Glutenvrije brownietaart

Glutenvrije brownietaart

Via de cookameal-facebookpagina kwam de vraag naar glutenvrije recepten. Een leuke uitdaging!

Een glutenallergie komt steeds vaker voor, meer en meer mensen moeten dus gluten zo veel mogelijk vermijden in hun dagelijkse voeding. En dat is niet altijd zo makkelijk. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst en is dus ook aanwezig in alle producten die van deze granen gemaakt worden. Denk maar aan brood, pasta, paneermeel, koekjes, cakes en taart. Maar, voor alles een oplossing… zo ook voor brownietaart! Zie hier een glutenvrije versie!

125 g pure chocolade
100 g boter
2 eierdooiers
135 g eiwit
130 g suiker
+ eventueel fijngehakte pistachenoten om te garneren

  • test
  • Verwarm je oven voor op 170°C
  • Smelt de chocolade met de boter
  • Klop de eieredooiers op met 60 g suiker tot een witte massa
  • Voeg nu de chocoladeboter bij het eigeelmengsel
  • Klop het eiwit op en voeg geleidelijk de rest van de suiker toe
  • Meng het stijfgeklopte eiwit voorzichtig onder het chocolademengsel
  • Beboter een bakblik of ronde springvorm (23 cm) en bestrooi met glutenvrije bloem –> Wat je ook kan doen is bakspray gebruiken, je hebt dan geen glutenvrije bloem nodig tegen het plakken. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten.
  • Giet het browniebeslag in de bakvorm
  • Bak 10 a 15 minuten in je voorverwarmde oven. (Doe de test met de tandenstoker)

Oh, maak je geen zorgen als de taart een beetje inzakt als ze uit de oven komt. Helemaal normaal!

Bron: Bedankt super-Jan voor dit zalige recept!

6 Comments On This Topic

  1. […] Dit is niet het eerste recept dat ik van Jan kreeg! Heb je zijn recept voor glutenvrije brownietaart al getest? Ook een echte […]

    Reply

  2. […] gek op chocolade? Probeer dan zeker ook deze cookamealtjes: chocoladecake, glutenvrije brownietaart en […]

    Reply
  3. Els
    on Nov 6th at 4:34 pm

    Ik heb hem niet kunnen proeven, want heb hem gemaakt voor de Sint-Maartentoch georganiseerd door de school van mijn kindjes. Hij is idd serieus ingezakt 😀

    Reply
    • Cook Amyl
      on Nov 10th at 7:03 pm

      Ohhhh zelf niet kunnen proeven! ja hij verliest heel wat volume hé! Maar gelukkig wel zooooooo lekker!

      Reply
  4. Els
    on Dec 2nd at 9:31 pm

    Hi Amelia!
    Bij mij blijft de taart lopend vanbinnen, ik moet hem ‘schrapen’ om op te dienen. Langer laten bakken helpt niet echt. Kan het liggen aan de oven (ik heb geen traditionele maar bak in een combi met convectie). Grtjs!

    Reply
    • Cook Amyl
      on Dec 2nd at 9:36 pm

      oei Els, dat is niet de bedoeling natuurlijk…. Ik heb de taart al verschillende keren klaargemaakt en nog nooit problemen gehad. Even denken waar het kan mislopen: klop je het eiwit voldoende op? Ik heb even opgezocht en je zou blijkbaar je oven op 200°C mogen zetten om het zelfde resultaat te krijgen als gewone op 180°C. Ik hoop dat de taart de volgende keer pico bello uit de oven komt! liefs

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>