Vietnamese affogato

Vietnamese affogato

Dit moet een van de meest multiculturele recepten zijn die ik tot nu toe ooit neerpende. Een heel erg simpel receptje dat je op enkele minuten op tafel tovert, met een smaak om U tegen te zeggen en met invloeden uit maar liefst 5 erg uiteenlopende bestemmingen!

Reisje rond de wereld

Laten we beginnen bij het begin. Een affogato is een typisch Italiaans dessert. Letterlijke vertaling is ‘verdronken’ of ‘overgoten’, een fris bolletje ijs overgoten door een warme espresso. Heerlijk simpel, zoals alleen Italianen dat kunnen!

Maar dit is een Vietnamese affogato… en dat verschil zit in de espresso. Ik gebruik namelijk een Vietnamese koffiefilter. Een mini-koffiefilter die je op je glas plaatst en waar de espresso dus à la minute mee gezet wordt. Het kan dus ook zonder… maar geef toe, dit filtertje is ge-wel-dig! Niet alleen de filter is Vietnamees… Ook een stukje van het recept. “Ca phe sua da” is een Vietnamese ijskoffie, een combinatie van espresso, crushed ice en gecondenseerde melk. En laat dat laatste nu net de bijzondere toets geven aan dit recept! Je kan de filters online kopen, maar wij kochten ze vorig jaar tijdens onze onvergetelijke reis naar Cambodia op een marktje! Meteen de 3e bestemming van dit recept!

We reizen verder, dit keer naar Amerika. Ja hoor, dit receptje is er eentje met de wereldberoemde Oreo-koekjes! Ze zorgen voor een heerlijke ‘crunch’, de perfecte afwerking voor deze Vietnamese affogato.(en hé, wat is een dessert nu zonder een beetje chocolade?!)

Last but not least stoppen we in Barcelona! Onze favoriete stad en tegelijkertijd ook de plek waar we dit dessert voor de eerste keer aten! (Meer over Barcelona lees je hier) Op een terrasje in de zon, wat wil je nog meer?

Vietnamese affogato (4 personen)

4 el gecondenseerde melk
6 oreo’s
8 bolletjes vanilleroomijs
4 espresso’s – liefst natuurlijk gezet met een Vietnamese koffiefilter, hehe

Extra: 4 glaasjes

 • test
 • Doe in elk glaasje een lepel gecondenseerde melk
 • Schep 2 bolletjes vanilleijs in elk glaasje
 • Hak de oreo’s in kleine stukken en verdeel ze over het ijs
 • Serveer met 4 glaasjes espresso of met de Vietnamese koffiefilter natuurlijk!


Natuurlijk hoop ik dat jullie dit dessertje nu massaal verder laten reizen…
Naar jouw eettafel bijvoorbeeld!

x

2 Comments On This Topic

 1. […] Een parfait met Griekse yoghurt, aardbeien en oreo… Een hemels ontbijt Oreo-milkshake, een caloriebom… Maar who cares? Mijn favorietje: de Vietnamese Affogato […]

  Reply
 2. - Steps
  on Sep 6th at 4:26 pm

  […] affogato! Benieuwd? Op mijn instagram vind je een leuk ‘making of’ filmpje en het recept kan je vinden op mijn […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>