Koffie en kaas, een topduo?

Koffie en kaas, een topduo?

Er worden ontelbare kaas-en wijnavonden georganiseerd. En toch blijkt dit duo niet zo onafscheidelijk als veel mensen dachten. Zo kan je op ondertussen heel wat plaatsen, onder andere bij Brouwerij De Koninck, genieten van de combinatie kaas en bier.

Maar enkele weken geleden ging kaas even helemaal vreemd en mocht ik, samen met een bende supertoffe cookameal-volgers, de combinatie kaas en koffie ontdekken. Niet zomaar koffie, want het was Nespresso die het initiatief nam om deze avond te plannen. En niet zo maar kaas, want we bevonden ons achter de schermen bij de enige echte Kaasaffineurs Van Tricht.

Koffie en kaas, de gelijkenissen

Een ding hebben koffie en kaas steevast met elkaar gemeen: de afkomst is van gigantisch belang voor de smaak van het eindproduct. Vergelijk geen kaas uit de bergen met kaas uit een kuststreek. En proef het verschil tussen een koffie uit Colombia en koffie uit Mexico.

De nieuwe Nespresso limited edition capsules “Selection Vintage” doet daar nog een schepje bovenop. Want net zoals kazen rijpen is ook deze koffie gerijpt. Sommige  kazen, zoals brie, rijpen maar enkele weken om hun optimale smaak te verkrijgen. Andere, zoals parmigiano, rijpen maandenlang. Nespresso liet zijn nieuwe exclusieve koffie maar liefst 6 jaar rijpen. In Zeebrugge nota bene, wie had dat ooit gedacht?! De nieuwe koffie bestaat uit 100% Colombiaanse arabica bonen. Door de rijping krijgt de (normaal fruitige) koffie een bittere, nootachtige smaak en een bijzondere, zijdezachte structuur.

kaasbordje

Koffie en kaas, de combinatie

Een kaas tasting doe je standaard aan de hand van een kaasbordje. Een kaasbordje (tenminste, als het goed is samengesteld) bouwt op in smaak, van licht tot sterk. En koffie? Wel een “echte koffietasting” gaat als volgt…

Bekijk om te starten de crème van de koffie. Hoe donkerder van kleur, hoe intenser/sterker de smaak. Vervolgens ga je ruiken aan de koffie. Neem dan een lepeltje, breek de crème en ruik opnieuw. (Voor wie het thuis uittest: een heel verschil he?!). En dan is het tijd om te proeven.

En om koffie en kaas te combineren kregen we van kaasaffineur Frederic Van Tricht ook goede instructies: Drink een beetje koffie. Proef dan een stukje kaas, hou het even in je mond om de smaken goed te kunnen proeven en slik het nadien door met een beetje koffie.

fredericvantricht

We gingen aan het proeven op basis van 3 soorten Nespresso koffie en 6 verschillende kazen. Eerlijk? Heel verrassend! Mijn favoriete kaas-koffie combinaties waren…

De lichte, bloemige koffie Bukeela Ka Ethiopia in combinatie met Florence geitenkaas. Hier kreeg de smaak van de geitenkaas een echte boost door de smaak van de koffie! Ter info: Florence is een prachtige Belgische geitenbrie gemaakt uit rauwe biologische melk. Een jonge, zachte geitenkaas met een pepertoetsje.

En verder zéker en vast de Selection Vintage 2011 met een stukje Chanteraine. Hier was het de koffie die een totaal andere dimensie kreeg. Door de sterk aromatische koffie te combineren met deze Triple crème kaas (kaas met toevoeging van room om hem extra vol te maken) is het bijna alsof je een cappucino drinkt. Ongelooflijk lekker!

Ik heb ongelooflijk genoten van deze inspirerende avond. Dankzij Nespresso en hun heerlijke koffies, Frederic Van Tricht en de heerlijke kazen die hij serveerde en natuurlijk ook dankzij het enorm fijne gezelschap. Ik mocht als ‘gastvrouw’ de tafel vullen en had duidelijk goed gekozen. Enkele vrienden kaasliefhebbers, een top blog-collega en zijn vriendin en ook een duo lezers was van de partij. Er werd geproefd… en er werd genoten!

Liesbeth

Hier ga ik thuis zeker en vast mee aan de slag! Een voorraad Nespresso capsules: Check! En een extra romige kaas heb ik ook alvast in huis gehaald! Say cheese!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>