Gravad Lax zalm

Gravad Lax zalm

De letterlijke vertaling van dit gerecht is ‘in de grond begraven zalm’. Een typisch Scandinavisch gerecht dat al dateert van in de Middeleeuwen. Gravad Lax werd toen door vissers gebruikt om vis langer te kunnen bewaren. Geen nood, je hoeft geen put in je tuin de graven om zelf gravad lax zalm te maken. Je moet wel wat geduld hebben. De bereiding zelf duurt maar een paar minuten, maar marineren 24u tot 3dagen.

Gravad Lax zalm wordt vaak gegeten als aperitiefhapje of verwerkt in een voorgerechtje (bijvoorbeeld trio van zalm). Ideaal voor de aankomende feestdagen!

Voorgerecht voor 4 personen

400g verse zalmfilet op het vel
2 el kristalsuiker
zwarte peper (molen)
bosje gehakte dille (je kan ook gedroogde dille gebruiken)
ongeveer 50g grof zout

  • test
  • Leg de zalm op een stuk zilverpapier met de velkant naar beneden
  • Controleer op eventuele graatjes
  • Bestrooi met kristalsuiker
  • Kruid met peper van de molen
  • Spoel de dille, verwijder de steeltjes en versnij
  • Bedek nu de zalmfilet rijkelijk met de dille
  • Pak de zalm nu in met het zilverpapier (sluiting naar boven)
  • Zet het pakketje in een diep bord of schaal
  • Zet nu een tweede schaal op bord bovenop de zalm
  • Plaats een gewicht op deze tweede schaal, bijvoorbeeld een pak wortelen
  • Laat de zalm op deze manier minstens 24U marineren in de koelkast
  • Haal de zalm uit de koelkast
  • Schraap de dille nu voorzichtig van de zalm
  • Snij de zalm in dunne plakjes

 

Serveersuggestie:
Maak een sausje door 10 ml room te mengen met 2 el mierikswortel. Dresseer de plakjes zalm op een bord met enkele toefjes room en eventueel een toast.

 

stepsgravlax

1 Comment On This Topic
  1. Fabian De Backer
    on Jan 7th at 4:54 pm

    Ziet er zooooooo lekker uit !!! zal ik eens moeten proberen

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>