Pasta met butternutpompoen

Pasta met butternutpompoen

Pom-pom-pom Pompoen! Het is nog steeds hét pompoenseizoen bij uitstek. En daar ben ik heel blij om! Met deze fantastische groente kan je dan ook eindeloos experimenteren. Pompoenbrood, pompoensoep, pompoentaart, pompoen risotto,… en zo ook deze pompoenpasta! Een feestelijk vegetarisch voor-of hoofdgerecht. Heel simpel, waanzinnig smaakvol. Een echt cookamealtje!

Voor 4 personen

1 kleine butternut pompoen
1 ui
el olijfolie
1 el bruine suiker
500 ml kippenbouillon
2 el citroensap
2 tl verse tijm
Zout
Zwarte peper van de molen
Snuifje kaneel
500g paccheri*
Voor de afwerking: Parmezaanse kaas en een takje tijm

  • test
  • Schil de pompoen, verwijder de pitten en snij in blokjes
  • Snipper de ui fijn
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en stoof de ui enkele minuten tot hij glazig is
  • Voeg de suiker toe, roerbak tot de suiker volledig opgelost is
  • Nu mogen ook de pompoenblokjes mee in de pan
  • Voeg de kippenbouillon toe aan de groenten
  • Laat de pompoen nu op een zacht vuurtje garen
  • Na ongeveer 15min is de pompoen zacht en is de saus ingedikt
  • Breng ondertussen een grote pot gezouten water aan de kook
  • Kook de paccheri al dente (= beetgaar)
  • Voeg de kruiden toe aan de saus
  • Meng net voor het serveren de pasta door de saus
  • Garneer met een takje tijm en vers geraspte Parmezaanse kaas

pastapompoen1

Tip: Bewaar de pompoenpitten. Laat de pitten eerst drogen. Dit kan gewoon op een warm plekje binnenshuis of in de oven op 40°C. Vervolgens moet je de pitten nog pellen voor je ze kan eten. In een salade, brood, bij je ontbijt of gewoon als voedzame snack!

Leuke variaties op dit recept:

  • Maak een raviolivulling  van de pompoenblokjes in combinatie met prosciutto
  • Gebruik salie in plaats van tijm

 

*Paccheri zijn grote ‘pijppasta’ zoals canneloni, maar dan korter. Natuurlijk kan je deze vervangen door een andere pastasoort

Secchi-Paccheri_-001

 

 

– Prachtige bordjes van Serax!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>