Gezonde brooddoosideetjes

Gezonde brooddoosideetjes

Toeval bestaat niet

Even geleden werd ik gecontacteerd door een evenementenbureau met de vraag of ik een workshop ‘gezonde brooddoosideetjes’ kon geven op de BNP Paribas Fortis Family day (zie: een leuke familiedag voor alle personeelsleden). Nu, jullie kennen mij vooral van Cookameal… maar wat sommigen onder jullie misschien nog niet weten is dat ik voltijds werk voor BNP Paribas Fortis. – Mijn Linkedin-profiel voor de nieuwsgierigen – Toeval bestaat niet! Zo kwamen mijn werk en mijn grote passie Cookameal dus een dagje samen.

amylia in actie

Afgelopen zondag in een notendop: 8 workshops, meer dan 100 enthousiaste deelnemers en evenveel mooie en vooral gezond gevulde brooddozen. Een ongelooflijk vermoeiende dag… Maar wat was het leuk, leerrijk en ge-wel-dig! Speciaal voor iedereen die er bij was én iedereen die er niet bij kon zijn zet ik de tips en recepten nog eens op een rijtje.

Gezonde brooddoosideetjes

Een gezonde lunch bevat:
1. Bruin brood met gezond beleg
2. Groenten
3. Fruit
4. Zuivel
5. Water

Pfiiiiuew, dat is heel wat. Ook tijdens de workshop zag ik ouders denken “Hoe krijg ik dat elke dag voor elkaar?!”. Begrijpelijk… en toch kan het, en het neemt geen uren tijd in beslag! Zo zijn groenten onmisbaar in de brooddoos, maar is het niet de bedoeling dat je dagelijks een hele rauwkostschotel in de brooddoos stopt. Het gaat er om dat je je kinderen leert dat groenten een vast onderdeel zijn van een gezond middagmaal.

Ik ben er zeker van, met een paar leuke tips en enkele simpele receptjes maak je in een handomdraai van de lunchbox van zoon/dochter een klein – gezond- feestje!

 

Tips & Tricks

Teamwork
Maak dags voordien samen de brooddoos (en/of het vers beleg) klaar. Iets zelf gemaakt heeft altijd een streepje voor!

Je kind eet niet graag bruin brood?
Probeer eens een ‘dubbel gekleurde’ boterham: bovenaan wit, onderaan bruin. Nog leuker: prik uit elke boterham een figuurtje en wissel deze om. Zo heeft je witte boterham bijvoorbeeld een bruin hartje en de bruine boterham een wit. Getest en goedgekeurd!

Maak een boterhamsaté!
Snij de boterhammen in 4 of 6 en prik de stukken op een satéstokje. Bijvoorbeeld: boterham – druif – boterham – kerstomaatje – … Zo zitten er meteen ook fruit en/of groenten in de brooddoos!

Groenten in de brooddoos
Snij frietjes van groentjes, maak een “smoske” of probeer eens een bloempje van wortel en komkommer. Heel simpel, heel leuk! Halveer een schijfje komkommer en snij er een driehoekje uit, je hebt nu al blaadjes. Voor het bloempje snij je twee kleine driehoekjes uit een partje wortel. Voorzichtig op een satéstokje prikken en klaar is kees.

bloempje

Fruit in de brooddoos
Een stukje fruit, een handvol bessen, partjes appel, een saté van seizoensfruit of zelfs… Fruit als beleg. Niet typisch maar wel lekker! Waarom eens geen boterham met banaan (en eventueel pindakaas) of schijfjes appel met een beetje kaneel?

Zuivel in de brooddoos
Waarom? Melk en afgeleide producten brengen eiwitten, calcium en vitamine B aan. Calcium helpt je kind om sterke botten op te bouwen! Zitten je kinderen in de kleuterklas? Geef hen dan volle melk. Vanaf de lagere school volstaat halfvolle melk. De topper onder de zuivelproducten is yoghurt. In de brooddoos verwerkt in beleg, als dipsaus, dressing of gewoon als dessertje!

Water is saai
Het allerbeste drankje voor bij de maaltijd is en blijft water. Komt de drinkbus steeds halfvol terug naar huis? Probeer eens infused water, water met een smaakje!

Verrassing
Stop eens een verrassing in de brooddoos! Een snoepje of chocolaatje, een mopje of een leuk briefje!

Last but not least… Stop de brooddoos niet te vol
Niemand wil dat zijn/haar kind met een hongergevoel van tafel gaat. Maar té veel in de brooddoos stoppen is helemaal geen goed idee. Net zoals een overvol bord niet smakelijk is geeft een overvolle brooddoos je weinig zin om aan te beginnen.

