Japan: een bijzondere (food)cultuur

Japan: een bijzondere (food)cultuur

Japan staat al een tijdje op mijn bucket list. Voor de bijzondere cultuur, die heel modern is en toch ontzettend veel authentieke tradities naar voor schuift, de prachtige natuur en uiteraard ook voor de Japanse keuken! En dus kijk ik af en toe wel eens naar de prijzen van vluchten naar dit bijzondere land. Zeker sinds oktober vorig jaar, want dan startte vliegtuigmaatschappij ANA (All Nippon Airways) met rechtstreekse vluchten van Brussel naar 45 plaatsen in Japan! Woohoow! Het zal je misschien verbazen, maar het is al 15 jaar geleden (zie: faillissement Sabena) dat dit het geval was!

collagejapan

Ichigo – Ichie

Ichigo – Ichie is een Japanse uitdrukking met als betekenis: “one opportunity, one encounter”. Een term die je er aan doet herinneren dat je moet genieten van elk moment, elke ontmoeting met mensen is uniek…

Toen ik vluchtjes zocht naar Japan kwam ik deze term tegen op de website van ANA. Ze maakten rond ‘Ichigi – Ichie’ een knappe contect campagne in samenwerking met ‘Great Big Story”  van CNN om aan de buitenwereld enkele bijzonderheden van Japan te tonen. Het resultaat zijn 7 geweldige filmpjes… Waardoor ik nu nog meer zin heb om mijn koffers te pakken.

Kijk je even mee naar deze, over de Japanse keuken?

 

Sushi en Sushi chefs

Wanneer je ‘Japanse keuken’ las dan dacht je aan sushi, niet? Sushi moet wel het meest bekende gerecht zijn uit de Japanse keuken. Voor de niet-kenners: Sushi is Japanse kleefrijst met rijstwijnazijn in combinatie met gekookte-, gegrilde- of gerookte vis, schelpdieren of andere ingrediënten zoals ei, groente of zelfs vlees. Er bestaan heel wat soorten sushi, maar de meest bekende vorm is maki, de “sushi-rollen”.

Zoals je zag ik het filmpje zijn sushi chefs dus zo goed als altijd mannen… Heel wat Japanners (zie: mannen) vinden dat vrouwen niet geschikt zijn om sushi chef te worden. Volgens sommigen zijn hun anderen te warm, anderen beweren dat de menstruatiecyclus van de vrouw een storing veroorzaakt aan haar smaakpapillen,… Gelukkig denkt niet iedereen zo en zijn er heel wat initiatieven, zowel privé als van de overheid, die deze gekke gedachte uit de wereld (zie: uit Japan) willen helpen. OEF!

Toeval of niet, net toen ik het filmpje over de vrouwelijke chefs bekeken had werd ik uitgenodigd voor een sushi-workshop bij The Village in Antwerpen. Met zijn allen richting Japan trekken is een beetje moeilijk…

Zullen we dan gewoon met zijn allen de keuken in duiken om sushi te maken? 😉
Yes please!

Klik hier en leer hoe je zelf sushi maakt!

sushihverticaal2

 

x

Amylia

1 Comment On This Topic

  1. […] Japan: een bijzondere (food)cultuur […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>