Lady Bee – Pineau des Charentes cocktail

Lady Bee – Pineau des Charentes cocktail

Pineau des Charentes

Allereerst ben ik absoluut geen wijnkenner. Ik kan enorm genieten van een glaasje, dat wel! Maar de naam Pineau des Charentes deed wel een belletje dringen…. Dat is een dessertwijn, of niet? Toen hier net voor kerst een mooie cadeauverpakking arriveerde met een flesje rode en een flesje witte Pineau des Charentes ging ik samen met mijn vriend Google op zoek naar wat meer informatie over deze atypische wijn. Klaar om iets bij te leren?

Ontdekking 1: Pineau des Charentes is eigenlijk niet echt wijn…
Bij de wijnbereiding doorloopt het perssap van druiven verschillende stadia: sap, most en tenslotte wijn. Volgens de legende zou een wijnbouwer ooit per ongeluk wat druivenmost hebben gemorst in een vat met cognac. Jaren later bleek hoe verrukkelijk het eindresultaat was. De Pineau des Charentes was geboren.

Ontdekking 2: Pineau des Charentes heeft een AOC – label
Dat Label is een beschermde herkomstbenaming die streekproducten beschermt tegen namaak. De ‘benaming Pineau des Charentes’ geldt voor de wijngaarden in de Cognacstreek, de regio’s Charente-Maritime en Charente, en enkele gemeenten in de Dordogne en Deux-Sèvres.

Ontdekking 3: Pineau des Charentes is véél meer dan een ‘dessertwijn’ 
Dit lekkere drankje leent zich pérfect tot het maken van cocktails, is lekker in sauzen, past bij heel wat gerechten én kan geserveerd worden bij het dessert. Tijd om aan de slag te gaan!

Lady Bee

Op de website van Pineau des Charentes vond ik het recept voor deze feestelijke cocktail. En voor wie na het proeven van deze nog meer wil experimenteren … Ik telde een 20tal cocktailrecepten om uit te testen!

Per cocktail:

60 ml witte Pineau des Charentes
30 ml droge witte wijn
15 ml citroensap
1 tl vloeibare honing
20 ml bruiswater
1 takje tijm
Schijfje citroen

  • test
  • Doe de honing in een glas en voeg er het citroensap aan toe
  • Meng het geheel
  • Vul het glas verder met ijs
  • Voeg daarna de wijn en de Pineau des Charentes toe
  • Meng opnieuw
  • Voeg naar smaak wat bruiswater toe
  • Garneer met een takje tijm en een schijfje citroen

 

pineau
pineau-2

En voor de oplettende lezers: Yup, ik was voor de foto de tijm vergeten. Maar geen nood, de cocktail was ook erg lekker zonder deze garnituur, en ik maak hem dan nog wel eens opnieuw mét tijm!

Tip: Ik serveerde deze cocktail als aperitief met enkele zoutjes en toastjes met geitenkaas en zalm. Een heel lekkere combi!

Pineau Diner

De cocktail viel in de smaak… en dus ging ik verder experimenteren met de smaken van Pineau. Voor wie zelf aan de slag wil enkele tips om de smaken te combineren!

Witte Pineau is combineert lekker met gevogelte, vis, zeevruchten en sterke kazen (zoals geitenkaas en blauwe kaas). Rode Pineau is dan weer erg lekker in combinatie met zachte kazen, fruit en chocolade

Wij gingen na de lekkere cocktail met (heel veel hapjes) over naar een lekker stukje zalm, geserveerd met een glaasje witte pineau.

pineau-3
Maar ik moet eerlijk toegeven… dé combinatie van de avond was die van de rode Pineau des Charentes bij het dessert. Ho Ho HO *insert Santa voice* dat was lekker! Ik maakte chocolade moelleux (voor de eerste keer in mijn nieuwe oven en dus erg spannend!) en combineerde deze heerlijke lekkernij met een bolletje ijs en een saus van rode vruchten met rode Pineau des Charentes. ZO lekker! Een receptje dat ik zéker nog voor jullie ga uitwerken, I PROMISE!

pineau-4
pineau-5

Pineau des Charentes, een lekkere ontdekking!

x

Amylia

 

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

 

 

9 Comments On This Topic
  1. Vera
    on Dec 24th at 3:31 pm

    Klinkt erg lekker! Ga dit zeker samen maken met mijn schoonzus.

    Reply
  2. Saskia
    on Dec 24th at 3:45 pm

    een lekkere cocktail ben ik altijd wel voor te vinden 😀
    Howeel ik ze zelf thuis nooit maak, maar zo af en to, op vakantie, op een terras, hmmm

    Reply
  3. Girls-Things
    on Dec 24th at 7:57 pm

    mmhh klinkt lekker! Had er nog nooit van gehoord .

    Reply
  4. Lisanne
    on Dec 24th at 9:46 pm

    Ooo dit klinkt lekker! Ik ben dol op cocktails en wij maken ze hier thuis ook regelmatig. Deze ga k zeker opslaan!

    Reply
  5. Karen - Dressing in labels
    on Dec 25th at 12:12 am

    Hier ga ik helaas voor moeten passen ,ik hou echt niet van wijn. Vroeger dronk ik het nochtans wel.

    Reply
  6. nicole orriens
    on Dec 25th at 5:04 pm

    Ik drink ook nooit, dus heb er geen verstand van. Maar ik vind het een mooi glas wijn!

    Reply
  7. Dionne
    on Dec 27th at 9:24 am

    Het ziet er allemaal heerlijk uit. Maar inderdaad, voor een goede cocktail ben ik altijd te vinden.

    Reply
  8. Fleur
    on Dec 27th at 2:08 pm

    Ik kende deze wijn nog helemaal niet, maar nu wel nieuwsgierig naar geworden. De cocktails klinken ook erg lekker

    Reply
    • Cook Amyl
      on Dec 27th at 2:45 pm

      Een redelijk zoete wijn, voor mij het beste bij het dessert of in een cocktail!

      Reply

Leave a Reply to Saskia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>