#cookamealkeuken: keukentoestellen kiezen

#cookamealkeuken: keukentoestellen kiezen

Droomkeuken

De zoektocht naar de #cookamealkeuken liep ten einde bij Dekeyzer keukenarchitectuur. Eindelijk helemaal ons ding gevonden, tot in de puntjes aangepast naar wat ik nodig heb en waar ik altijd al van droomde. – De plannen kan je hier alvast bekijken  – Maar bij een nieuwe keuken, zeker als je wat gaat uitbreiden zoals wij, komt er nog heel wat meer kijken.

Wat natuurlijk niet kan ontbreken in een nieuwe keuken zijn toestellen. Ik had er uiteraard al wel over nagedacht. De equipering van mijn oude keuken was heel basic en dus stond er al een uitgebreide wishlist klaar. Hoewel ik er al veel over opgezocht had leerde ik heel veel bij alvorens ik een bestelling plaatste. Weetjes en tips die jullie zeker en vast ook kunnen gebruiken.

‘Holy 5′ van de toestellen

De standaarduitrusting van een moderne keuken bestaat grofweg uit 5 toestellen. Het zijn die toestellen die ze je zo goed als altijd voorstellen in elke keukenwinkel en het zijn meestal ook die toestellen die je het meest gaat gebruiken. Ik heb het natuurlijk over een kookplaat, dampkap, koelkast, vaatwas en oven. Voor elk toestel heb je een waaier aan mogelijkheden. Let’s have a look:

Kookplaat

Heb je een iets oudere keuken, zoals ik er eentje had, dan heb je waarschijnlijk een elektrisch/keramisch vuur of een gasvuur. Aangezien het bij ons een keramisch vuur was kies ik nu resoluut voor een inductievuur.

– Een inductievuur warmt heel snel op en is energiezuinig.
– Het is veilig, het is immers niet de kookplaat die opwarmt maar je panbodem!
– Het is makkelijk te reinigen, want als je morst gaat dit dus niet aanbranden!

 

20000126167-000-00_20000126167

 

Let wel op: Niet al je oude potten en pannen zullen werken met de technologie van inductie, je zal dus misschien enkele stuks moeten vervangen. Hoe je dat op voorhand kan weten? Doe de test: Blijft een magneet plakken aan je pot? Dan is deze helemaal ok voor gebruik op inductie.

Dampkap

Eerst en vooral heb je verschillende afvoertypes: Bij een externe afvoer gaat de lucht van de dampkap naar buiten. Dit was vroeger de standaard maar nu, oa door steeds strengere energienormen, is dat ‘hercirculatie’ geworden. De dampkap functioneert dan in een gesloten circuit: de lucht wordt in de dampkamp gereinigd en ontgeurd voor hij terug in de kamer komt.

Heel belangrijk: zorg ervoor dat je dampkap en je kookplaat op elkaar afgestemd zijn qua grootte. Logisch, want als je kookplaat groter is dan je dampkap zal deze waarschijnlijk niet het gewenste effect hebben.

Heel wat merken hebben trouwens kookvuren en dampkappen die ‘communiceren’. Zet ik dus binnenkort mijn vuur aan, dan volgt automatisch de dampkap.

dampkap

Bij een dampkap vind ik zelf ook het design super belangrijk. Je hebt opvallende dampkappen die een eyecatcher zijn in de keuken of subtielere exemplaren die ingewerkt worden in het plafond. Wat je nu steeds vaker ziet zijn dampkappen die uit je werkblad (of zelfs kookvuur) naar boven komen. Up to you, maar zeker iets om over na te denken!

Koelkast

Energieverbruik is altijd belangrijk… maar zeker en vast bij een koelkast. Dit keukentoestel staat dan ook dag en nacht aan! Ook hier heb je heel veel keuze qua grootte en design… al zal deze keuze, net zoals bij ons, mee bepaald worden door de beschikbare ruimte. Niet iedereen kan een mooie Amerikaanse koelkast in zijn keuken plaatsen.