Simpele recepten

Wanneer ik aan het begin van de workshop aan alle kinderen vroeg wat ze meestal op hun boterham kregen hoorde ik erg vaak choco. Niet erg… maar dat ‘boke met choco’ in de brooddoos is eigenlijk het dessertje. Ik maakte tijdens de workshop samen met de kinderen hummus en een verse eiersalade met Griekse Yoghurt…. en die simpele recepten vielen erg in de smaak!

broodoosideetjesactie

Hummus, de kindvriendelijke versie (Het recept voor ‘gewone’ hummus kan je hier terugvinden!)
Lekker gewoon zo op de boterham, of in combinatie met groentjes, een stukje kippenwit,…

1 blik kikkererwten
3 el water
3 el olijfolie
peper & zout
optioneel: paprikapoeder

Hoe klaarmaken? Laat de kikkererwten uitlekken. Pureer ze vervolgens in je keukenmachine of gewoon met je staafmixer. Voeg de rest van de ingrediënten toe en draai tot een gladde massa. Kruid met peper en zout, en eventueel een beetje paprikapoeder.

Lichte eiersalade, klaar op 5 minuten!
– Recept
Deze eiersalade met Griekse yoghurt in plaats van mayanaise is een schot in de roos! Leuke anekdote: Terwijl een mama mij vertelde dat haar kind absoluut geen yoghurt lust, zat deze smakelijk van de eiersalade te eten.

Lekkere verse kipcurry 
Recept

 

Nogmaals bedankt aan alle grote en kleine deelnemers die mijn workshop kwamen volgen, jullie zijn echte kanjers! 

broodoosideetjeslast

x

Amylia

 

 

 

 

19 Comments On This Topic
 1. nicole orriens
  on Oct 4th at 11:50 am

  Ik ben best verbaasd dat een gezonde lunch nog uit zoveel elementen moet bestaan. Ik vrees dat het bij ons meestal niet meer is dan een boterham met beleg….

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 11:54 am

   Hoi Nicole, misschien kan ik je dan wel inspireren met deze tips? 😉

   Reply
 2. Silkeblogs
  on Oct 4th at 12:02 pm

  Hihi, op die tweede foto zie je er zo schattig uit! Echt wel super goed gedaan!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 12:19 pm

   schattttttigggg? ikke? :-)

   Reply
 3. Lien
  on Oct 4th at 1:00 pm

  Hier ook maar al te vaak een boterham met beleg… Weinig creatief, inderdaad :)

  Reply
 4. Laura
  on Oct 4th at 2:34 pm

  Heel creatief en goede ideeën zeg! Ik ben het er helemaal mee eens dat je gezond ook leuk en lekker kunt maken. Leuk artikel!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 4:03 pm

   Bedankt, doet me plezier dat te lezen!

   Reply
 5. Fleur
  on Oct 4th at 2:42 pm

  Ik geef ook graag groeten en fruit mee en mijn kinderen vinden het superleuk als ik daar iets speciaals mee doen. Met behulp van een koekjes uitsteker is dat zo gepiept

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 4:03 pm

   Oh super tof om te lezen! #topmama

   Reply
 6. MC Kleuver
  on Oct 4th at 4:13 pm

  Super leuk dat je Cookameal hebt kunnen combineren met je werk. Dat lijkt mij heel inspirerend en motiverend. En zo zijn er 100 brooddozen gevuld. Top!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 8:05 pm

   Thanks! Was inderdaad wel uniek om beide te kunnen combineren!

   Reply
 7. MamaPlaneet
  on Oct 4th at 5:34 pm

  Fijne tips! Zeker inspirerend. Ik geef de kinderen graag groente en fruit, ook als tussendoortje. En als ik met mijn koekjesvormen te werk gaan is het helemaal een feestje :)

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 4th at 8:05 pm

   Hoera voor koekjesvormen!

   Reply
 8. Madelon
  on Oct 4th at 8:05 pm

  ooo zo creatief zijn we hier niet… Een bruine boterham met afwisselend beleg. Af en toe als lunch een keer wat anders maar over het algemeen komen wij toch terug op de boterhammen. Wel leuk hoe jij dat doet. Ik ga het eens proberen als ik rustig de tijd heb.

  Reply
 9. Lisa
  on Oct 5th at 8:22 am

  Wat een ontzettend leuke workshop lijkt me dit!

  Reply
 10. Sofie
  on Oct 6th at 11:01 pm

  Mathis was één van de enhousiaste deelnemerts in de workshop. Hij is maandag super fier met zijn boterhammendoos naar school vertrokken en met lege brooddoos terug gekomen. Hij vond het heel lekker. Dank je wel voor de leuke workshop en fijne ideetjes!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Oct 6th at 11:05 pm

   Hoi Sofie, doet me ontzettend veel plezier dat te lezen. Bedankt voor je berichtje, en ik hoop jou en Mathis nog vaker te mogen inspireren! Liefs, Amylia

   Reply
 11. katleen
  on Nov 16th at 12:27 pm

  Ik geef mijn 5-jarige zoon ook soms (verse) appelmoes mee naar school, want “bruine” appelen lust ie niet en zo is dat probleem ook opgelost!

  Reply
  • Cook Amyl
   on Nov 16th at 6:46 pm

   Oh slim!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>