Tarte Tatin, de omgekeerde appeltaart!

Tarte Tatin, de omgekeerde appeltaart!

Het verhaal achter (deze) Tarte Tatin

Volgens google werd de Tarte Tatin per ongeluk ontdekt door de zusjes Tatin in 1889. Zij runden samen een hotel in het Franse plaatsje Lamotte-Beuvron en zouden hun gasten die dag verwennen met een heerlijke verse appeltaart. De appeltjes werden klaargemaakt en in de bakvorm gegooid… alleen was de jongste zus vergeten de deegbodem eerst in de bakvorm te doen. “Waarom niet het deeg bovenop de appels leggen en ze nadien omdraaien” moet het inventieve zusje gedacht hebben. Et voila: de tarte tatin was geboren.

Nu werd “toevallig” nét vandaag – 9 mei 2018 – 18 jaar geleden mijn nichtje Luca geboren, de oudste van twee knappe zusjes. En laat Tarte Tatin nu nét haar lievelingsdessert zijn. Ze sierde met haar lievelingsdessert enkele weken zelfs een pagina in De Zondag, die toen (en dat was uiteraard geen toeval) ook 18 jaar werd! En nu staat deze topgriet dus ook op haar favoriete kookblog, haha.

Proficiat nicht (want het ‘je’ is er ondertussen wel wat af nu…) en geniet van je zonnige verjaardag! Laat je maar exxxxxtra goed in de watten leggen vandaag. En ik stel voor dat je gauw eens Tarte Tatin komt eten?

collageluca

Tarte Tatin

Voor 4 personen

150 g suiker
Scheutje water
60 g boter
8 appels
1 vel bladerdeeg

Extra: een ovenvaste diepe pan (diameter ong. 25 cm)

  • test
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Strooi de suiker in de pan en voeg er een scheutje water aan toe
  • Laat het suikerwater al roerend smelten tot een goudgele karamel
  • Neem de pan van het vuur en voeg voorzichtig de koude boter toe
  • Blijf roeren tot je een gebonden karamel krijgt
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in 4 parten
  • Schik de appelparten op de bodem van de pan met karamel met de bolle zijde naar onder
  • Rol het vel bladerdeeg uit bovenop de laag appels
  • Vouw de randen van het vel deeg rond de appels die langs de rand van de pan liggen
  • Maak in het midden van de lap deeg een klein gaatje, zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken
  • Bak de tarte Tatin 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • Prik even in de taart om te checken of de appels gaar zijn
  • Plaats een groot bord omgekeerd op de pan en draai ze vervolgens om, zodat de taart op het bord valt
  • Serveer de Tarte Tatin warm of koud, heel graag met verse slagroom en/of vanille-ijs 

 

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>