Treintaart

Iedereen die me een beetje kent weet dat ik de (hele) fiere meter ben van Matthijs. Mijn petekind is dan ook schattig, knap, stoer en superlief. Maandag werd hij 4 jaar, en een verjaardag vier je uiteraard met taart!

Vorig jaar bakte ik voor zijn verjaardag een ‘piratentaart’. Een grote cake in de vorm van een piratenboot vergezeld van piraten cakepops. Hij was helemaal in de wolken.

piratentaart

Het was dus even nadenken voor de verjaardagstaart die ik dit keer zou maken… Gelukkig heb ik een vriendin die gek is op bijzondere bakvormen, en zo werd de taart een trein!

Eerlijk? Ik heb een beetje afgezien bij maken van deze trein. De weersomstandigheden waren dan ook niet ideaal om te bakken en deze te versieren met snoep en frosting… Maar moeilijk, bij temperaturen boven 30°C, gaat dus ook! Na heel wat versierwerk was de trein klaar. En Matthijs? Die was echt superblij!

Treintaart

 

Voor de cake gebruikte ik het alom bekende “quatre-quart” recept:

4 eieren
200 g suiker
200 g zelfrijzende bloem
200 g boter (op kamertemperatuur)
1 zakje vanillesuiker

  • test
  • Meng de boter, de losgeklopte eierdooiers en de suiker
  • Klop met je mixer of keukenmachine tot een roomkleurige massa
  • Zeef de bloem en voeg beetje bij beetje bij het botermengsel
  • Klop de eiwitten tot sneeuw en meng ze voorzichtig onder het beslag
  • Vet je bakvorm goed in, bestuif met bloem en bak de cake +- 45 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C
    Tip: gebruik je een speciale bakvorm, koop dan bakspray om je vorm in te vetten. Superhandig!

 

Voor kleurrijke versieringen: Frosting

45 g bloem
240 ml melk
200 g roomboter
200 g poedersuiker
5 ml vanille-extract
+ Smaakloze kleurstof voor voeding naar keuze

  • Meng de bloem en de melk in een kookpan
  • Zet op het vuur en breng zachtjes aan de kook zodat het mengsel dikt. Wanneer is het klaar? Doe de test met de tandenstoker. Wanneer een tandenstoker rechtop blijft staan is het mengsel klaar!
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur
  • Mix nu de boter luchtig
  • Voeg beetje bij beetje de vanillesuiker toe en nadien de vanille. Op dit moment kan je ook de kleurstof toevoegen
  • Mix het afgekoelde melkmengsel door het botermengsel en zet 15 minuten in de koelkast.

 

Je kan de frosting gebruiken voor het versieren van cakes, taarten, cupcakes en cakepops. Heel leuk om eens mee te experimenteren!

treintaart met frosting en snoep

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>