Tatjespap uit Oostende

Tatjespap uit Oostende

Lokale gerechtjes proeven op vakantie, heerlijk toch? Wel, ook op een vakantie dicht bij huis kan het! Mijn favoriete bestemming dicht bij huis? De zee! De frisse zeelucht, het strand, de verse vis,… We gingen dit keer op verkenning in Oostende. Een echte stad, die nog veel meer te bieden heeft dan zee, strand en dijk. Voor de shopfanaten zijn er de leuke winkels, cultuur, … En natuurlijk komen ook de foodies aan hun trekken!

Het was in deze kuststad, bij Bistro Mathilda, dat ik voor het eerst tajespap met verse grijze garnalen proefde. Ik hoor sommigen denken “Alleeeeee Amylia, hoe kan het nu zijn dat je nog nooit tatjespap hebt gegeten?!”. Terwijl anderen waarschijnlijk totaal niet weten waarover ik het heb.

Wel, tatjespap is een echte West-Vlaamse lekkernij.  Tatjespap, tutjespap, kerrepap, stivers, stampers,…  Allemaal benamingen voor aardappelpuree met karnemelk. Een ietwat zurige puree geserveerd met zachte hazelnootboter, een gepocheerd ei en verse Belgische garnalen. Klink niet slecht he?

Tatjespap met grijze garnalen

Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht

600 g zachtkokende aardappelen
100 gr hoeveboter
4 eieren
200 ml karnemelk
240 gr gepelde garnalen (= 750 gr ongepelde garnaal)
nootmuskaat
zout en peper
azijn
fleur de sel
bieslook

Bereidingswijze:

  • test
  • Maak “beurre noisette”/hazelnootboter
    Snij de boter in stukjes van dezelfde grootte zodat ze geleidelijk smelten. Doe de stukjes vervolgens in een pan met een lichtkleurige bodem. Dit is belangrijk zodat je goed de kleur van je boter kunt zien en hij niet verbrandt. Verwarm op middelhoog vuur. Blijf zachtjes roeren tot de boter begint te verkleuren. Giet de boter in een kommetje wanneer ze een hazelnootachtige kleur heeft. 
  • Kook de geschilde aardappelen in gezouten water
  • Wrijf ze door een zeef om extra fijne puree te verkrijgen
  • Zet ze weer op het vuur en voeg er de karnemelk aan toe
  • Breng op smaakt met peper, zout , nootmuskaat en giet er 80 gr. gebruinde boter bij
  • Hou warm
  • Pocheer de eieren
    Breng een pot met ruim water en een scheut azijn net tegen kookpunt. Breek elk ei in een aparte koffietas. Maak met een schuimspaan een lichte draaibeweging in het water zodat er een kleine draaikolk ontstaat. Laat de eieren een voor een voorzichtig in het water glijden in het midden van de draaikolk. Pocheer de eieren 2 minuten. De dooier hoort binnenin nog lopend zijn.
  • Serveer de aardappelpuree met het zacht gepocheerd eitje en een handvol verse gepelde garnalen
  • Doe er nog een beetje gebruinde boter er bovenop.
  • Werk af met een beetje bieslook en een snufje fleur de sel

 

Tip: Indien mogelijk, koop verse ongepelde garnalen. 
Waarom?
1. Van de pellen kan je een heerlijke fond bereiden
2. Zo ben je zeker dat het om verse Belgische garnalen gaat!

vismarkt

Bistro Mathilda

Heerlijk om aan zee even uit te waaien. Aan de kust natuurlijk het liefst met zicht op zee. Na een wandeling langs de dijk en over de pier van Oostende (wat een prachtig uitzicht over de kuststad!) was het tijd om een hapje te eten. Dat hoeft dan weer niet perse op de dijk. Want hoewel je hier ontegensprekelijk het allerbeste uitzicht hebt, valt er is Oostende nog veel meer te ontdekken. Een mooi voorbeeld is Bistro Mathilda, op 5 minuutjes wandelen van het casino. De favoriet van vele Oostendenaars én toeristen … De perfecte plek voor een gezellig diner!

Deze bekende bistro heeft mij positief verrast. Eerst en vooral door zijn transformatie: van een kleine typische brasserie enkele jaren geleden, naar een gezellig bistronomisch restaurant nu. Naast de echte klassiekers, zoals tatjespap en ook stoofvlees, serveert men bij Bistro Mathilda een selectie originele seizoensgebonden gerechten. Een impressie van ons avondmaal…

mathilde

Verder was ik ook erg onder de indruk van de gastheer en gastvrouw. Ongelooflijk hartelijke en gepassioneerde mensen. Luc, de gastheer,  is een echte Oostendenaar. Hij houdt van zijn stad en van alle mooie producten die zo dicht bij huis te vinden zijn. En dat laat hij ook met veel plezier merken. In zijn restaurant, met een kaart vol lekkere Oostendse vis, maar ook daarbuiten! Herinner je je mijn artikel over “A l’Ostendaise“, dat overheerlijke foodfestival in het teken van Oostende en vis? Wel, niet voor niets is Luc een van de trotse bezielers van dit project! En toen ik hem na het proeven van de lekkere tatjespap vroeg of ik het recept zou mogen gebruiken op mijn blog duurde het geen uur voor het in mijn mailbox zat! Bedankt Bistro Mathilda, voor de gezellige lekkere avond en het geslaagde recept!

Tot gauw!

x

Amylia

————————————————————————

Meer info op www.bistromathilda.be
en natuurlijk op www.oostende.be

6 Comments On This Topic
  1. Jozefien
    on Jul 11th at 9:38 pm

    Beste eten dat er is! Ons mama doet het nog ietsje anders – maar zo zal iedere West-Vlaamse moeder wel haar eigen recept hebben :-)

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 12th at 6:47 am

      Oooh leuk! Wat doet ze anders? #benieuwd

      Reply
  2. Heleen
    on Jul 12th at 7:56 am

    Oh grappig dat je dat daar kan eten! Ik ben er nog maar één keer geweest (schande eigenlijk) maar at wel heerlijk lekkere mosseltjes!
    Het zal je misschien verbazen, maar ook deze West-Vlaamse lekkernij at ik nog maar één keer bij mijn ouders thuis… Leuk dat ik het nu zelf kan maken!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 12th at 8:51 am

      Jippie! Blij dat je zo enthousiast bent! ❤️

      Reply
  3. Bonsje Kraaij-van den Berg
    on Jul 12th at 1:38 pm

    Dit lijkt me echt heerlijk! Ik ben dol op streekgerechten :) en als kind uit een hollands vissersdorp kan ik zeggen dat er inderdaad niks lekkerder is dan noordzeegarnalen (die grijze) Die roze rubbergarnalen vind ik 3 keer niks 😉

    Reply
    • Cook Amyl
      on Jul 14th at 10:29 am

      hey! bedankt voor je super enthousiaste reactie! Ik ben ook fan van de grijze 😉

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>