Wij plaatsen een koelkast van 1m40. Zonder vriesvak, aangezien we een grote aparte vriezer hebben in de garage. (Dat kan ik trouwens iedereen aanraden!)

Vaatwas

Een vaatwas is echt een luxe. Een heerlijke luxe! En nu ik van een klein afwasmachientje naar een normaal overstap ben ik helemaal blij! Belangrijk hier is te letten op het waterverbruik per afwasbeurt en ook de inhoud. Want hoewel vele afwasmachines er vanbuiten er even groot uit zien kan dat qua inhoud enorm verschillen! Wil je bijvoorbeeld liever een mandje voor het bestek, of toch eerder een besteklade?

Oven

Misschien wel één van de moeilijkste keuzes (of althans toch voor mij). Een oven, microgolfoven, stoomoven of een combinatie? Microgolf viel voor mij al snel af… ik heb al jaren een in huis – lees: in de garage – maar gebruik dit toestel amper. Hoewel ik moet toegegeven dat ik er in volle verbouwingen al heel veel plezier van heb gehad.

Denk bij je keuze vooral na over wat je zoal klaarmaakt. Het is zonde om te investeren in een combi-stoomoven als je je oven louter gebruikt om een pizza in op te warmen, toch?

Wat ik alvast absoluut iedereen zou aanraden die investeert in een nieuwe oven: kies voor een oven met pyrolisereiniging. Wadisda?  Wel dat is een automatische zelfreiniging op hoge temperatuur. Wat overblijft van vet-en kookresten in je oven is as, en al wat je dus nog moet doen is even met een vochtige doek door de oven gaan. Bye bye schrobben op een vuile oven!

images0.persgroep

De keuze van mijn oven brengt me dan ook direct een beetje weg van deze ‘holy 5′, want ik koos voor zowel een gewone oven als een stoomoven. En niet zo maar een… in mijn nieuwe droomkeuken komt de enige echte Porsche onder de stoomovens: de Miele Drukstoomoven. Dit toptoestel stak al een tijdje mijn ogen uit en sinds ik Would be chef aka Sven Ornelis wat beter heb leren kennen ben ik helemaal verkocht.

> Sven… ‘t is allemaal u schuld! :-) Ik hoop je dus eens te mogen verwelkomen voor een lesje stoomkoken! <

Kiezen is moeilijk: hulplijn

Kiezen is echt moeilijk. Je kan zoooooveel informatie vinden op internet, ontelbaar veel meningen en recensies liggen binnen ‘klikbereik’.  Maar als ik je een echte supertip mag geven? Ga een workshop volgen bij Miele.

Ik ging met een paar vriendinnen (die ook aan het bouwen/verhuizen/rondkijken zijn) naar de workshop ‘kies uw Miele-keuken’ en leerde ontzettend veel bij over de verschillende mogelijkheden. Bovendien konden we ook echt de verschillende soorten vuren/damkappen en ovens testen en genoten we nadien van een lekkere diner.

Of je dan allemaal Miele-toestellen moet kopen? Natuurlijk niet! Hoewel ik moet toegeven dat ik die avond toch enkele knopen heb doorgehakt!

collagemiele

Bovendien ga ik zéker nog eens terug workshoppen, want ze hebben ook workshops om te leren werken met de verschillende toestellen. En voor mijn nieuwe stoomoven gaat dat gegarandeerd van pas komen! #spiksplinternieuw

Leuk om weten: de workshops worden gegeven door de fantastische Anniek van Cuberdon & Macaron, een ontzettend toffe en inspirerende madam.

Wil je ook zo’n workshop volgen? Bekijk hier alle info en mogelijkheden! 

Voor wie nu direct nieuwe toestellen gaat shoppen…

– Bepaal vooraf je budget
– Kies slim en focus op de toestellen je écht gaat gebruiken
– Laat je adviseren, online en offline

Voila, enkele algemene weetjes en tips voor wie op zoek gaat naar nieuwe keukentoestellen. Binnenkort een kijkje in mijn nieuwe keuken en wat extra info over mijn keuze! 

