Fris courgette-notengebak

Fris courgette-notengebak

Courgette heeft de laatste jaren heel wat fans bijgekregen. Het is dan ook een ontzettend veelzijdige groente! Denk maar aan alle bereidingen die je er mee kan maken zoals soep, puree, gebakken, gevulde of gegrilde courgettes. Maar naast deze klassiekere gerechten zie je deze lekkere groente ook vaker en vaker opduiken als vervanger van koolhydraten. Heerlijk is bijvoorbeeld een lasagne met courgette plakjes in plaats van lasagnebladen. Of wie weet ben je ook wel gek op de erg populaire – en lekkere gezonde- courgetti (lees: spaghettislierten van courgette)?  Simpel klaar te laken en zalig om zowel koud als warm te eten. Maar wist je dat je courgette ook kan gebruiken in zoete bereidingen?

Bij de woorden gebak en courgette dacht je in eerste instantie waarschijnlijk aan een hartige quiche. Ook erg lekker natuurlijk… Maar dit gebak is een smaakvolle, zoete cake. Met walnoten en een heerlijke frisse toets dankzij de zeste van citroen. Wie lust wel een stukje? 

Fris courgette-notengebak

100g walnoten
200g boter
200g lichtbruine kandijsuiker
2 eieren
150g Griekse yoghurt
150 g geraspte courgette (ongeveer één kleine courgette)
sap en zeste 1 citroen
300g zelfrijzende bloem
1.5 tl natriumbicarbonaat
150g bloemsuiker
1,5 el warm water

  • test
  • Verwarm je oven voor op 180°
  • Hak de walnoten fijn
  • Klop in een grote mengkom de zachte boter met de kandijsuiker tot een glad en luchtig mengsel
  • Meng de eieren een voor een door het boter-suikermengsel.
  • Voeg nu de yoghurt, courgette, citroensap, gezeefde bloem en het natriumbicarbonaat toe
  • Meng alles tot een homogeen beslag
  • Schep de fijngehakte noten onder het beslag
  • Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakevorm
  • Bak ongeveer 60 minuten in je voorverwarmde oven
  • Test met een prikker of je cake gaar is: komt hij er schoon uit, dan is de cake goed.
  • Laat de cake volledig afkoelen
  • Maak glazuur voor op de cake: meng de bloemsuiker met 1,5 el warm water tot een homogeen mengsel
  • Verdeel het glazuur over je afgewerkte cake en werk af met zeste van citroen
  • Laat het glazuur opdrogen alvorens je de cake gaat aansnijden

 

Heerlijk om te proeven , zalig om te delen!

x

Amylia

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

 ————————————————————————————–

#zondagsekost

Dit lekkere gerechtje is er eentje van Leslie (58) uit Brasschaat. Ik maakte het klaar in het kader van #zondagsekost.  Want speciaal voor ‘De Zondag’ maak ik vanaf nu elke week de favoriete zondagse kost van een lezer klaar. Dat lekkere gerecht verschijnt dan met een foto (van het gerecht én de lezer) in de krant. Leuk toch?

Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel.

Stuur je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be
en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!

 

13 Comments On This Topic
  1. Manon
    on Nov 9th at 10:32 pm

    Ik kan mij niet voorstellen hoe het zou proeven maar ik ben wel benieuwd en het ziet er ook lekker uit

    Reply
  2. MC Kleuver
    on Nov 9th at 10:32 pm

    Apart om eens frisse courgette in je cake te doen. Dat lijkt mij een totaal andere smaak hebben.

    Reply
  3. nicole orriens
    on Nov 10th at 8:06 am

    Wat ziet het er lekker uit! En wat een slimme manier om aan je dagelijkse portie groente te komen!

    Reply
  4. Chantal
    on Nov 10th at 9:19 am

    O dit klinkt heerlijk. Alleen proeven wordt lastig. Ik heb een Noten allergie.

    Reply
    • Cook Amyl
      on Nov 15th at 7:17 pm

      oooh zonde. Maaaaar, je kan de noten best weglaten hoor!

      Reply
  5. sophia
    on Nov 10th at 11:29 am

    Jummy, dat ziet er heerlijk uit! Dankjewel om het recept te delen, probeer ik graag eens uit thuis!

    Reply
  6. Sanne
    on Nov 10th at 11:57 am

    Ziet er zo lekker uit en super gezond.

    Reply
  7. Mariëlle | Me-licious
    on Nov 10th at 12:34 pm

    Hmmm deze hartige taart lijkt me erg lekker. Ik zou het zelf niet zo snel uitproberen, maar nu ben ik overstag!

    Reply
  8. Peggy
    on Nov 10th at 4:05 pm

    Zo ziet er super lekker uit! Ik gebruik erg vaak Courgette in al mijn gerechten en ben vooral fan van de Courgetti Spaghetti ;).

    Reply
  9. claudia struijck
    on Nov 10th at 8:24 pm

    Ik ben heel erg benieuwd hoe dit smaakt. Hartig met zoet misschien? Ik ga het wel een x proberen.

    Reply
  10. Patricia
    on Nov 22nd at 9:24 pm

    Dit klinkt heel erg lekker, alleen ben ik allergisch voor walnoten. Is er een noot die ik eventueel als vervanging zou kunnen gebruiken die er misschien ook lekker bij gaat passen? :)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Nov 22nd at 9:25 pm

      Hoi Patricia! Mag je hazelnoten eten? Want dat gaat ook perfect zijn! Ik ben benieuwd wat je er van zal vinden!

      Reply
  11. alexa
    on Nov 23rd at 12:07 pm

    oh wauw wat ziet dit er heerlijk uit zeg! doe mij ook maar!

    Reply

Leave a Reply to Patricia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>