Waarom ik homemade granola verkies boven de kant-en-klare versie (die soms écht wel overheerlijk kan zijn)? Omdat ik deze lekkernij dan helemaal kan maken zoals ik dat wil. En dat kan jij ook! Veel noten, of juist meer gedroogde vruchten. Misschien enkele stukjes chocolade? Wie weet heb je wel graag een beetje gepofte quinoa of pompoenpitten bij? Iets zoeter of liever iets feller gekruid? Helemaal naar je eigen smaak, geweldig toch?!
Van een collega kreeg ik vanmiddag, met mijn potje verse granola in de hand, nog de reactie “Maar alle? Maak jij dat allemaal zelf? Is dat niet veel werk? En wat als je nu net niet al die ingrediënten in huis hebt?” Voor iedereen die ook met dit soort vragen zit: don’t worry. Eerst en vooral is zelf granola maken leuk én heel heel makkelijk. Daarnaast raad ik je zelfs aan om met dit recept te spelen, geef er gerust je eigen touch aan!
Mango granola
400 g havermout
100 g gemengde noten
20 g zonnebloempitten
30 g kokosrasp / kokosvlokken
3 el kokosolie
3 el maple syrup
1 el dadelsiroop
1 tl sumak*
70 g gedroogde mango (zie onderaan)
Optioneel: 4 el gedroogde granaatappelpitten (zie onderaan)
*Sumak: Een Oosters kruid met een friszure, kruidige smaak. Een klein beetje zoals citrus. Je kan het combineren met kip, vis, lamsvlees, yoghurt,… TIP: In dit recept kan je sumak vervangen door andere lekkere kruiden zoals kaneel, cardemom, vanille,…
- Verwarm je oven op 120°C
- Hak de noten in fijne en middelgrote stukken
- Meng de havermout, noten, zaden, noten, kokos en kruiden in een grote kom
- Verwarm de kokosolie in een pannetje tot hij vloeibaar is
- Giet de kokosolie bij de granola mengeling
- Voeg nu ook de agave-en dadelsiroop toe
- Meng alles goed door elkaar
- Verdeel de mengeling over een met bakpapier bekleede bakplaat
- Bak 35 a 40 minuten in je voorverwarmde oven
Tip: om aanbakken te voorkomen schep je de granola in tussentijd best enkele keren om - Laat de granola afkoelen en meng met de gedroogde mango en granaatappelpitten
Goed om te weten: Aarzel niet om een grote portie te maken. In een goed afgesloten pot kan je deze huisgemaakte granola makkelijk 2 à 3 weken bewaren!
Heb je na het lezen van deze post zelf granola gemaakt? Laat me dan weten hoe je het vindt! Laat hieronder een reactie achter en deel jouw foto op Instagram met #cookameal @cookameal.
x
Amylia
____________________________________________
Extra info: gedroogde mango & granaatappelpitjes
Gedroogde mango – 2BIO
Deze gedroogde mango kreeg ik toegestuurd van het jonge merk 2BIO. Nu moet ik toegeven, ook al eet ik graag mango, ik kocht nooit eerder de gedroogde versie. En eerlijk is eerlijk, ik koop ook zelden bio producten in de supermarkt. Ik stel me soms – al dan niet tercht – vragen bij de waarde van dit label (denk bijvoorbeeld aan bio komkommers die vacuum verpakt zijn in plastiek, whut?!) en ook swingen de prijzen vaak de pan uit.
2BIO wil, met zijn inmiddels 150 producten, komaf maken met bio-ooroordelen zoals die van mij en profileert zich dan ook als biologisch en betaalbaar. Hun assortiment bevat hele leuke producten, zoals pasta van erwten, en de prijzen zijn inderdaad eerlijk. Extra leuk vind ik de uitgebreide informatie bij elk product op hun website. Je kan de producten kopen bij de bio- en natuurwinkel.
Granaatappelpitten – Biotona
Deze gevriesdroogde granaatappelpitjes zijn in mijn geval de finishing touch voor deze lekkere granola, heerlijk! Daarbovenop zitten ze ook nog eens boordevol vitamientjes! Wat je nog kan klaarmaken met deze lekkernij? Je kan deze granaatappelpitjes ook makkelijk verwerken in een smoothie of juice. Of je voegt een lepeltje toe aan je yoghurt of zelfs aan je salade. Meer info? Check de website van Biotona!
Dit staat al een tijdje op mijn lijstje om eens te gaan maken, thanks voor het recept!
Hoi Bianca, leuk om te lezen… benieuwd wat je er van zal vinden!
O wat ziet dit er lekker uit! Ik denk dat ik vandaag even eigen muesli ga maken. Zoveel zin in!
Zo leuk om te lezen! vergeet zeker geen foto online te plaatsen 😉 #cookameal @cookameal
Ik overweeg ook om dit eens te gaan maken, en dan vooral om de suiker er uit te laten.
yes, je gberuikt natuurlijk we andere zoetstoffen maar veel beperkter dan in die granola die je in de supermarkt kan vinden!
Nog nooit gemaakt maar lijkt me heerlijk met Griekse yoghurt en miss wat vers fruit.
dat was exact mijn ontbijtje 😉
Oh, dat klinkt lekker zeg! Ik heb granola nog nooit zelf gemaakt maar nu zou ik dat toch wel willen proberen.
Hmm klinkt lekker. En wat handig dat je het zo lang kunt bewaren. Dat wist ik niet!
Ik overweeg al eeuwen om het zelf te maken maar het komt er steeds niet van haha! Mooie foto’s!
klinkt super lekker om te maken in de ochtend. mmm mango ben er dol op.
Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar eet het wel graag. Om er gevriesdroogde granaatappelpitjes extra door heen te doen, vind ik een goed idee
ja heel lekker die pitjes! Ik ben fan!
Yum! Grote fan van zelfgemaakte granola; je kan er zooooo veel kanten mee op! En gedroogde mango, dat is natuurlijk ook altijd lekker. Ik koop altijd zo’n grote potten bij Pit&Pit.
Fieke, wat leuk dat je ook fan bent! je moet eens rondneuzen op de 2bio site (nee ik heb er geen sponsordeal ofzo), ik vind echt dat ze leuke dingen hebben!
Ziet er lekker uit. Love mango
Thanks sweetie! Eens testen dan hé 😉
Oeh dit ziet er leuk uit, wellicht mijn volgende ontbijt voor de komende tijd.
Ik ga het volgende week eens maken.