Tot snel!

x

Amylia

15 Comments On This Topic
 1. Cassandra
  on Oct 23rd at 8:24 pm

  Wat een ontzettend handige tips! Wij willen nog een nieuwe keuken, en zal deze ff bewaren, thnx

  Reply
 2. Nicole
  on Oct 23rd at 8:51 pm

  Wij kochten jaar geleden een huis en gingen alles verbouwen, inclusief de keuken. Ik had ook een paar aan mijn toestellen. Er lag geen gas, dus dan is er maar één goed alternatief: inductie. Superblij mee. Combi-oven heb ik nooit gewild, de meesten zijn een stuk kleiner en ik wil graag alles apart. Dus magnetron en een goede oven met allerlei opties. Helaas geen plaats voor een stoomoven, daar baalde ik stevig van. Maar ach, kan niet alles hebben. Verder móest er een Qooker in (kan echt niet meer zonder) en een apothekerskast, zo makkelijk om bij alle specerijen en dergelijke te kunnen. En dat naast het formuis, dus alles bij de hand. Ben heel benieuwd naar je keuken!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 24th at 6:57 pm

   ahhh de Qooker, heb nog zitten twijfelen hoor!

   Reply
 3. Natalie
  on Oct 23rd at 10:17 pm

  Een keuken kiezen was voor mij al moeilijk, zoveeeel keuze! Maar aangezien jij daar zowat in zal leven, zou ik zeker dat beetje extra investeren in de juiste toestellen!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 24th at 6:57 pm

   hahahaa ik zal idd een beetje leven in de keuken :)

   Reply
 4. MamaMinke
  on Oct 24th at 6:38 am

  Wat leuk om te lezen. Ik ga het zeker terug lezen als wij een nieuwe koken gaan aanschaffen. Maar eerst even sparen.

  Reply
 5. nicole orriens
  on Oct 24th at 6:42 am

  Dat zijn handige tips allemaal. Vooral dat van de grootte van de afzuigkap en het fornuis en dat die moeten kloppen met elkaar. Dat wist ik niet.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 24th at 6:57 pm

   Super, blij dat je er iets van bijgeleerd hebt!

   Reply
 6. Marion
  on Oct 24th at 8:30 am

  Wij zijn bezig met onze keuken te renoveren. Doen (bijna) alles zelf en stapsgewijs en weten daardoor precies wat we wel en niet willen. Ook bij de aanschaf van een nieuw fornuis kwam de vraag gas of inductie. Wij hebben toch voor gas gekozen omdat ik dat toch een prettigere manier van koken en bakken vind.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 24th at 6:56 pm

   Mja, moest er in het huis een gasleiding zijn dan had ik ook wel even getwijfeld… maar dat is niet het geval!

   Reply
 7. Jessica
  on Oct 24th at 8:59 am

  Goede tips allemaal. wij hebben 5 jaar geleden de keuken laten doen, maar eigenlijk veel te snel besloten. Het is mooi hoor, maar hij had nog mooier gekund met betere apparatuur… Want die combimagnetron, die mag er van mij meteen wel uit. Wat een on ding.

  Reply
 8. Karel
  on Oct 24th at 12:07 pm

  Hier een 5-pits gasfornuis van Falcon met 3 ovens en een Miele hogedruk stoomoven. Een absolute killer combinatie en super content van. Wij hebben ook een extra hoge Siemens vaatwasser voorzien en ook een Liebherr koelkast van 140.

  Misschien nog belangrijker dan je toestellen is je werkbladhoogte … Mijn werkeiland staat op 97cm, en het gedeelte met het fornuis is lager (ergonomischer met potten).

  Reply
 9. Verena
  on Oct 24th at 11:31 pm

  Wij hebben 2 jaar terug gekozen voor een elektrische plaat, omdat deze zuiniger zou zijn. Geen moment spijt van gehad!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 25th at 10:57 am

   Eklektisch of inductie?

   Reply
 10. Fleur
  on Oct 25th at 4:51 pm

  Wij zouden graag een nieuwe keuken willen, maar door alle keuzes van nu zie je soms door de bomen het bos niet meer. Zo’n workshop geeft je dan weer een beetje inzicht

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>