Mossel (w)eetjes
Belgische mosselen zijn niet alleen een nationale trots, maar ook een culinaire traktatie die je echt moet proberen. Wist je dat de Belgen jaarlijks meer dan 30 miljoen kilogram mosselen consumeren? Ja, dat is een heleboel moules-frites! Bovendien worden Belgische mosselen gekweekt in de schone, koude wateren van de Noordzee, wat zorgt voor hun heerlijke smaak en textuur. Nog een leuk feitje: mosselen bevatten meer eiwitten dan veel soorten vlees, waardoor ze niet alleen lekker, maar ook supergezond zijn. Dus duik mee in de wereld van de Belgische mosselen en ontdek hoe je dit heerlijke recept zelf kunt maken!
Pasta met mosselen
Een ontzettend eenvoudige pasta die dankzij een kleine truc bij het koken van de pasta een echte smaakbom is!
Ingrediënten voor 4 personen
2 kg mosselen
2 teentjes look
3 el olijfolie
400 g verse pasta
Peper en zout
Bussel peterselie, fijngehakt
Optioneel: zeste van citroen
- Was en spoel de mosselen grondig en verwijder de baard
- Snipper of pers de look
- Verwarm 3 el olijfolie in een grote (stoof)pot
- Stoof hierin de look enkele minuten op een zacht vuur
- Voeg de mosselen toe
- Laat afgedekt koken op een hevig vuur tot de mosselen opengaan
- Haal de mosselen uit het mosselvocht
- Zeef het mosselvocht en giet het terug in de (stoof)pot
- Kook de pasta halfgaar (½ van de aangegeven bereidingstijd) in gezouten water
- Schep vervolgens de pasta in het mosselvocht en kook verder al dente
- Haal ondertussen de mosselen uit de schelpen
Tip: Hou een aantal mooie mosselen met schelp over voor de garnering - Voeg de mosselen en de fijngehakte peterselie toe aan de pasta en schep om
- Kruid eventueel bij met peper en zout naar smaak
- Verdeel de pasta over vier diepe borden
- Werk af met een enkele mosselen in de schelp en voor een frisse toets een beetje zeste van citroen
Stoomoven Miele
In onze nieuwe keuken heb ik een Miele combistoomoven, wat een geweldig heerlijk ding! Heb jij ook een stoomoven? Dan kan je de mosselen in de stoomoven garen: op 120° duurt dit 3 minuten, op 100° 10 minuten.
De Zondag
Deze lekkere pasta maakte ik klaar voor De Zondag, naar het recept van Isabelle (54) uit Zedelgem. Wanneer je Isabelle hoort vertellen over haar passie voor lekker eten krijg je meteen zin om zelf aan de slag te gaan. Isabelle: “Al sinds de lagere school sta ik te experimenteren in de keuken. Zo gaf ik kookshows aan een ingebeeld publiek en kookte ik later ook echt voor mijn ouders en broer. Toen ik alleen ging wonen kocht ik alle keukentoestellen waar ik van droomde, en maakte er een kunst van om alle functies te testen en ook te gebruiken. Ondertussen kook ik nog steeds heel graag en run ik mee een electrowinkel waar ik regelmatig ook écht kookworkshops geef.” “Ik geniet het meest van de simpele smaakvolle keuken, zoals de Italiaanse.”, vertelt Isabelle enthousiast, “Deze pasta met mosselen leerde ik maken dankzij een echte Italiaan. Hij gaf me de tip de pasta kort te laten garen in het mosselvocht. Ik stond versteld van het resultaat. Zo simpel en zo zo lekker! En ideaal om te maken met onze lekkere Belgische mosselen natuurlijk.”
Inzendingen voor “Zondagse kost” zijn nog steeds héél welkom. Twijfel zeker niet aan jezelf, alle inzendingen komen in aanmerking! Van ontbijt tot late night snack, gerechten van Afrika tot in Amerika en van klassiek tot verrassend origineel. Kortom: stuur snel je recept, een foto van jezelf én je adres door naar zondagsekost@roularta.be en wie weet schitter jij binnenkort in “De Zondag”!
Laat het smaken!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal  of amylia@cookameal.be.Â
Je doet mij er héél veel plezier mee!