Kook jij je water om thee te zetten?

Kook jij je water om thee te zetten?

Een kopje koffie per dag, ik kan er ongelooflijk van genieten. Maar een kopje is voor mij zeker voldoende. (Zie: ik heb nu al energie voor 10) En dus schakel ik na het ontbijt over naar water, liefst infused, en thee. Oh wat kan ik genieten van een kopje thee, op elk uur van de dag. En sinds ik even geleden in Maasmechelen Village een thee workshop mocht volgen ben ik helemaal verkocht.

Tijdens die workshop leerde ik onder andere dat je thee eerst even moet spoelen, wat de juiste hoeveelheid losse thee is die je moet gebruiken en dat je water mee bepalend is voor de smaak van je kopje thee. Gefilterd water heeft de voorkeur (met behulp van een BRITA bijvoorbeeld!) en daarnaast is ook de temperatuur van het water erg belangrijk.

Niet te warm, niet te koud.

Wanneer je water niet warm genoeg is komt de smaak van de gedroogde thee niet voldoende vrij. Is het water te heet dan verbranden/verschroeien je theeblaadjes en gaat je thee veel bitterder smaken.

Hoe warm je water moet zijn is afhankelijk van de soort thee die je gaat zetten. Want voor de lekkerste thee gebruik je voor elke soort de juiste temperatuur. Een overzichtje met enkele bekende theesoorten:

theeschema2

Is thee echt lekkerder van smaak wanneer je de juiste temperatuur gebruikt? JA! De makkelijkste thee om dat dan te tonen of te testen is groene thee. Bij groene thee merk je echt het grootste verschil. Zacht en smaakvol op de juiste temperatuur, sterk en bitter bij kokend water.

Makkelijker gezegd dan gedaan, de temperatuur van je water aanpassen naargelang het soort thee dat je gaat drinken. De simpelste manier is om je water te laten koken en het dan enkele minuten te laten afkoelen alvorens je je thee gaat zetten… Een goede basis regel is 4 minuutjes te wachten. Maar helemaaaaaal perfect is je temperatuur dan nog niet.

Smart Kettle, een slimme waterkoker

Maar hé, de technologie staat niet stil! Ik mocht de Smart Kettle van Espressions uittesten. Een hele hippe en ook slimme waterkoker. Op het bedieningspaneel zie je maar liefst 6 temperaturen voor het perfecte kopje thee. 40°c, 80°c, 85°c, 90°c, 95°c en 100°c. Herken je de temperaturen van het schema hierboven? Handig!

Daarnaast kan je ook kiezen voor de knop warmhouden. Je Smart Kettle zal dan zorgen dat de temperatuur water 20 minuten lang op de zelfde temperatuur blijft. En de temperatuur, die lees je gewoon af van je led scherm.

Het toestel heeft ook een Quiet Shield, wat wil zeggen dat hij stil kookt. En effectief, buiten de kleine “Ping” als je water op temperatuur is maakt de waterkoker weinig geluid.

detail

Handig om weten: Er is geen aan- en uit knop. Mensen die de handleiding grondig lezen weten dat onmiddellijk, maar ik ben meestal zo`n koppige ezel die net die stap overslaat en denkt ‘Zo moeilijk kan dat nu niet zijn he, een waterkoker gebruiken’. Dus: Je hoeft de waterkoker niet uit te zetten, en je hoeft ook de stekker niet uit het stopcontact te trekken. Na 30 seconden niet gebruik vallen de knoppen uit en na 10 minuten gaat het toestel volledig in stand-by. Het gebruik dan minder dan 0,5 W. En ja, dat heb ik geleerd door toch even te gaan spieken in de handleiding.

bol.com

Toegegeven, hij is niet goedkoop deze superslimme, handige en mooie waterkoker van Espressions. Op bol.com kan je hem kopen voor 135 euro.  Voor mensen die dus maar een keertje per week een kopje thee zetten is het misschien een overbodige luxe. Maar voor de echte thee liefhebbers is de Smart Kettle echt een meerwaarde…
I love it!

Meer weten?
Lees alles over de Smart Kettle van Espressions op www.itmonline.nl/

Have a tea-riffic day!

x

Amylia

2 Comments On This Topic
 1. Flaubert's Carrot
  on Jun 2nd at 4:33 pm

  Vorige kerst heb ik ook een waterkoker gekregen waar je verschillende graden kan kiezen. Life changer, vooral voor groene thee – als die ‘gekookt’ is vind ik ‘m echt te bitter.

  Leuk artikeltje! :- D

  Reply
  • Cook Amyl
   on Jun 3rd at 3:10 pm

   Thanks, helemaal akkoord: wat een verschil!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>