Gegrilde asperges met gedroogde ham, vinaigrette van tomaten en broodkruim

Gegrilde asperges met gedroogde ham, vinaigrette van tomaten en broodkruim

#lekkervanbijons

We zijn allemaal dol op asperges à la flamande, romige aspergesoep en asperges met zalm. Klassiekers. Maar wat als je eens zin hebt in iets anders? Ik vroeg raad aan de volgers van #lekkervanbijons. Ik nam de afgelopen week hun instagramfeed over en leerde zo niet alleen hun leuke fans maar dus ook heel wat lekkere aspergegerechten kennen. Een gerecht dat enkele keren doorgestuurd werd was dit voorgerechtje, gegrilde asperges met gedroogde ham, vinaigrette van tomaten en broodkruim. Klinkt goed, toch?

De hoofdingrediënten van dit recept zijn bovendien allemaal ook écht lekker van bij ons. De asperges, da Ganda Ham en de tomaten. Lokale producten gebruiken voor een overheerlijk cookamealtje… daar kan ik echt van genieten! Hopelijk genieten jullie ook thuis snel van dit voorgerecht!

Gegrilde asperges met gedroogde ham, vinaigrette van tomaten en broodkruim

Voorgerecht voor 4 personen

1 kg Belgische witte asperges
6 pruimtomaten
1 sjalot
1 teentje look
2 el olijfolie
1 handvol basilicumblaadjes
2 el chardonnayazijn
Snuifje piment d’espelette
4 sneetjes bruin brood
12 sneetjes gedroogde ham (ik koos voor Ganda Ham)
Peper en zout

Optioneel: rucola

  • Schil de asperges en kook ze al dente in gezouten water
  • Verwarm je oven voor op 200°C
  • Pel en ontpit ondertussen de tomaten
  • Snij de tomaat in partjes
  • Snipper het sjalotje en de look fijn
  • Stoof de sjalot en look aan in olijfolie zonder ze te kleuren
  • Voeg de tomaat toe en laat 5 minuten sudderen
  • Mix dit alles met basilicum, olijfolie, wijnazijn, zout en piment d’espelette tot een gladde saus
  • Cutter het brood, of snij het in heel kleine stukjes
  • Kruid vervolgens met peper, zout en olijfolie
  • Bak 5 minuten op een bakplaat in de oven
  • Wrijf de asperges in met wat olijfolie en gril ze kort in een hete pan
  • Serveer de asperges met de sneetjes gedroogde ham erbovenop
  • Overgiet met de tomatenvinaigrette en bestrooi met broodkruim en eventueel rucola

 

x

Amylia

Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?

Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be. 

Je doet mij er héél veel plezier mee!

——————————————————————————————————

Op zoek naar extra veel #lekkervanbijons inspiratie?
Neem dan zeker een kijkje op www.lekkervanbijons.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>