Een georganiseerde keuken, hoe begin je er aan?

Een georganiseerde keuken, hoe begin je er aan?

Ondertussen staat de nieuwe #cookamealkeuken al drie maanden te schitteren in ons huis. Het is er bovendien niet alleen heerlijk koken. Het is er heerlijk praten, fotograferen, werken en ontbijten. Het is er ook steeds heerlijk opgeruimd. En ook dat was in de oude keuken niet altijd het geval…

De nieuwe keuken: een nieuw begin

Fastforward naar hoe het nu is (voor de transformatie klik je hier): een grondige selectie van alle keukenspullen, een grotere keuken én vooral ook een veel veel betere indeling. Bij Dekeyzer keukenarchitectuur zochten ze mee naar een echte optimalisering van de ruimte.

Het werd ons al snel duidelijk dat we, door te kiezen voor maatwerk, heel wat extra ruimte konden creëren. Ons eiland bijvoorbeeld heeft langs de achterzijde geen volwaardige diepte van kasten. Wel zijn ze diep genoeg voor al mijn borden en sjieke glazen. Bij een keukenwinkel waar ze met standaardmaten werken kan dit dus niet, en is je eiland dan bijgevolg gewoon dicht langs de achterzijde. #goodtoknow

We kregen verder ook van iedereen (ook van jullie, waarvoor veel dank) de goede raad om zo veel mogelijk lades te plaatsen. Plaatsbesparend, ergonomisch én handig (lees: Je ziet ten minste wat je allemaal in je kasten hebt liggen). Maar daar stopt het natuurlijk niet…

newkitchen

 

Een georganiseerde keuken, hoe begin je er aan?

Met veel lades alleen ben je natuurlijk nog niet helemaal gesteld. Het is dan ook onvoorstelbaar wat je allemaal in de keuken opbergt! Van voorraad, kruiden, bestek en borden tot potten, pannen en bakbenodigdheden. Voor een goede organisatie van onze lades kwamen we op aanraden van Dekeyzer keukenarchitectuur terecht bij het Belgische merk ORGALUX.  Een Belgisch bedrijf dat lade-indelingen (niet enkel voor in de keuken) voor BLUM lades maakt (ook Belgisch én bijna alle keukenbouwers gebruiken deze lades!) en handige keukenhulpjes maakt.

Het belangrijkste dat ik leerde dankzij  de websites ORGALUX en BLUM is dat je logische werkzones in je keuken moet creëren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de kasten en lades waarin je je servies verzamelt vlakbij de vaatwasmachine staan. Dat scheelt heel wat heen en weer geloop. Of plaats de schuif met je ‘eetbestek’ niet onder je vuur, want wie kookt dekt vaak niet de tafel. Volg voor een goede opbouw de taken die je in de keuken doet en zorg voor een logische volgorde: voorraad bewaren, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken.

Zo gezegd, zo gedaan. En dankzij alle tips en lade-indelingen zijn al onze lades nu optimaal in gebruik. Een kruidenrek, antislipmatten, dwarsverdelingen, een besteklade, ingebouwd messenbok,… Al mijn spullen kregen een vaste én, minstens even belangrijk) een logische plek in de keuken! En het allerbelangrijkste:
nu alles zijn vaste plek heeft is opruimen ook echt een fluitje van een cent!

 

indeling-1

indeling

indeling-5

 

Ik kan iedereen die plannen maakt voor een nieuwe keuken OF zijn huidige keuken wil herinrichten alleen maar aanraden om eens te snuisteren in de inspiratiegids van ORGALUX boordevol tips en trics! 

 

#opgeruimdstaatnetjes

x

Amylia

 

 

32 Comments On This Topic
 1. Sarah
  on Mar 16th at 5:54 pm

  Zo leuk een nieuwe keuken, dan wil je gewoonweg nooit stoppen met koken. 😉 Je keuken ziet er erg gerieflijk en ruim uit!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 8:04 pm

   Hihi, ik sta inderdaad héél veel in de keuken… Wat had je gedacht? 😉

   Reply
 2. Inge
  on Mar 16th at 6:22 pm

  Onze keuken is op dit moment best georganiseerd, met dank aan mijn praktische denker hier in huis die zelf ook nog schrijnwerker is. We hebben ook wel plannen voor een nieuwe keuken als de verbouwingen zover zijn ga ik hier zeker aan denken!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 8:03 pm

   Oh een schrijnwerker in huis, dat is heel handig :-) Ik ben blij dat de oplossingen ook kant-en-klaar bestaan 😉

   Reply
 3. Merel
  on Mar 16th at 8:28 pm

  Handige tips. Ga ze zeker meenemen want wil de keuken binnenkort helemaal onder handen nemen. Vooral die hulpmiddelen zijn fijn, ziet er allemaal zo netjes en geordend uit. Wil ik ook!

  Reply
 4. Kiki Hasselton
  on Mar 16th at 10:21 pm

  aangezien ik een controlfreak ben en het allemaal pietje precies wil hebben, is dit voort mij echt een goede tip! Dank je wel!

  Reply
 5. nicole orriens
  on Mar 17th at 8:31 am

  Wauw, het ziet er keurig opgeruimd uit zeg. Goede lades helpen daar ook zeker bij lijkt me.

