeel de confituur nu over de bodem
- Schik de appeltje dakpansgewijs op het laagje confituur
- Klop het ei los met 1 eetlepel water
- Bestrijk de taartrand met het eimengsel
- Zet de taart nu 15 minuten in de oven, tot de taartrand goudbruin is
- Haal de taart uit de oven en laat enkele minuten afkoelen tot ze lauwwarm is
- Werk af met een snuifje grof zout
psssssssst, serveer met een goeie ’toef’ verse slagroom en/of een bolletje vanille roomijs…. MMMM!
————————————————————————————
Enkele ingrediënten in de kijker:
* Aïcha, crème d’Ipomée‘ is in België voorlopig enkel verkrijgbaar bij Albert Heijn. Prijs: 1,49 euro
* * Zoals je op de foto kan zien gebruikte ik het verse bladerdeeg van Tante Fanny. Klinkt huisgemaakt, en zo proeft het ook. Leuk om weten, het is bladerdeeg zonder conserveringsmiddelen én lactosevrij! En deze tante heeft niet enkel bladerdeeg in haar gamma! Meer info op de website van Tante Fanny 😉
* * * Last but not least. Zeezout met een grote Z van het mert Saltverk. Mijn favoriete zout om de finishing touch te geven aan mijn gerechtjes! www.saltverk.be
Deze appeltaart ziet er echt superlekker uit. Het water komt me al in de mond als ik aan de combo appeltaart-ijs denk 😉
Oooooooh inderdaad! Topcombinatie! Bedankt voor je fijne reactie!
Ziet er lekker uit. Binnen kort ga ik mijn verjaardag houden, dus misschien wel lekker om ook deze te bakken. Ben benieuwd 🙂
Leul om te lezen! Er staat nog meer lekkers op de site dus laat je volledig gaan hé 😉
Dit ziet er super uit! Mijn oma mag geen lactose dus dankzij dat speciale bladerdeeg zou ze dit wel kunnen eten Ga ik zeker proberen! X Sarah
TOP! Ik ben benieuwd naar het resultaat!