Achter de schermen bij beenhouwerij Renmans
Voor dit lekkere cookamealtje gebruikte ik een lekkere verse varken-kalf worst. En met vers bedoel ik echt supervers, ik stond er bij en keer ernaar. Ik mocht eerder deze week een kijkje gaan nemen achter de schermen van beenhouwerij Renmans (in Wommelgem hier niet ver vandaan). Ik vind zo achter de schermen kijken en jullie dan ook een beetje ‘meenemen’ altijd mega-interessant!
Ik keek toe hoe verse worsten gemaakt worden en kreeg ook een portie mee naar huis om mee te kokerellen. Met als resultaat de heerlijke rigatoni met worst waarvan je het recept je een beetje verder in dit artikel kan terugvinden!
Renmans-waarden – Gelezen op de website
Iedereen kent wel de beenhouwerijen van Renmans, heel vaak grenzend aan een Aldi-filiaal. Hun slogan en signatuur is “altijd kwaliteit” en dat doen ze naar eigen zeggen (gelezen op de website) door altijd verse producten aan te bieden, via ‘korte keten’. Want wat in de toonbank ligt is 100% Belgisch varkens-, runds- en kalfsvlees dat in de eigen ateliers werd verwerkt. Daar wilde ik wat meer over weten. Hoe vers is bijvoorbeeld vers?
De beenhouwer, een super gemotiveerde jonge kerel, vertelde mij onder andere dat gehaktbereidingen altijd maar 24u verkocht mogen worden. Dus vanaf het malen van het gehakt tot het over de toonbank gaat. Vers dus! Maar euh, daar had ik toch wel wat vragen over. Want gaat er dan niet veel vlees dat ‘niet vers’ meer is de vuilbak in? Met andere woorden: wat doet beenhouwerij Renmans tegen verspilling?
En wat dan met verspilling? – Gevraagd aan de beenhouwer
Ik was blij verrast dat de beenhouwer direct een antwoord klaarhad. Een uitgebreid zelfs, want ze doen bij Renmans verschillende (grote en kleine) dingen om zo weinig mogelijk vlees te verspillen.
-
-
- Omdat ze gehakt bereidingen slechts 24u mogen verkopen worden er steeds maar kleine hoeveelheden gemaakt. Daarom doen ze dat meermaals doorheen de dag, afhankelijk van de vraag in de winkel. (Zo is dat trouwens ook voor andere bereidingen, alles kan op vraag bijgemaakt worden… maar bij gehakt zijn de regels het strengst).
- Ten tweede geven de beenhouwers om de twee dagen de nieuwe bestelling door. Doorgaans is dat iets meer gehakt op weekdagen en iets meer ‘duurder’ vlees (bijvoorbeeld steak en varkenshaasje) tijdens de weekends. Maar zo kan elk filiaal dus de bestelling goed afstemmen op de voorkeuren van hun klanten…
- En komt de bestelling toch niet helemaal overeen met de vraag dan kan een winkel (uitzonderlijk) een lokale promotie doen.
- Zowat alle verse producten worden in eigen ateliers verwerkt, zo kunnen de verschillende producten in een aantal bereidingen gebruikt worden.
- Zaterdag vanaf 15u worden enkel nog producten uit de toonbank verkocht, dat omdat de winkel op zondag gesloten is en alles dus zo goed mogelijk op moet geraken.
-
Not bad hé?
En nu genoeg gepraat/geschreven: aan de slag met die lekkere verse varken-kalf worsten! Tijd voor rigatoni met worst!
Rigatoni met worst
Voor 4 personen
4 verse varken-kalf worsten (+- 500g)
10 g boter
1 rode ui, fijngesnipperd
4 teentjes look, fijngesnipperd
2 rode paprika, in blokjes
4 tomaten, in blokjes
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl gedroogde oregano
1/2 tl paprikapoeder
2 tl venkelzaad, fijngemalen
2 el tomatenpuree
200 ml kippenbouillon
500 g rigatoni
Peper en zout
Afwerking: Parmezaanse kaas en verse basilicum
- Bak de worsten (in ruime pan) in boter
- Haal de worsten uit de pan en zet ze opzij
- Stoof de ui in dezelfde pan
- Voeg de look, paprika, tomaten en kruiden toe en stoof nog enkele minuten
- Voeg de tomatenpuree en kippenbouillon toe
- Laat een 10tal minuten zachtjes sudderen, kook ondertussen de rigatoni al dente
- Snij de worsten in plakjes en voeg ze toe aan de saus
- Schep om, proef en kruid eventueel bij naar smaak
- Meng de rigatoni onder de saus
- Serveer met verse basilicum en Parmezaanse kaas
Smakelijk!
x
Amylia
Test je dit lekkere gerecht
of een ander cookamealtje uit?
Laat het mij weten via #cookameal,
@cookameal of amylia@cookameal.be.
Je doet mij er héél veel plezier mee!