  Reply
 6. Renata
  on Mar 17th at 2:58 pm

  Wij zijn anderhalf jaar geleden verhuisd en toen heb ik ook wel goed over nagedacht waar wat te zetten :)

  Reply
 7. Margo
  on Mar 17th at 4:00 pm

  Opruimen, opruimen, opruimen. In je nieuwe keuken heb je nu zoveel plek dat je er voor moet waken om niets kwijt te raken;^).
  Het ziet er mooi uit!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 8:00 pm

   Hahaha, tot nu toe nog niets kwijtgeraakt 😉

   Reply
 8. Griet
  on Mar 17th at 4:15 pm

  Zo super die nieuwe keuken. Had je in je vorige keuken ook al een steamer? Ik heb er ook eentje en ben er super blij mee. Binnenkort gaan we verhuizen, dus dan kan ik ook weer beginnen nadenken over de inrichting.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 8:00 pm

   Hey! Ik had in mijn vorige keuken zo een kleine lossen stoomkoker! Heel leuk ding hoor, maar deze Miele hogedruk stoomoven is toch wel net even iets anders :-)

   Reply
 9. Ilona Izabella
  on Mar 17th at 4:40 pm

  Wat een prachtige keuken! En handige tips. Onze keuken zou wel een opknapbeurt en herindeling kunnen gebruiken, maar echt investeren in een nieuwe wil ik pas in het volgende huis. Deze tips zal ik zeker onthouden.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 7:58 pm

   Hoi Ilona, bedankt! Ik heb ook lang getwijfeld over de nieuwe keuken maar ben ontzettend blij dqt we toch de investering gedaan hebben!

   Reply
 10. Judith
  on Mar 17th at 5:31 pm

  Haha, laat ik nou nét een keukenlade opnieuw ingericht hebben. Niet met die handige indeelsystemen, dus ik ben benieuwd hoe lang het deze keer netjes blijft.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 7:57 pm

   olalala Ik ben benieuwd! En anders zeker een kijkje nemen op de site van orgalux, ik ben alvast tevreden!

   Reply
 11. Tamara
  on Mar 17th at 6:00 pm

  Wauw wat een prachtige nette keuken wij hebben nu een vrij kleine keuken dus kom altijd opberplekken tekort

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 7:57 pm

   oooh dat is herkenbaar hoor, lang gevloekt op mn kleine keuken 😉

   Reply
 12. Jouvence
  on Mar 17th at 6:09 pm

  Wat een prachtige keuken! Als ik ooit een huis koop, dan wil ik de keuken ook helemaal naar mijn smaak laten maken, de tip van zoveel mogelijk lades (zodat je ziet wat je hebt) vind ik erg handig.

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 17th at 7:56 pm

   Oh bedankt! Via de vlog (link in het artikel) krijg je ze helemaal te zien 😉

   Reply
 13. Cynthia
  on Mar 17th at 8:45 pm

  Het ziet er heel mooi en netjes uit! Daar kunnen wij nog wat van leren!

  Reply
 14. Kimberley
  on Mar 17th at 9:48 pm

  Serieus, is dat jouw keuken op de afbeelding? Wat gaaf! Ik moet het helaas nog even doen met een ge-refurbishte jaren 70 keuken. Opzich ook leuk hoor, maar alles valt uit elkaar. Ik ga je tips onthouden.

  Reply
 15. Dhini
  on Mar 17th at 10:27 pm

  Love jouw keuken. Wat geweldig heb je. Dat droom ik het wel.

  Reply
 16. Lynn
  on Mar 17th at 10:51 pm

  Wij plannen een nieuwe keuken dit jaar, dit artikel was dus erreug interessant voor mij!
  Die indelingen zien er echt super uit, ik ga eens snuisteren in die catalogus :)

  Xx

  Reply
  • Cook Amyl
   on Mar 27th at 8:24 pm

   doen doen doen!

   Reply
 17. Manon
  on Mar 18th at 8:27 am

  Oh dat is wel heel georganiseerd zo heb ik dat nooit maar wel keer goed om zo op deze manier te doen

  Reply
 18. Fleur
  on Mar 18th at 11:59 am

  Wat heerlijk van die grote lades! In mijn nieuwe keuken wil ik die zeker ook

  Reply
 19. Susan | Since 1994
  on Mar 18th at 1:07 pm

  Mijn keuken is eigenlijk best wel overzichtelijk. Als in: alle spullen hebben een logische plek. Helaas is die nog wel vaak rommelig, haha.

  Reply
 20. Janet
  on Mar 18th at 1:30 pm

  Wat een mooie keuken en wat ziet het er opgeruimd uit zeg. Heel georganiseerd. Mijn keuken is eigenlijk veel te klein waardoor het soms wel chaotisch eruit ziet.

  Reply
 21. Grassiella
  on Mar 19th at 9:50 am

  Wat een gave keuken zeg! Voor mij is zo’n keuken eilandje nog even dromen. Zelf ben ik ook echt een voorstander van orde in de keuken, zo’n indeel systeem is dan ook absoluut mijn favoriet. X

  Reply
 22. Lotte
  on Mar 19th at 8:31 pm

  Ooh wat een mooie keuken! Ik moet ook nodig is gaan bedenken hoe ik alles in de keuken netjes ga krijgen :p

  Reply
 23. esther perfors
  on Mar 19th at 10:50 pm

  Wat een mooie kookruimte heb jij! Die van mij is georganiseerd maar vind het zo lelijk, hoop in een ander huis een mooiere keuken te krijgen!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>