Feestmenu – Kreeft met butternut en spinazie

Feestmenu – Kreeft met butternut en spinazie

Dit gerecht maakt deel uit van de cookameal-feestmenu, speciaal voor jullie samengesteld met chef Jan. Een echte topchef die al ervaring opdeed in ‘t Zilte,Oud Sluis en het Hof van Cleve. Ontdek hier de hele feestmenu

 

Toen Jan me zei dat we als tussengerecht kreeft zouden maken met spinazie en butternut op 3 bereidingswijzen dan twijfelde ik even. Is dat wel haalbaar? Kan ik dat thuis zonder topchef ook klaarmaken? Belangrijke vragen met een heel duidelijk antwoord: JA! En dankzij de stap voor stap foto’s zal je het bordje in “restaurant-stijl” kunnen dresseren. Ben je er klaar voor? Let’s go!

Voor we van start gaan: Ben je geen held in het koken van een levende kreeft? Koop dan een voorgekookte kreeft. Erg handig en perfect bruikbaar in dit recept! De kreeft van het Lidl Delicieux-gamma is net gepast voor een voorgerecht voor 2 personen!

Voor 4 personen:

2 gekookte kreeften
2 handenvol spinazie
Boter

Butternut x 3
1,5 kg butternut
1 teen look
1 ui
3 el olijfolie + extra om te bakken
3 el soja
peper en zout

Beurre noisette
150 g goeie boter
100 ml melk
1 el rode wijnazijn
50 ml water

Extra benodigdheden: 3 ronde uitsteekvormen in een verschillend formaat. Heb je dit niet dan kan je natuurlijk ook opteren om vierkantjes en een driehoek te snijden.

Voorbereiding

Deze stappen kan je vooraf doen, zo hoef je tijdens het diner niet lang weg bij je gasten

  • test
  • Schil de butternut
  • Snij de butternut in schijven van +-1,5 cm
  • Prik,met behulp van 2 uitsteekvormen, telkens een maantje per persoon uit de schijven butternut
  • Prik vervolgens ook 12 kleine rondjes uit de butternut
  • Snij het resterende vruchtvlees in fijne stukken
  • Stoof de stukken butternut samen met de grofgesneden ui in een beetje olie
  • Voeg 50 ml water toe en laat op een zacht vuur droog koken
  • Kruid met peper en zout en pureer tot een fijne crème
  • Haal het vlees uit de kreeft.
    Tip: Geen idee hoe je daar aan moet beginnen? Bekijk dan deze handige video van VTM Koken
  • Was de spinazie
  • Prik uit enkele blaadjes met een uitsteekvorm een paar rondjes om je gerecht mee te dresseren
  • Laat voor de saus 100g boter smelten op een zacht vuurtje
  • Wanneer de boter begint te bruinen voeg je 50 g koude boter50 ml water en 100 ml melk toe
    beurre
  • Breng aan de kook, we werken de boter net voor het serveren af

 

Afwerking

  • test
  • Verwarm je oven op 180° c
  • Plet de look en voeg hem in zijn geheel toe aan de pan
  • Rooster de butternutmaantjes en rondjes in een pan met een beetje olie
  • Wanneer de butternut aangekleurd is zet je de stukjes nog even in de voorverwarmde oven zodat ze verder kunnen garen (5tal minuten)
  • Stoof ondertussen de spinazie in een beetje boter
  • Kruid met peper en zout
  • Warm de kreeft indien nodig even op.
    Tip: Zorg dat de kreeft niet uitdroogt: Leg de stukken in een diep bord,  met enkele druppels water en dek af met folie. Plaats een minuutje in je voorverwarmde oven.
  • Werk de saus af: warm terug op en voeg 1 el rode wijnazijn toe
  • Schuim ten slotte de saus op met behulp van je staafmixer

 

Ziezo, alles staat klaar! Nu is het enkel nog een kwestie van je bord mooi dresseren.
Op de foto’s zie je stap voor stap hoe je dat doet!

dresserenTUSSEN

 

—————————————————————–

Alle ingrediënten zijn afkomstig uit het Delicieux -gamma van Lidl

lidldelicieux

3 Comments On This Topic

  1. […] Feestmenu – Kreeft met butternut en spinazie […]

    Reply
  2. Jozefien
    on Dec 23rd at 12:24 pm

    Heel mooi gerechtje & waarschijnlijk ook superlekker! Staat op de shortlist voor mijn kerstmenu 😉

    Reply
    • Cook Amyl
      on Dec 26th at 3:21 pm

      en en en? Heeft ie het gehaald? 😉

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>